ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Σοκ για τους Τούρκους, οριστικό «όχι» των ΗΠΑ για τα F-35 και τους ρωσικούς S-400 (vid)

Η παραφιλολογία που θέλει την Τουρκία να μπαίνει ξανά σε διάλογο με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35, διαψεύδεται πανηγυρικά!
Τουρκία: Σοκ για τους Τούρκους, οριστικό «όχι» των ΗΠΑ για τα F-35 και τους ρωσικούς S-400 (vid)

Τουρκία: Νέα «ψυχρολουσία» όσον αφορά την αμυντική ενίσχυση της γειτονικής χώρας, καθώς η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35 έπεσε οριστικά στο κενό.

Μάλιστα αυτή τη εξέλιξη δεν είναι η μοναδική αρνητική για τις Ένοπλες Δυνάμεις των Τούρκων, καθώς οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν ούτε την παρουσία των ρωσικών S-400 επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέφερε ο ανταποκριτής του «Open Beyond», Μιχάλης Ιγνατίου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει τελικές για σκληρές απαντήσεις στον Ερντογάν για τα δύο αυτές θέματα.

Συγκεκριμένα για τα F-35 η Τουρκία έχει εξοστρακιστεί από το πρόγραμμα παραγωγής και δεν λάβει τα μαχητικά αεροσκάφη για όσο διάστημα έχει στην κατοχή της ρωσικό σύστημα.

Αν στείλει τους S-400 πίσω στη Μόσχα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για την πώληση των F-35. Ακόμη κι έτσι όμως αυτό δεν είναι εύκολο πια, καθώς όσες χώρες εκδιώκονται είναι σχεδόν αδύνατο να επανέλθουν.

Για τους S-400 η θέση των Αμερικανών είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Πρώτον έχουν επιβληθεί σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία που έχουν επηρεάσει την πολεμική της βιομηχανία. Και δεύτερον οι πύραυλοι πρέπει να αποχωρήσουν από την χώρα και να επιστραφούν στη Ρωσία από όπου τους αγόρασαν.

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ΗΠΑ δεν δέχονται οι S-400 να μεταφερθούν σε φιλική προς τους Τούρκους χώρα, όπως πχ το Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ.

Έτσι οι διαφορές Τούρκων και Αμερικανών παραμένουν πολλές με την Τουρκία να προτείνει την αποθήκευση των S-400 και τη μη χρήση τους. Και στα δύο αιτήματα όμως η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απαντήσει αρνητικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Αυτό την ώρα που ο Γερμανικός Τύπος θεωρεί κερδισμένη την Ελλάδα και «τελειωμένο» τον Ερντογάν, από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τους χειρισμούς των δύο χωρών στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου για την Τουρκία στο Open

 

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Η Άγκυρα επενδύει συστηματικά στις σχέσεις της με τα Τίρανα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Η Ελλάδα αποφάσισε την απόκτησή του το 2025, με παραδόσεις από το 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Κι όμως, παρά τη βαρύτητα των δηλώσεων, ελάχιστα -αν όχι κανένα- μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο σκέλος των τοποθετήσεών του.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Χωρίς καμία προσφορά ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου - Πλήγμα στους στόχους της Ελλάδας να παρακάμψει την Τουρκία, λένε οι Τούρκοι.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 1.000 drones τον μήνα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

Γιατί το Ισραήλ πιέζει για την Τουρκία αλλά δείχνει πιο ήπιο στη Σαουδική Αραβία. Κλειδί ο έλεγχος λογισμικού και η επιχειρησιακή αυτονομία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου γαλλικού αεροπλανοφόρου PANG που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle με ορίζοντα το 2038 και κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Το μήνυμα ήταν προσεκτικά διατυπωμένο, αλλά απολύτως σαφές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Ο Ντογού Περιντσέκ μιλά για επανάσταση στην Τουρκία, ρήξη με το Ατλαντικό σύστημα και στροφή προς Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Ελληνοτουρκικά