ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας: Συγκλόνισαν τα λόγια της μάνας στην κηδεία – «Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει Αθάνατος»

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του ηρωικού υποσμηναγού - «Πέθανε όπως ήθελε, νέος και γεμάτος Ελλάδα» είπε ο συντετριμμένος πατέρας του
Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας: Συγκλόνισαν τα λόγια της μάνας στην κηδεία – «Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει Αθάνατος»

Κηδεία Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα: Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην κηδεία του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, στην διάρκεια της εξόδιου Ακολουθίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στο Πικέρνι Αρκαδίας. Ασήκωτος ο πόνος για την ξαφνική απώλεια, άλλα και τεράστια υπερηφάνεια για έναν από τους δύο Έλληνες που μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων που έπεσαν, εκτελώντας το ιερό καθήκον τους για την πατρίδα.

Οι επικήδειοι λόγοι των συντετριμμένων γονιών του Μάριου – Μιχαήλ ράγισαν καρδιές:

«Μάριε αγόρι μου γλυκό αστέρι της ψυχής μου πάντα χαμογελαστός ποτέ δεν με είχες στενοχωρήσει. Ήρεμος και χαμογελαστός, δεν παραπονιόσουν ποτέ για τίποτα. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της, ο καλύτερος αδερφός για τα αδέρφια σου ο καλύτερος εγγονός για τους παππούδες σου» είπε η μητέρα του και συνέχισε: «Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Έγινες ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει Αθάνατος. Εσύ και ο Στάθης δεν θα ξεχαστείτε ποτέ. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Αγγελάκος μου που τόσο θαύμαζα».

Και συνέχισε: «Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν και κυρίως στους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος».

Τα λόγια αυτής της χαροκαμένης μάνας, εκφράζουν έναν ολόκληρο λαό, όλους τους Έλληνες που νοιώθουν αστείρευτη ευγνωμοσύνη για τους πιλότους μας, που καθημερινώς φλερτάρουν με τον Χάρο, για να διασφαλίζουν σε εμάς το υπερπολύτιμο αγαθό της ειρήνης. Σε μια εποχή που έχουν ευτελιστεί τα ιδανικά και έχουν συγχυστεί οι αξίες της πραγματικής προσφοράς στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο, έρχονται κάτι τέτοια τραγικά γεγονότα για να μας υπενθυμίζουν σε ποιους χρωστάμε τον αέρα ελευθερίας που αναπνέουμε.

Κανένας λόγος δεν επαρκεί για να περιγράψει το μεγαλείο αυτών των ανδρών. Το πνεύμα αυτοθυσίας που τους διακατείχε, είναι οδηγός και ιερή κληρονομιά για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές. Ο χαμός τους, στέκεται αφορμή για να συσπειρωθούμε γύρω από τα ιδανικά που υπηρέτησαν εκείνοι «μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος» τους, όπως αναφέρει ο όρκος των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πέθανε νέος και γεμάτος Ελλάδα»

Ο συντετριμμένος πατέρας του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, Κώστας, φανερά καταβεβλημένος και με δάκρυα στα μάτια εκφώνησε και εκείνος έναν συγκλονιστικό επικήδειο λόγο για τον γιο του:

«Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του.

Υπήρχε μόνο το εμείς. Δεν ήθελε να πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Πέρσι μου ζήτησε να πάμε στις ΗΠΑ για τον αδερφό του. Όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του μου έλεγε η Ελλάδα δεν χρωστάει, εγώ της χρωστάω. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως ήθελε, νέος και γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι αγάπη μου».

Ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, όπως και ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης ένοιωθαν στις καρδιές τους το ιερό χρέος για την υπεράσπιση της πατρίδας και εμείς με την σειρά μας χρωστάμε να κρατήσουμε την θυσία τους ζωντανή στην μνήμη μας.

Οι δύο ήρωες που βρίσκονταν στην μοιραία πτήση του Phantom F-4 την περασμένη Δευτέρα, άλλα και ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Έκτορας Γιαλοψός, ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο Αναστάσιος Τουλίτσης, ο Κωνσταντίνος Πανανάς, ο Ελευθέριος Ευαγγέλου και όλοι όσοι στο παρελθόν τίμησαν το εθνόσημο με την ίδια τους την ζωή, μας άφησαν παρακαταθήκη και ακατάλυτο χρέος να βαδίσουμε ως έθνος πίσω από τους αγώνες τους.

Ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία γενικότερα δεν έχει το δικαίωμα να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο, από την ιδέα της ελεύθερης Ελλάδας που έκανε αυτούς τους ήρωες να κατορθώνουν το ακατόρθωτο για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Το αίμα αυτών των αθάνατων Ελλήνων φωνάζει πως στα εθνικά θέματα δεν χωράνε ούτε συμβιβασμοί, ούτε υποχωρήσεις, ούτε μισόλογα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας: Συγκλόνισαν τα λόγια της μάνας στην κηδεία – «Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει Αθάνατος»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.