MUST READ

Αν η Ελλάδα είχε τρεις μικρούς πυρηνικούς σταθμούς πόσο πιο φθηνό θα ήταν το ηλεκτρικο ρεύμα;

Οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με κόστος περίπου 0,03–0,07 €/kWh .
Αν η Ελλάδα είχε τρεις μικρούς πυρηνικούς σταθμούς πόσο πιο φθηνό θα ήταν το ηλεκτρικο ρεύμα;

Η εγκατάσταση και λειτουργία τριών μικρών πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούσαν αποδοτικά και με τη σωστή διαχείριση.

Οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με κόστος περίπου 0,03–0,07 €/kWh σε πολλές χώρες, το οποίο είναι χαμηλότερο από τις τιμές που βασίζονται σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Σε σύγκριση, το κόστος από φυσικό αέριο μπορεί να κυμαίνεται από 0,08–0,20 €/kWh, ανάλογα με τις τιμές της αγοράς.

Την ίδια ώρα, να σημειωθεί πως η πυρηνική ενέργεια δεν εξαρτάται από τις διακυμάνσεις στις τιμές καυσίμων (όπως το φυσικό αέριο), παρέχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές φυσικού αερίου. Η αντικατάσταση αυτής της εξάρτησης με πυρηνική ενέργεια θα μείωνε το κόστος και θα προσέφερε ενεργειακή ασφάλεια.

Εάν τρεις μικροί πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν περίπου 30-40% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, η μέση τιμή του ρεύματος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20-40%.

Ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας (SMR) κοστίζει περίπου 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ για ισχύ 300-500 MW. Τρεις σταθμοί θα κόστιζαν συνολικά 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποπληρωμή σε βάθος δεκαετιών. Αν υποθέσουμε μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,20 €/kWh, η τιμή θα μπορούσε να μειωθεί στα 0,12–0,16 €/kWh.

Υπάρχει αντίσταση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας λόγω ανησυχιών για ατυχήματα και διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων ενώ και η ασφαλής αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι κρίσιμο θέμα.

Η λειτουργία τριών μικρών πυρηνικών σταθμών θα μπορούσε να μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κατά 20-40%, παρέχοντας σταθερότητα και ενεργειακή ανεξαρτησία. Ωστόσο, η κοινωνική αποδοχή, η υψηλή αρχική επένδυση και τα γεωπολιτικά θέματα είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουγγαρία έχασε τη χρηματοδότηση της ΕΕ γιατί δεν παίρνει πρόσφυγες

Ο δολοφονικός και τεράστιος φούρνος μικροκυμάτων των Κινέζων που καταστρέφει τα πάντα στα τρία χλμ

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Η νύχτα που η δολοφονία του Ρασπούτιν άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Must Read
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read