MUST READ

Μπορεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης να ρίξει τη θερμοκρασία για μήνες ή χρόνια;

Αν υπάρξει έκρηξη, μπορεί να παραχθεί μεγάλη ποσότητα τέφρας.
Μπορεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης να ρίξει τη θερμοκρασία για μήνες ή χρόνια;

Αν το μάγμα του ηφαιστείου της Σαντορίνης φτάσει στην επιφάνεια, μπορεί να προκαλέσει μια ηφαιστειακή έκρηξη, η οποία θα έχει διαφορετικές συνέπειες ανάλογα με το είδος της έκρηξης. Η Σαντορίνη ανήκει στα εκρηξιγενή ηφαίστεια, που σημαίνει ότι μια πιθανή έκρηξη θα μπορούσε να είναι ισχυρή και επικίνδυνη.

Αν το μάγμα βγει σιγά-σιγά, μπορεί να δημιουργηθεί νέα λάβα, που θα στερεοποιηθεί και θα αλλάξει το σχήμα της καλδέρας. Αν όμως συναντήσει υπόγεια νερά, θα έχουμε ισχυρή έκρηξη λόγω του ατμού που δημιουργείται από την επαφή μάγματος-νερού.

Αν η έκρηξη είναι μεγάλη και προκαλέσει κατάρρευση του ηφαιστείου στη θάλασσα, μπορεί να σχηματιστεί τσουνάμι, όπως αυτό που έγινε στη Μινωική Έκρηξη (1600 π.Χ.), που κατέστρεψε την Κρήτη.

Αν υπάρξει έκρηξη, μπορεί να παραχθεί μεγάλη ποσότητα τέφρας, η οποία μπορεί να φτάσει και στην ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας πτήσεις, γεωργία και υγεία.

Μεγάλη ποσότητα θειικών αερίων μπορεί να ανέβει στη στρατόσφαιρα και να ρίξει τη θερμοκρασία για μήνες ή χρόνια, όπως έχει συμβεί σε άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς τη Σαντορίνη. Δεν υπάρχουν άμεσα σημάδια μεγάλης έκρηξης, αλλά η περιοχή είναι ενεργή, και στο μέλλον μπορεί να έχουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες εκρήξεις.

Διαβάστε επίσης στο sportime.gr

Γαριδάκια και Ζωοτροφές : Ήξερες πως συνδέονται;

Έχασε γονείς, αδερφό και 7 απο τα 9 παιδιά του. Ο αγωνιστής του 1821 που έγινε ποιητής

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Η νύχτα που η δολοφονία του Ρασπούτιν άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Must Read
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read