MUST READ

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1981 με τους μισθοφόρους που παρίσταναν ομάδα ράγκμπι

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1981 στις Σεϋχέλλες: 43 μισθοφόροι παρίσταναν παίκτες ράγκμπι, συνεπλάκησαν με την αστυνομία στο αεροδρόμιο και στο τέλος κατέλαβαν ένα αεροπλάνο για να ξεφύγουν.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1981 με τους μισθοφόρους που παρίσταναν ομάδα ράγκμπι

Στις 25 Νοεμβρίου 1981, το αεροδρόμιο των Σεϋχελλών γέμισε με ξένους άντρες, με γήπεδα ράγκμπι στα μπλουζάκια τους και βαλίτσες γεμάτες «αθλητικό εξοπλισμό». Ήταν 43 μισθοφόροι υπό τις διαταγές του διάσημου Νότιο-Αφρικανού Mike Hoare. Η αποστολή τους ήταν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου France-Albert René. Το σχέδιο ήταν απλό: να μπουν σαν τουρίστες, να βγάλουν τα όπλα από τις αποσκευές και να καταλάβουν το νησί σε λίγες ώρες.

Όμως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως στα σχέδια. Καθώς περνούσαν από τον τελωνειακό έλεγχο, ένας φύλακας άνοιξε μια από τις βαλίτσες τους. Αντί για παπούτσια ράγκμπι, βρήκε πυροβόλα όπλα. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα. Ξέσπασε μάχη μέσα στο αεροδρόμιο, με ανταλλαγές πυροβολισμών μπροστά σε έντρομους ταξιδιώτες.

Σε μια πράξη απελπισίας, οι μισθοφόροι κατέλαβαν ένα αεροπλάνο της Air India που μόλις είχε προσγειωθεί. Με όμηρους τους επιβάτες και το πλήρωμα, διέταξαν τον πιλότο να απογειωθεί αμέσως. Το αεροπλάνο, γεμάτο τρύπες από σφαίρες, έφυγε από το έδαφος των Σεϋχελλών μεταφέροντας τους μισθοφόρους μακριά από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Mike Hoare και μερικοί από τους άντρες του κατέληξαν στη Νότια Αφρική, όπου δικάστηκαν όχι για το πραξικόπημα, αλλά για την αεροπειρατεία. Το σχέδιο τους, που είχε στοιχίσει μήνες προετοιμασίας και μεγάλες χρηματοδοτήσεις από σκοτεινούς κύκλους, έμεινε στην ιστορία σαν μια από τις πιο θεαματικές αλλά και ερασιτεχνικές απόπειρες πραξικοπήματος του 20ού αιώνα.

Σήμερα, το επεισόδιο αυτό έχει εμπνεύσει ντοκιμαντέρ, βιβλία και κινηματογραφικά σενάρια, μα τίποτα δεν συγκρίνεται με την εικόνα: 43 άντρες με μπλούζες ράγκμπι, να ανοίγουν βαλίτσες γεμάτες καλάσνικοφ σε ένα τροπικό αεροδρόμιο.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read