MUST READ

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.
Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Τον έλεγαν Μεϊντάνη. Όχι γιατί έτσι τον βάφτισαν, αλλά γιατί αυτή ήταν η τουρκική λέξη για τον αντάρτη, τον ληστή, τον απείθαρχο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με την ανυπακοή. Πολεμούσε πριν καν υπάρξει ελληνικό κράτος, πριν υπάρξει σημαία, πριν υπάρξει σχέδιο για Επανάσταση. Ήταν η φλόγα πριν το μπαρούτι.

Γεννήθηκε γύρω στο 1640 στην Κατούνα του Ξηρομέρου, σε χρόνια όπου η λέξη «ελευθερία» ακουγόταν μόνο σε ψίθυρους. Ήταν αρματολός πριν το αρματολίκι αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα. Ο Πάνος Μεϊντάνης δεν ήταν απλώς αντάρτης – ήταν θεριό που δεν λογοδοτούσε σε κανέναν. Πολεμούσε τους Τούρκους, αλλά και τους Ενετούς όταν κατάλαβε ότι δεν ήρθαν να ελευθερώσουν, αλλά να αντικαταστήσουν τους δυνάστες.

Τον έπιασαν οι Ενετοί στη Βόνιτσα με προδοσία. Τον έδεσαν και τον φόρτωσαν σε γαλέρα. Κι όταν ήρθαν πειρατές από την Αλγερία να την καταλάβουν, ζήτησε να του δώσουν πίσω τα όπλα του. «Θα τους πολεμήσουμε εμείς», είπε. Και πήδηξε στο εχθρικό κατάστρωμα με αλαλαγμούς, δένοντας το θάνατο σε κάθε του βήμα. Γύρισε νικητής, ελευθέρωσε τη γαλέρα και τιμήθηκε από τη Βενετία. Αλλά δεν έμεινε υπηρέτης κανενός.

Το 1684 ξεσήκωσε όλη την Αιτωλοακαρνανία όταν ο Μοροζίνι απέβαλε δυνάμεις στην περιοχή. Ο Μεϊντάνης, μαζί με τον Αγγελή και το Χορμόπουλο, δεν περίμενε εντολές. Κυρίευσαν περιοχές, ξεσήκωσαν τα χωριά, δίδαξαν τι θα πει αντίσταση. Για λίγο, μια ολόκληρη περιοχή έγινε ελληνική χωρίς να υπάρχει Ελλάδα. Το Μεσολόγγι πλήρωσε για να προστατευτεί από τους Ενετούς. Οι Οθωμανοί εξαφανίστηκαν.

Κι όταν οι αρματολοί άρχισαν να λοξοκοιτάνε την εξουσία, να γίνονται μικροτύραννοι, εκείνος συνέχισε να πολεμά για την πατρίδα – όχι για τα λάφυρα. Δεν πήγε στην Πελοπόννησο να λεηλατήσει όπως οι άλλοι. Δεν τα βρήκε με τον Τοπάλ Οσμάν. Αντιστάθηκε. Και έπεσε σε φονική μάχη στον Αχελώο, το 1715. Μόνος εναντίον όλων.

Η ιστορία τον ξέχασε. Ούτε πλατεία δεν έχει στ’ όνομά του. Κι όμως, οι δημοτικοί τραγουδιστάδες δεν τον άφησαν να χαθεί. Γιατί ήξεραν πως ήταν ένας άνθρωπος εκτός εποχής. Ένας Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Κι αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν επικίνδυνο, ακραίο, τρομοκράτη. Γιατί αυτό παθαίνουν όσοι πολεμούν χωρίς σημαία.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Η Ελληνίδα που προσπάθησε να κλέψει τον θρόνο του Βυζαντίου μέσα από το νεκροκρέβατο του πατέρα της

Η Ελληνίδα που προσπάθησε να κλέψει τον θρόνο του Βυζαντίου μέσα από το νεκροκρέβατο του πατέρα της

Η πορφυρογέννητη Άννα Κομνηνή έφτασε πιο κοντά από κάθε γυναίκα στην εξουσία του Βυζαντίου, και όταν την έχασε, την ξανακέρδισε με την πένα της.

Must Read
Must Read: Λίμνη Μόρνου: πως δημιουργήθηκε η λίμνη που ξεδίψασε την Αθήνα και γιατί η κατάσταση σήμερα είναι κρίσιμη;

Λίμνη Μόρνου: πως δημιουργήθηκε η λίμνη που ξεδίψασε την Αθήνα και γιατί η κατάσταση σήμερα είναι κρίσιμη;

Η λίμνη που δημιούργησε η Αθήνα για να σωθεί από τη δίψα τώρα χάνει τα νερά της και μαζί τον ρόλο της ως πηγή ζωής.

Must Read
Must Read: Μπορεί ένα ανθρωποειδές να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Μπορεί ένα ανθρωποειδές να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Τα ανθρωποειδή ρομπότ αγγίζουν πλέον τις ανθρώπινες επιδόσεις. Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή αυτό παραμένει αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο;

Must Read
Οικονομία: Βρήκαμε απόδειξη από σούπερ μάρκετ πριν 10 χρόνια και συγκρίναμε με τις τιμές σήμερα. Η αύξηση είναι τεράστια

Βρήκαμε απόδειξη από σούπερ μάρκετ πριν 10 χρόνια και συγκρίναμε με τις τιμές σήμερα. Η αύξηση είναι τεράστια

Μια απόδειξη από το 2015 αποκαλύπτει πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές στα βασικά προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Αυγά, γάλα, ρύζι, χαρτί κουζίνας και φέτα δείχνουν τη δεκαετία της ακρίβειας.

Οικονομία
Must Read: Ο ηγεμόνας της Ηπείρου που έδωσε τον γιο του όμηρο για να τη σώσει

Ο ηγεμόνας της Ηπείρου που έδωσε τον γιο του όμηρο για να τη σώσει

Από την παράδοση των Ιωαννίνων στη συμφωνία με τους Οθωμανούς και την ομηρία του γιου του Καρόλου Β΄ η δραματική διαδρομή της ύστερης λατινικής Ηπείρου

Must Read
Must Read: Ρεκόρ τηλεθέασης στο ντέρμπι Ολυμπιακός Παναθηναϊκός: Ποσοστά Βόρειας Κορέας

Ρεκόρ τηλεθέασης στο ντέρμπι Ολυμπιακός Παναθηναϊκός: Ποσοστά Βόρειας Κορέας

Το ντέρμπι στο ΣΕΦ σημείωσε μέσο όρο 683 χιλιάδες τηλεθεατές και peak 59% στους άντρες 18-34 ετών σύμφωνα με την ΕΡΤ2 Σπορ.

Must Read
Must Read: Άννα Μπάγκενχολμ: Η Σουηδή που επέζησε μετά από 80 λεπτά παγιδευμένη σε παγωμένο νερό

Άννα Μπάγκενχολμ: Η Σουηδή που επέζησε μετά από 80 λεπτά παγιδευμένη σε παγωμένο νερό

Η ιστορία της άλλαξε πρακτικές επείγουσας ιατρικής και παραμένει οδηγός για τη διαχείριση ακραίων περιστατικών υποθερμίας.

Must Read
Must Read: Πώς η ομηρία έγινε το πιο παλιό όπλο πίεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας

Πώς η ομηρία έγινε το πιο παλιό όπλο πίεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας

Από τις αρχαίες εγγυήσεις και τα μεσαιωνικά λύτρα έως τις τρομοκρατικές κρίσεις του 20ού και 21ου αιώνα η ομηρία παραμένει εργαλείο πίεσης με βαριές συνέπειες

Must Read
Must Read: Έρευνες Chevron για κοιτάσματα στην Κρήτη – Αγώνας δρόμου για το 2026

Έρευνες Chevron για κοιτάσματα στην Κρήτη – Αγώνας δρόμου για το 2026

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις τρισδιάστατες έρευνες της Chevron νότια της Κρήτης.

Must Read