ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Ένωση είναι μόνο στα λόγια! Από τον Χίτλερ, στον Όρμπαν!

Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται ως συνισταμένη στην πολιτική σκέψη και δράση των μελών της ΕΕ. Ο πόλεμος που γίνεται αυτές τις εβδομάδες για την προμήθεια ιατρικού υλικού, πρωτοφανής. Μόνο αλληλεγγύη δεν δείχνει
Ένωση είναι μόνο στα λόγια! Από τον Χίτλερ, στον Όρμπαν!

Σε κρίσεις δοκιμάζονται οι σχέσεις. Αυτή που βιώνει ο πλανήτης, κοσμοϊστορική. Ανεπανάληπτη. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σίγουρα. Οι δεσμοί της, οι τόσο διαφημισμένοι συνεκτικοί αρμοί της, κρίνονται. Και, κακά τα ψέματα, αποτυγχάνουν. Αν στην εποχή των μνημονίων, υπήρχε ένα άλλοθι, μια δικαιολογία για τη διαφορά πολιτικής και σκοπιάς, στην πανδημία δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Αφορά τους πάντες ο κορoνοϊός, τους σφυροκοπά όλους ανεξαιρέτως. Και ναι, η δράση και η αντίδραση της κάθε χώρας μπορεί να αφορά κατά κύριο λόγο τις (υπο)δομές της, αλλά η επόμενη μέρα, αφορά τους πάντες, δεν περιορίζεται σε εθνικό πλαίσιο.

Αυτό όμως είναι προφανές ότι δεν υφίσταται ως συνισταμένη στην πολιτική σκέψη και δράση των μελών της ΕΕ. Ο πόλεμος που γίνεται αυτές τις εβδομάδες για την προμήθεια ιατρικού υλικού, πρωτοφανής. Μόνο αλληλεγγύη δεν δείχνει, κάθε άλλο παρά σεβασμό στο κοινοτικό πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Δεν υπάρχει λόγος φυσικά για τις διαφωνίες στα δομικά θέματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης (κορoνο-ομόλογα κτλ), αφού εκεί οι μισοί είναι στον… Βορρά και άλλοι στον Νότο, ιεραρχώντας τελείως διαφορετικά τις αξίες. Της ζωής, της καθημερινότητας, της οικονομικής συνέχειας. Ό,τι και όπως θέλει ο καθένας.

Όλα, σοβαρά. Όλα δείχνουν πως η «Ένωση» είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση απλώς μια λέξη. Τίποτα περισσότερο. Το χειρότερο; Η απραξία, απαξία, συνεχίζεται, επεκτείνεται. Και σε επίπεδα πολύ πιο ανησυχητικά. Υπάρχουν αναφορές, εκτιμήσεις, έρευνες και μελέτες που προσομοιάζουν την επόμενη μέρα της πανδημίας στον κόσμο στην μεταπολεμική εποχή. Οικονομικά.

Πολιτικά όμως ήδη το παρόν ανάγεται ακόμη και στον μεσοπόλεμο! Το ουγγρικό κοινοβούλιο, δημοκρατικά εκλεγμένο, τη Δευτέρα, με συντριπτική πλειοψηφία θεσμοθέτησε ουσιαστικά «δικτατορία»! Καθεστώς έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον, κλείσιμο κοινοβουλίου, συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων και των αποφάσεων στην αρχή του ενός (του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δηλαδή), απαγόρευση εκλογών, ποινικοποίηση της οποιαδήποτε αντίθετης άποψης, τα τρομακτικά μέτρα εναντίον κάθε τι που πηγαίνει απέναντι σε αυτήν την αρχή του ενός.

Όλα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της έκτακτης συνθήκης που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Oλα σε μια χώρα, από ένα κυβερνητικό σχήμα που είχε δείξει σαφή δείγματα και στο παρελθόν. Όλα από μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Χωρίς να κουνηθεί βλέφαρο. Το ίδιο, είχε κάνει το 1933 κάποιος άλλος, σε μια τελείως διαφορετική Ευρώπη. Το όνομα του; Αδόλφος Χίτλερ. Παίρνοντας, με την επονομαζόμενη «Enabling Act», την «άδεια» του κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές.

Από τότε, σε δημοκρατίες, ποτέ δεν είχε ψηφιστεί, δεν είχε θεσμοθετηθεί κάτι ανάλογο. Πλέον, συμβαίνει και το προπύργιο της δημοκρατίας, που βαυκαλίζεται πως είναι η ΕΕ, αδιαφορεί. Δεν ασχολείται. Ναι, η πανδημία είναι πρόσχημα του ενός να επιβάλλει (κάτι σαν) δικτατορία, η πανδημία πρόσχημα του άλλου να ισχυριστεί πως έχει πιο «σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί».
Ο ιός, μα αύριο, μα σε έναν μήνα, σε έναν χρόνο, θα φύγει. Η χειρότερη επίπτωση του είναι πώς θα υποθηκεύσει το μέλλον των ανθρώπων, την κατοχύρωση δικαιωμάτων και καταστάσεων που θεωρούνταν αυτονόητα για δεκαετίες. Με… ευρωπαϊκή μάλιστα σφραγίδα.

Υ.Γ. Ποδοσφαιρική αναφορά. Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι έπεται. Χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι: «Όταν διαβάζω/ακούω πως τίποτα δεν έχει συμβεί, πως τίποτα δεν θα αλλάξει, φωνάζω στους ανθρώπους πως πρέπει να ξυπνήσουν και να συνειδητοποιήσουν την τερατωδία που συντελείται. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να λειτουργεί και να βρίσκεται σε μια φούσκα».

Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
EDITORIAL: Δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη  – Το Sportime συμμετείχε στην ημέρα μνήμης των 57 θυμάτων

Δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη – Το Sportime συμμετείχε στην ημέρα μνήμης των 57 θυμάτων

Όλη η μέρα, όλες οι αναρτήσεις, όλα τα θέματα του Sportime στις 28/2 θα αποτελέσουν έναν φόρο τιμής στα 57 θύματα από το έγκλημα στα Τέμπη...

EDITORIAL
Ποδόσφαιρο: I’ll fucking do it darling

I’ll fucking do it darling

Δεν έχουν επιλογή οι διεθνείς της Εθνικής Ελλάδας και παρά το θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ πρέπει να παίξουν απόψε κόντρα στην Αγγλία.

Ποδόσφαιρο
Απόψεις: Υπάρχει και πιο κάτω από το «ψόφο σε ότι αγαπάς» του Νίκου Παππά;

Υπάρχει και πιο κάτω από το «ψόφο σε ότι αγαπάς» του Νίκου Παππά;

Έχουμε βάλει στο ζύγι τα καλά και τα αρνητικά για τον Νίκο Παππά που ευχήθηκε σε έναν άνθρωπο «ψόφο σε ότι αγαπάς». Είναι δυνατόν;

Απόψεις
Κοινωνία: Άκουσε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα όσα είπε για το δημογραφικό ο Κώστας Καραμανλής; (vid)

Άκουσε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα όσα είπε για το δημογραφικό ο Κώστας Καραμανλής; (vid)

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του για το δημογραφικό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα των επόμενων ετών.

Κοινωνία
Ποδόσφαιρο: Ο Γιάννης Βρούτσης είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Γιάννης Βρούτσης είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης απλώς πιστοποίησαν που στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Η ΑΕΚ πληρώνει την Ντιναμό για τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς – Που σταματάει η ιδεολογία και που ξεκινάει η μπίζνα;

Η ΑΕΚ πληρώνει την Ντιναμό για τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς – Που σταματάει η ιδεολογία και που ξεκινάει η μπίζνα;

Από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ παίρνει παίκτη η ΑΕΚ: τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Πληρώνει μάλιστα χρήματα, αρκετά, στην κροατική ομάδα.

Ποδόσφαιρο
Media: Ο Light μας κατούρησε και με το δίκιο του – Οι γονείς να τα βλέπουν αυτά…

Ο Light μας κατούρησε και με το δίκιο του – Οι γονείς να τα βλέπουν αυτά…

Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που ανέβασε στα social media ο Light είπε μόνο αλήθειες. Οι γονείς των παιδιών ακούν;

Media
Πολιτική: Συλλογιστική Μητσοτάκη: Χορεύεις ζεϊμπέκικο και κάνεις διακοπές στην Πάτμο; Φεύγεις! Χορεύεις τραπ και «σκοτώνεις» παιδιά στα Τέμπη; Μένεις!

Συλλογιστική Μητσοτάκη: Χορεύεις ζεϊμπέκικο και κάνεις διακοπές στην Πάτμο; Φεύγεις! Χορεύεις τραπ και «σκοτώνεις» παιδιά στα Τέμπη; Μένεις!

Δεν υπάρχει σκεπτικό Μητσοτάκη. Κανένα. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να σε διώξει, σε κρατάει. Αν μπορεί, σε διώχνει. Τσιφλίκι του η Νέα Δημοκρατία;

Πολιτική
Κοινωνία: Κόμμα ΝΙΚΗ: Με φόβο Θεού, με το κεφάλι σκυμμένο, ταπεινά και πάντα με τη σκέψη σε Ποιον λογοδοτούν… Για τα παιδιά μας…

Κόμμα ΝΙΚΗ: Με φόβο Θεού, με το κεφάλι σκυμμένο, ταπεινά και πάντα με τη σκέψη σε Ποιον λογοδοτούν… Για τα παιδιά μας…

Από αύριο κιόλας το Κόμμα ΝΙΚΗ πρέπει να αφήσει τις τυμπανοκρουσίες και να θέσει τις βάσεις υπενθύμισης των ελληνικών αξιών. Της Πίστεως και του Ελληνισμού.

Κοινωνία