ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Όταν οι στρατιώτες βρήκαν στρατηγό!

Ο Ολυμπιακός θυμήθηκε τις αρχές που τον καθιέρωσαν ως μεγάλη δύναμη στην Euroleague κι αυτό φάνηκε στο δεύτερο μέρος του αγώνα με την Ζενίτ.
Ολυμπιακός: Όταν οι στρατιώτες βρήκαν στρατηγό!

Ο Ολυμπιακός θυμήθηκε τις αρχές που τον καθιέρωσαν ως μεγάλη δύναμη στην Euroleague κι αυτό φάνηκε στο δεύτερο μέρος του αγώνα με την Ζενίτ.

Διότι ο Ολυμπιακός έφτασε στην κορυφή με «στρατιώτες». Με παίκτες που δε θα διστάσουν να βάλουν το κορμί τους σε κάθε «μονομαχία». Που θα θυσιάσουν το «εγώ» για το «εμείς». Που θα βγάλουν ενέργεια στην άμυνα γιατί απ’ εκεί έβρισκαν πάντα την απαραίτητη ισορροπία και ψυχολογία για την επίθεση.

Αναλύσεις δε χρειάζονται πολλές. Ο Ολυμπιακός σάρωσε με 45-20 (!!!) στο δεύτερο ημίχρονο την Ζενίτ. Όχι καμιά κακή ομάδα, οι Ρώσοι άλλωστε πάνε φουλ για τα πλέι οφ κι έριξαν του κόσμου τα χρήματα. Αλλά με τον τρόπο που αγωνίστηκαν οι «ερυθρόλευκοι» την έκαναν να φαίνεται κακή.

Πόσοι άρχισαν ν’ απογοητεύονται όταν οι Ρώσοι ξέφυγαν με διαφορά 17 πόντων στο 16’ (σκορ 22-39) και ήταν στο +16 στο 21’ (σκορ 40-56); Μη βιαστείτε να απαντήσετε διότι με βάση τις πρόσφατες εμφανίσεις του Ολυμπιακού δε θα ήταν και λίγοι. Όμως μέσα από την άμυνα οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τις λύσεις.

Ένα τρομερό τρίτο δεκάλεπτο με πρωταγωνιστές τους Βεζένκοφ (11π) και ΜακΚίσικ (9π) που μαζί με τον Ζαν Σαρλ (4π) ήταν οι μόνοι που σκόραραν σ’ αυτό το διάστημα. Ο Γάλλος σε θέση 5 αποδείχθηκε «κλειδί» για την αμυντική διάταξη του Ολυμπιακού που άρχισε σταδιακά να αποδίδει καρπούς. Ο Τζένκινς πίεσε πολύ στη μπάλα (όπως και ο ΜακΚίσικ) και όταν ο Σπανούλης αντικατέστησε το νευρικό Σλούκα, όλα έγιναν καλύτερα. Γιατί ο Ολυμπιακός βρήκε τον ηγέτη… Ο Λαρεντζάκης συνέχισε να δίνει ενέργεια και λύσεις (4 κλεψίματα!!!), ο Πρίντεζης στο 5 έκανε επίσης σπουδαία δουλειά κι αίφνης όλα άλλαξαν.

Η Ζενίτ έμεινε στους 20 πόντους στο δεύτερο μέρος και στους… 5 στην τελευταία περίοδο. Μάλιστα στα τελευταία 5’04’’ της αναμέτρησης δεν πέτυχε ούτε πόντο ενώ σε όλη την τελευταία περίοδο είχε 2 εύστοχα σουτ και μια εύστοχη βολή!!!

Από τα 9/15 τρίποντα που είχε στο 15’ έπεσε στα… 2/20 στα επόμενα 25 λεπτά. Ο Ολυμπιακός άρχισε να «σφίγγει» την άμυνά του και οι Ρώσοι δεν αισθάνονται καθόλου άνετα. Ακόμα και τα ελεύθερα σουτ που βρήκαν πήγαν στο… γάμο του καραγκιόζη αφού είχαν χάσει ενέργεια και ψυχολογία. Οι «ερυθρόλευκοι» τους είχαν… πατήσει! Και δεν τους επέτρεψαν το παραμικρό περιθώριο ελπίδας…

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο; Στο δεκάλεπτο της ανατροπής (το τρίτο) ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε ένα λάθος. Στο πρώτο είχε 8 και σε όλο το δεύτερο ημίχρονο είχε 2… Είναι εντελώς διαφορετικό στατιστικό οι 8 ασίστ για 8 λάθη (στο πρώτο μέρος) και οι 10 ασίστ για 2 λάθη (στο δεύτερο).

Η Ζενίτ που είχε πάρει 12 πόντους από τα λάθη του Ολυμπιακού μέχρι το 15’ τελείωσε με 14 στη συγκεκριμένη κατηγορία. Και ο Ολυμπιακός που είχε… ένα πόντο από λάθη της Ζενίτ ως το 15’ τελείωσε με 16!!! Οι διαφορές που σας παρουσιάζουμε είναι τεράστιες.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο Μπαρτζώκας βρήκε τους «στρατιώτες» που ήθελε. Που ακολούθησαν πιστά το πλάνο, που θυσίασαν το κορμί τους στην άμυνα. Που έβαλαν το μυαλό και το πείσμα να «συνεργαστούν» μετά το -17 και βρήκαν κίνητρο.

Κι έδωσαν τη «χαριστική βολή» στην Ζενίτ όταν ο Βασίλης Σπανούλης ανέβαλε το γνώριμο ρόλο του ηγέτη/εκτελεστή. Όταν δηλαδή οι στρατιώτες που είχαν κάνει σπουδαία δουλειά βρήκαν τον στρατηγό τους, η διαφορά έφτασε στο +14. Και ο αντίπαλος εξαφανίστηκε.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στη 2η συνεχόμενη νίκη του (κι αυτή με διψήφια διαφορά) και πέτυχε την καλύτερη αμυντική επίδοση της σεζόν. Συμπτωματικά η προηγούμενη ήταν το παθητικό των 66 πόντων στην Αγία Πετρούπολη όταν είχε επικρατήσει 75-66 της Ζενίτ.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Ολυμπιακός στην πρίζα πριν τα PlayOffs

Ο Ολυμπιακός στην πρίζα πριν τα PlayOffs

Η τελευταία αγωνιστική δίνει την πρωτιά στον Ολυμπιακό σε περίπτωση νίκης κάτι που τον διατηρεί σε εγρήγορση ενόψει των πολύ κρίσιμων που ακολουθούν. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Αποσυμβολίζοντας τη δήλωση Αταμάν ότι έχει πρόταση από τον Παναθηναϊκό

Αποσυμβολίζοντας τη δήλωση Αταμάν ότι έχει πρόταση από τον Παναθηναϊκό

Ξεκάθαρα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει στραφεί στον Εργκίν Αταμάν για τη θέση του προπονητή τη νέα αγωνιστική περίοδο. Τι σημαίνει αυτό και που «κολλάει» ο Βιλντόζα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο αγαπημένος Μπάνε του ΠΑΟΚ και η φανέλα με το 7

Ο αγαπημένος Μπάνε του ΠΑΟΚ και η φανέλα με το 7

Ο μεγάλος Μπάνε Πρέλεβιτς, ο επεισοδιακός ερχομός του στον ΠΑΟΚ όπου έγραψε τις πιο χρυσές σελίδες της καριέρας του και φυσικά το χρέος απέναντι στην ιστορία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Παναθηναϊκός πάλεψε αλλά αυτό δεν πρέπει να ικανοποιεί

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε αλλά αυτό δεν πρέπει να ικανοποιεί

Εντάξει, να αποδεχτούμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει βελτιωθεί αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μια ήττα αντιμετωπίζεται θετικά. Εστω κι αν υπάρχουν πολλές και σοβαρές δικαιολογίες. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Γουόκαπ έκρινε το ντέρμπι του ΣΕΦ

Ο Γουόκαπ έκρινε το ντέρμπι του ΣΕΦ

Η απίθανη εμφάνιση του Αμερικανού και στις δύο πλευρές του γηπέδου, ο τρομερός Μπλακ αλλά και τα 19/82 τρίποντα των Πειραιωτών μετά τα 19/30 με Μπάγερν

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ακόμα ένα μικρό στόχο

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ακόμα ένα μικρό στόχο

Πρώτα τα PlayOffs, μετά το πλεονέκτημα έδρας. Απομένει η πρόκριση στο Final-4 που περνά από το ΣΕΦ πλέον όπως και να μάθει τον αντίπαλο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Παναθηναϊκός και ο Παπαγιάννης πρέπει να έχουν κοινό δρόμο

Ο Παναθηναϊκός και ο Παπαγιάννης πρέπει να έχουν κοινό δρόμο

Τα πράγματα είναι απλά: Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πολυτέλεια να χάσει έναν παίκτη στην ηλικία και τα προσόντα του Παπαγιάννη. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Η ΑΕΚ έχει ανηφόρα αλλά και λογική

Η ΑΕΚ έχει ανηφόρα αλλά και λογική

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού και η συνολική φετινή πορεία δείχνουν ότι η «Ένωση» έχει επιστρέψει στο δρόμο της λογικής. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αδιέξοδο με δική του ευθύνη

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αδιέξοδο με δική του ευθύνη

Όταν κανείς δεν ασχολείται με το παρόν αλλά όλη η επικοινωνιακή πολιτική αφορά στο μέλλον τότε πραγματικά τι περιμένει κανείς απ' αυτή την ομάδα; Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης