ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο αγαπημένος Μπάνε του ΠΑΟΚ και η φανέλα με το 7

Ο μεγάλος Μπάνε Πρέλεβιτς, ο επεισοδιακός ερχομός του στον ΠΑΟΚ όπου έγραψε τις πιο χρυσές σελίδες της καριέρας του και φυσικά το χρέος απέναντι στην ιστορία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο αγαπημένος Μπάνε του ΠΑΟΚ και η φανέλα με το 7

Η ιαχή Ω! Μπάνε- Μπάνε ακούστηκε στο «Αλεξάνδρειο», τότε έδρα του ΠΑΟΚ καθώς ο Πρέλεβιτς φρόντιζε να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια.

Ο Μπάνε ήταν ο νέος ήρωας των οπαδών του «Δικεφάλου του Βορρά» σε εποχές που η ομάδα ήταν υπερδύναμη όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι «μονομαχίες» Πρέλεβιτς- Γκάλη έμειναν στην ιστορία αλλά και στην πιο νοσταλγική ανάμνηση όσων παρακολουθούσαν μπάσκετ εκείνη την εποχή.

Και μπορεί κάποια «μονομαχία» να κατέληξε σε μπουνιές αλλά αυτά τα έχει σβήσει ο χρόνος, τα έχει παρασύρει το ποτάμι της λήθης. Και δεν έχουν νόημα όταν αναφερόμαστε σε τέτοιες προσωπικότητες.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν έκανε αυτό που όριζε η ιστορία του. Η φανέλα με το «7» υψώθηκε στην οροφή της PAOK Sports Arena την οποία πρόλαβε ο «Τίγρης» (έτσι τον αποκαλούσαν) στα τελειώματά του. Τις μεγάλες του στιγμές με τον «Δικέφαλο του Βορρά» τις έζησε στο «Αλεξάνδρειο» που τότε συστέγαζε τους δύο Τιτάνες της Θεσσαλονίκης.

Αθλητικός δεν ήταν. Δεν κουβαλούσε τα «μούσκουλα» των τωρινών αθλητών του μπάσκετ, αλλά είχε την ορμή ενός ταύρου. Πατούσε γερά κι εκτελούσε, χωρίς να σκεφτεί, χωρίς να υπολογίσει συνθήκες. Το πίστευε, το έλεγε η καρδιά, το υπαγόρευε το ένστικτο.

Τι να νοιώσει! Είκοσι ετών ήταν όταν πέτυχε 32 πόντους μέσα στο Ζάγκρεμπ απέναντι στην Τσιμπόνα του Ντράζεν Πέτροβιτς και οδήγησε τον Ερυθρό Αστέρα σε νίκη (104-103). Αναφερόμαστε σε ένα πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας με ομαδάρες, όπως η Τσιμπόνα, ο Ερυθρός Αστέρας, η Γιουγκοπλάστικα, η Παρτιζάν, η Ζαντάρ, η Ολίμπια Λιουμπλιάνα, τι να πρωτοθυμηθείς και τι να αφήσεις.

Όμως αναφερόμαστε σε μια σχολή που οι 20χρονοι δεν ήταν «αιώνια ταλέντα» αλλά έπαιζαν κι έπρεπε να αποδείξουν ότι το αξίζουν.

Οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Ερυθρό Αστέρα για το Κύπελλο Κόρατς δημιούργησαν το «φλερτ» που έγινε έρωτας. Οι Θεσσαλονικείς κινούν τη διαδικασία ελληνοποίησής του αλλά τίποτα δεν ήταν εύκολο!

Ο τότε πρόεδρος, Νίκος Βεζυρτζής είχε ενημερωθεί από Έλληνα επιχειρηματία με δουλειές στο Βελιγράδι ότι υπήρχε ένας σπουδαίος παίκτης με ρίζες από τη χώρα μας. Και μάλιστα ήταν από οικογένεια με το επώνυμο «Αλβανός».

Στο Κύπελλο Κόρατς που προαναφέραμε η σειρά είναι επεισοδιακή, πολύ δε περισσότερο όταν ο Τζον Κόρφας έριξε μια γροθιά στον Ζόραν Ράντοβιτς.

Το ανελέητο ξύλο που ακολούθησε το θυμούνται όλοι. Ότι ένας γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα, ονόματι Μπάνε Πρέλεβιτς είχε πετύχει 22 πόντους, το θυμούνται ελάχιστοι.

Ο Βεζυρτζής έτρεχε για να εξασφαλίσει τον παίκτη αλλά και να βρει τα χαρτιά του για την ελληνοποίηση. Πίστευε ότι με τον Πρέλεβιτς στη μηχανή, συν τους Κόρφα, Σταυρόπουλο, Φασούλα, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να χτυπήσει το δίδυμο Γκάλη- Γιαννάκη στον Άρη.

Το Μάιο του 1988, αφού έδωσε 50 χιλιάδες δολάρια στον Ερυθρό Αστέρα, αποκτούσε τον παίκτη, Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μπάνε Πρέλεβιτς έστρεφε τα βέλη εις βάρος του μεγάλου αντιπάλου και συμπολίτη:

«Άφησα το βασίλειο του μπάσκετ για την αυτοκρατορία του αθλήματος. Θα αποδείξω ότι ο ΠΑΟΚ δεν ξόδεψε τζάμπα τα λεφτά του για μένα»

Με ένορκη μαρτυρία το Πρωτοδικείο Κοζάνης αποδέχθηκε ότι ο Παναγιώτης Αλβανός ήταν παππούς του από την πλευρά της μητέρας του και θα ακολουθούσε η εγγραφή στα δημοτολόγια.

Όλα έδειχναν εύκολα! Μόνο που κόντρα με τον Άρη δεν υπήρχε μόνο μέσα στο γήπεδο! Οι «κιτρινόμαυροι» συνέλλεξαν στοιχεία για να καθυστερήσουν την απόφαση! Ήταν κι «εκδίκηση» για την αντίδραση του ΠΑΟΚ στην ελληνοποίηση του Μιχάλη Μισούνοφ (Παπασπύρου) ένα χρόνο νωρίτερα.

Η υπόθεση άρχισε να μπλέκει. Ο Μπάνε πέτυχε 22 πόντους σε φιλικό με τον Ολυμπιακό αλλά ο Άρης προσκομίζει έγγραφα ώστε να αποδείξει ότι ο παππούς του παίκτη ήταν Γιουγκοσλάβος και όχι Έλληνας.

Στις 5 Οκτωβρίου ο ΠΑΟΚ δικαιώνεται στο Εφετείο Λάρισας που αποδέχεται ότι ο Παναγιώτης Αλβανός, γεννήθηκε στην Εράτυρα Κοζάνης.

Άρα ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα έπρεπε να παίξει κανονικά στο πρωτάθλημα σαν Έλληνας. Ο δρόμος είχε ανοίξει, όμως η υπόθεση θα αργούσε ένα δίμηνο ακόμα.

Ο Πρέλεβιτς παίζει σαν ξένος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά ακόμα δεν αγωνίζεται στην Α1. Ο ΠΑΟΚ μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει μόνο ως ξένο αλλά τη θέση (ένας επιτρεπόταν τότε) καταλάμβανε ο Μάικ Τζόουνς.

Για να γίνει το ντεμπούτο του Έλληνα πλέον, Μπάνε Πρέλεβιτς θα έπρεπε να φτάσουμε στις 29/12/1989 και στην άνετη νίκη του ΠΑΟΚ (127-91) επί του Σπόρτιγκ για το Κύπελλο Ελλάδας στα Πατήσια.

Η πρώτη του εμφάνιση στο «Αλεξάνδρειο» έγινε στις 8/1/1989 στη νίκη επί της ΑΕΚ (98-70). Ακολούθησαν πολλά δοξασμένα χρόνια με το «7» στην πλάτη: Ένα πρωτάθλημα (1992), ένα Κύπελλο (1995), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1991) ένα Κύπελλο Κόρατς (1994).

Ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει κανείς τα 10 εύστοχα τρίποντα σε έναν αγώνα, που είναι δικό του ρεκόρ. Υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ επίσης ως προπονητής αλλά και ως πρόεδρος.

Η ιαχή «Ω! Μπάνε- Μπάνε» ακόμα ηχεί έντονα! Για χάρη του. Και προς τιμήν του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο αγαπημένος Μπάνε του ΠΑΟΚ και η φανέλα με το 7», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College