ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μαγευτικά πιάτα από την αρχαία Ελλάδα που θα σας εκπλήξουν

Από την αθηναϊκή σκορδαλιά μέχρι τις αρχαίες τηγανίτες, πέντε μοναδικές συνταγές χιλιάδων ετών ζωντανεύουν στη σύγχρονη κουζίνα.
5 μαγευτικά πιάτα από την αρχαία Ελλάδα που θα σας εκπλήξουν

Τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής κουζίνας ξεδιπλώνονται μπροστά μας μέσα από κείμενα σπουδαίων συγγραφέων και γαστρονόμων. Ο Αρχέστρατος, ο πρώτος γαστρονομικός κριτικός στην ιστορία, μας άφησε πολύτιμες συνταγές και περιγραφές που μας επιτρέπουν να γευτούμε σήμερα γεύσεις χιλιάδων ετών.

Η μυττωτός, η πρόγονος της σημερινής σκορδαλιάς, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των αθηναϊκών συμποσίων του 5ου αιώνα π.Χ. Παρασκευαζόταν από φρέσκο σκόρδο που λιώνονταν σε γουδί με ελαιόλαδο και τυρί, ενώ προσθέτονταν φρέσκα αρωματικά βότανα όπως κόλιανδρος και άνηθος. Για να φτιάξετε μια σύγχρονη εκδοχή, χρειάζεστε 8-10 σκελίδες σκόρδο, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 100γρ ανθότυρο και φρέσκα μυρωδικά. Το μυστικό βρίσκεται στο καλό χτύπημα των υλικών μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, κρεμώδης υφή.

Το τάγηνον, οι αρχαίες τηγανίτες που έτρωγαν οι Αθηναίοι για πρωινό τον 6ο αιώνα π.Χ., παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα που μπορούμε να αναδημιουργήσουμε. Σύμφωνα με τον κωμωδιογράφο Κρατίνο, παρασκευάζονταν από αλεσμένο σιτάρι ή κριθάρι, αναμειγμένο με μέλι και φρέσκο τυρί. Για μια σύγχρονη εκδοχή, ανακατέψτε 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης, 1 κουταλιά μέλι, 1/2 φλιτζάνι κρασμένο ανθότυρο και αρκετό νερό για να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η θερμοκρασία του τηγανιού – πρέπει να είναι μέτρια για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Το γάρον, η περίφημη σάλτσα που κυριάρχησε στη Μεσόγειο από τον 4ο αιώνα π.Χ., αποτελούσε τη βάση πολλών πιάτων. Η παρασκευή της απαιτούσε υπομονή καθώς μικρά ψάρια ζυμώνονταν στον ήλιο με αλάτι και αρωματικά βότανα για μήνες. Σήμερα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια παρόμοια σάλτσα χρησιμοποιώντας φιλέτα αντσούγιας, ελαιόλαδο, μυρωδικά και λίγο ξύδι. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 30 λεπτά και το αποτέλεσμα προσφέρει την έντονη, αλμυρή γεύση που αγαπούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Η μάζα με οξύμελι αποτελούσε ένα θρεπτικό γεύμα της αρχαϊκής περιόδου (800-480 π.Χ.). Το ψωμί παρασκευαζόταν από κριθάρι και συνοδευόταν με οξύμελι, ένα αναζωογονητικό μείγμα από μέλι και ξύδι που ο Ιπποκράτης συνιστούσε για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Για να φτιάξετε το οξύμελι, αναμείξτε 2 μέρη μέλι με 1 μέρος μηλόξυδο και προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Η ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού είναι καθοριστική για την επιτυχία του ροφήματος.

Αυτές οι συνταγές αποκαλύπτουν τη σοφία της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας, που βασιζόταν στην απλότητα των υλικών και την τέλεια ισορροπία των γεύσεων. Τα μυρωδικά και τα αρωματικά βότανα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο, προσδίδοντας βάθος και πολυπλοκότητα στα πιάτα, ενώ το ελαιόλαδο αποτελούσε τη βάση κάθε παρασκευής.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή
Διατροφή: Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η μάχη για την καρμπονάρα

Διατροφή