ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαλβάς με ταχίνι, χαλβάς με σιμιγδάλι και χαλβάς Φαρσάλων: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός;

Εξερευνήστε τους τρεις κύριους τύπους χαλβά – με ταχίνι, με σιμιγδάλι και Φαρσάλων – και ανακαλύψτε ποιος προσφέρει την καλύτερη διατροφική αξία.
Χαλβάς με ταχίνι, χαλβάς με σιμιγδάλι και χαλβάς Φαρσάλων: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός;

Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης, με διάφορες παραλλαγές που έχουν τις ρίζες τους σε διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς. Οι τρεις κύριοι τύποι χαλβά που συναντάμε είναι ο χαλβάς με ταχίνι, ο χαλβάς με σιμιγδάλι και ο χαλβάς Φαρσάλων. Κάθε ένας από αυτούς έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, τόσο στη γεύση όσο και στη διατροφική του αξία.

Ο χαλβάς με ταχίνι, γνωστός και ως “μακεδονικός” ή “σουσαμένιος” χαλβάς, παρασκευάζεται κυρίως από ταχίνι, δηλαδή πολτοποιημένο σουσάμι, και ζάχαρη. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθιστά αυτόν τον τύπο χαλβά πλούσιο σε θερμίδες, οπότε η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συχνά συναντάται σε ελληνικά σπίτια, ειδικά κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, ζάχαρη και νερό, ενώ συχνά προστίθενται ξηροί καρποί και κανέλα για επιπλέον γεύση. Το σιμιγδάλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέροντας ενέργεια και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η χρήση ελαιολάδου προσθέτει μονοακόρεστα λιπαρά, γνωστά για τα οφέλη τους στην καρδιαγγειακή υγεία. Σε σύγκριση με τον χαλβά με ταχίνι, αυτός ο τύπος χαλβά έχει συνήθως λιγότερες θερμίδες, καθιστώντας τον μια ελαφρύτερη επιλογή.

Ο χαλβάς Φαρσάλων, γνωστός και ως “σαπουνέ” λόγω της ημιδιαφανούς και ζελατινώδους υφής του, προέρχεται από την περιοχή των Φαρσάλων στη Θεσσαλία. Τα κύρια συστατικά του είναι το νισεστέ (άμυλο), η ζάχαρη, το βούτυρο και το νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η χρήση βουτύρου καθιστούν αυτόν τον τύπο χαλβά πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Επομένως, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται περιστασιακά και με προσοχή.

Συνοψίζοντας, από διατροφική άποψη, ο χαλβάς με σιμιγδάλι φαίνεται να είναι η πιο υγιεινή επιλογή, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και της χρήσης ελαιολάδου. Ο χαλβάς με ταχίνι προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά η υψηλή του θερμιδική αξία απαιτεί μέτρο στην κατανάλωση. Ο χαλβάς Φαρσάλων, αν και γευστικός, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή