ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.
Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Ξεμένει από φιστίκια η Αίγινα Χρόνια προβλήματα, μειωμένες σοδειές και αυξημένη ζήτηση φέρνουν τα αποθέματα του φημισμένου καρπού στο ναδίρ.

Η φήμη του φιστικιού Αιγίνης είναι παγκόσμια, η ζήτηση παραμένει σταθερά υψηλή, όμως η πραγματικότητα στο νησί δεν είναι ενθαρρυντική. Η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά, τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και οι παραγωγοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον.

Η φετινή χρονιά επιβεβαιώνει την κρίση: ενώ το 2022 η παραγωγή έφτασε τους 600 τόνους, το 2023 περιορίστηκε στους 150, και φέτος αναμένονται μόλις 100 τόνοι. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης, Νίκος Κονδύλης, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να φαγωθεί ή να πωληθεί. Τα προβλήματα ξεκινούν από το δέντρο: η καρποφορία έχει αποδυναμωθεί, ενώ παρατηρείται έξαρση μυκήτων και έλλειψη επαρκούς φροντίδας.

Παρά τη διεθνή ζήτηση και τη μόδα του “Dubai Chocolate”, που έχει ανεβάσει τις τιμές στα 18-20 ευρώ το κιλό, οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Οι εξαγωγές έχουν σχεδόν σταματήσει, ενώ ακόμη και το τοπικό εμπόριο καλύπτεται με δυσκολία.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς αγροτικό αλλά στρατηγικό για το νησί, που κινδυνεύει να χάσει τη σύνδεσή του με τον εμβληματικό του καρπό. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Πίππης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γεωργών Αίγινας, χωρίς οργανωμένη υποστήριξη και ανανέωση των καλλιεργειών, το φιστίκι Αιγίνης ίσως περάσει σύντομα στην ιστορία.

ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΝΟΥΣ

Κωνσταντίνος Μανωλίδης

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με οικονομικά, κοινωνικά και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας, Αυτά θα βρεις σε αυτή τη γωνιά...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή
Διατροφή: Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η μάχη για την καρμπονάρα

Διατροφή