ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαριδάκια και Ζωοτροφές : Ήξερες πως συνδέονται;

Ποια η σχέση που εχουν τα γαριδάκια που ξέρουμε και αγαπάμε με τις ζωοτροφές;
Γαριδάκια και Ζωοτροφές : Ήξερες πως συνδέονται;

Όταν σκέφτεσαι τα γαριδάκια, το τελευταίο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι ζωοτροφές. Κι όμως, υπάρχει μια απρόσμενη ιστορία πίσω από τη δημιουργία αυτού του δημοφιλούς σνακ, που ξεκινά από ένα εργοστάσιο ζωοτροφών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιστορία αρχίζει τη δεκαετία του 1930, όταν ένας εργάτης σε μια μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, ο Edward Wilson, παρατήρησε κάτι περίεργο. Το μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν για να επεξεργάζονται το καλαμπόκι και να το μετατρέπουν σε τροφή για ζώα υπερθερμάνθηκε και άρχισε να παράγει φουσκωμένες, αφράτες νιφάδες καλαμποκιού. Από περιέργεια, πήρε μερικά από αυτά, τα αλάτισε και δοκίμασε το αποτέλεσμα. Ήταν τραγανό, ανάλαφρο και, πάνω απ’ όλα, νόστιμο.

Αυτή η τυχαία ανακάλυψη οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων cheese puffs, δηλαδή σνακ καλαμποκιού με γεύση τυριού. Λίγο αργότερα, επιχειρηματίες του χώρου της βιομηχανίας τροφίμων είδαν την προοπτική του νέου αυτού προϊόντος και ξεκίνησαν να το εξελίσσουν. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα σνακ αυτού του τύπου είχαν ήδη κερδίσει την αγορά.

Τα γαριδάκια όπως τα ξέρουμε σήμερα έφτασαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960, όταν εταιρείες τροφίμων άρχισαν να λανσάρουν παρόμοια προϊόντα, προσθέτοντας ελληνικές γεύσεις και διαφοροποιώντας τις υφές. Οι τραγανές μπουκιές καλαμποκιού έγιναν γρήγορα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, με γεύσεις που κυμαίνονται από κλασικό τυρί μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές.

Αυτό που ξεκίνησε ως τυχαία παρενέργεια ενός μηχανήματος επεξεργασίας ζωοτροφών, έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ στον κόσμο. Κι αν υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα σε αυτή την ιστορία, είναι πως οι μεγαλύτερες γαστρονομικές εφευρέσεις συχνά προέρχονται από εντελώς απροσδόκητα μέρη!

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή