ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τρώνε ωμό κοτόπουλο;

Το ωμό κοτόπουλο είναι επικίνδυνο, αλλά οι Ιάπωνες το τρώνε χωρίς φόβο. Πώς το καταφέρνουν;
Γιατί οι Γιαπωνέζοι τρώνε ωμό κοτόπουλο;

Η ιδέα του να τρώει κανείς ωμό κοτόπουλο μπορεί να ακούγεται τρομακτική για πολλούς, αλλά στην Ιαπωνία, υπάρχει ένα πιάτο που ακριβώς αυτό: το Torisashi. Πρόκειται για λεπτές φέτες ωμού κοτόπουλου που σερβίρονται με σάλτσες, όπως σόγια ή σησαμέλαιο. Και το πιο περίεργο; Οι Ιάπωνες το τρώνε εδώ και χρόνια χωρίς να παθαίνουν τίποτα. Πώς το καταφέρνουν;

Η απάντηση βρίσκεται στην εξαιρετικά αυστηρή υγιεινή και στην ειδική προετοιμασία. Το κρέας που χρησιμοποιείται για το Torisashi δεν είναι απλά οποιοδήποτε κοτόπουλο από το σούπερ μάρκετ. Προέρχεται από ειδικά εκτρεφόμενα πουλερικά, τα οποία σφάζονται και καταναλώνονται την ίδια μέρα. Οι φάρμες τηρούν αυστηρούς κανόνες για την εκτροφή των κοτόπουλων, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο.

Επιπλέον, υπάρχει μια συγκεκριμένη τεχνική παρασκευής που μειώνει τους κινδύνους: Το εξωτερικό του κοτόπουλου ζεματίζεται ελαφρώς, ώστε να σκοτωθούν τα βακτήρια της επιφάνειας, ενώ το εσωτερικό παραμένει ωμό. Αυτό διαφέρει σημαντικά από την απλή κατανάλωση εντελώς ωμού κοτόπουλου, όπως θα γινόταν σε άλλες χώρες, όπου οι προδιαγραφές υγιεινής είναι πολύ διαφορετικές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Torisashi σερβίρεται μόνο σε συγκεκριμένα εστιατόρια, όπου τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Δεν είναι ένα πιάτο που μπορεί να φτιάξει κανείς στο σπίτι ή να δοκιμάσει από μη αξιόπιστες πηγές. Ακόμα και στην Ιαπωνία, οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι το ρίσκο τροφικών δηλητηριάσεων δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του απαιτεί προσοχή.

Παρόλο που για τους περισσότερους ανθρώπους η ιδέα του να τρώνε ωμό κοτόπουλο ακούγεται αδιανόητη, στην Ιαπωνία το Torisashi θεωρείται μια εκλεπτυσμένη γαστρονομική εμπειρία. Το γεγονός ότι καταναλώνεται με σχετική ασφάλεια οφείλεται στην αυστηρή τήρηση υγειονομικών κανόνων και στη μακρόχρονη παράδοση του ιαπωνικού τρόπου παρασκευής τροφίμων.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή