ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί κάνουμε παγωτά με φρούτα και γλυκά και δεν κάνουμε με φαγητά; Γιατί οχι παγωτό παστίτσιο και παγωτό μοσχαράκι κοκκινιστό;

Γιατί το παγωτό συνδέεται με φρούτα και γλυκά και όχι με φαγητά; Μάθετε τις αιτίες.
Γιατί κάνουμε παγωτά με φρούτα και γλυκά και δεν κάνουμε με φαγητά; Γιατί οχι παγωτό παστίτσιο και παγωτό μοσχαράκι κοκκινιστό;

Η ιδέα του παγωτού φρούτων και γλυκών είναι τόσο συνηθισμένη, που αν κάποιος σας πρότεινε παγωτό με μοσχαράκι κοκκινιστό, θα το κοιτούσατε με ύφος “Μήπως είσαι λίγο εκτός θέματος;” Αλλά τι συμβαίνει και το παγωτό συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με γλυκά και φρούτα, ενώ τα φαγητά παραμένουν έξω από τη γλυκιά αυτή εξίσωση;

Αν παρατηρήσουμε τις πιο δημοφιλείς γεύσεις, θα δούμε ότι το παγωτό φράουλα, το σοκολατίνο και το μπισκοτάκι κατέχουν το βασιλικό θρόισμα στον κόσμο των επιδορπίων. Και κάπως έτσι, το παγωτό μετατρέπεται σε γλυκό που σε ξεκουράζει, αναζωογονεί και σου προσφέρει μια δροσιά. Όμως, κανείς δεν προσπαθεί να φτιάξει ένα παγωτό παστίτσιο ή παγωτό γεμιστό μοσχαράκι. Και αυτό δεν είναι γιατί οι σεφ είναι τεμπέληδες, αλλά γιατί τα αλμυρά φαγητά δεν έχουν τη μαγική γλυκιά δύναμη που θέλουμε να απολαμβάνουμε στην καλοκαιρινή μας απόλαυση.

Το ζήτημα είναι πως τα φρούτα και τα γλυκά έχουν εκείνη την ιδανική, γλυκιά γεύση που σε κάνει να αισθάνεσαι δροσιά, χωρίς να χορταίνεις από την πρώτη κουταλιά. Ενώ ένα παγωτό παστίτσιο θα ήταν σα να απολαμβάνεις το φαγητό σου… και να έχεις στο βάθος του μυαλού σου την ιδέα ότι ίσως να το έκανες καλύτερα με ένα μπολ σούπας. Τα βαριά φαγητά δεν έχουν αυτή την αίσθηση του “αναζωογονητικού”, και οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να μπερδεύουμε την καλοκαιρινή δροσιά με το κρεατάκι που βράζει αργά.

Αλλά μήπως είμαστε υπερβολικοί; Θα μπορούσε το παγωτό παστίτσιο να γίνει το επόμενο μεγάλο trend; Ή είναι η ιδέα τόσο απίθανη όσο ένα παγωτό από πίτσα; Το μέλλον θα δείξει, αλλά προς το παρόν, φαίνεται ότι τα φρούτα και τα γλυκά κρατούν τα σκήπτρα του παγωτού.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή