ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς έτρωγαν οι Ίνκας τις πατάτες:

Μάθε πώς οι Ίνκας μετέτρεψαν τις πατάτες σε σύμβολο επιβίωσης και καινοτομίας.
Πώς έτρωγαν οι Ίνκας τις πατάτες:

Οι Ίνκας, ένας από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής, ήταν από τους πρώτους που καλλιέργησαν τις πατάτες και τις ανέδειξαν ως βασικό κομμάτι της διατροφής τους. Σε μια περιοχή όπως οι Άνδεις, όπου το κλίμα ήταν δύσκολο και οι καλλιέργειες περιορισμένες, η πατάτα προσέφερε τροφή, ενέργεια και αντοχή. Η ευφυΐα των Ίνκας όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ανέπτυξαν καινοτόμους τρόπους κατανάλωσης και διατήρησης του πολύτιμου αυτού προϊόντος.

Η πιο εντυπωσιακή μέθοδος ήταν το “chuno”, μια διαδικασία που μετέτρεπε τις πατάτες σε αφυδατωμένο προϊόν με τεράστια διάρκεια ζωής. Οι Ίνκας άφηναν τις πατάτες τη νύχτα στο κρύο των Άνδεων για να παγώσουν και στη συνέχεια τις πάταγαν με τα πόδια για να αφαιρέσουν το νερό. Η μέθοδος αυτή εξασφάλιζε συντήρηση για χρόνια, κάτι πολύτιμο για έναν πολιτισμό που βασιζόταν στην προνοητικότητα.

Εκτός από το chuno, οι Ίνκας κατανάλωναν τις πατάτες βραστές, ψητές ή πολτοποιημένες σε πουρέ. Οι πατάτες συνδυάζονταν με άλλα τοπικά τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, πιπεριές και βότανα, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και θρεπτικό γεύμα. Η σούπα με πατάτες ήταν επίσης πολύ δημοφιλής, ενώ δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις που οι πατάτες καβουρδίζονταν σε καυτές πέτρες ή στάχτη.

Οι Ίνκας δεν έβλεπαν τις πατάτες απλώς ως τροφή αλλά και ως σύμβολο επιβίωσης και εξυπνάδας. Μέσα από τις καινοτόμες μεθόδους τους, εξασφάλιζαν τροφή για ολόκληρες κοινότητες και άφησαν μια κληρονομιά που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται χωρίς να πέφτουν κάτω;

Τι θα συμβεί αν ρίξεις ένα ευρώ από τον Πύργο των Αθηνών;

Αντίο με αγάπη: πώς να αντιμετωπίσεις τη δυσκολότερη απόφαση για το κατοικίδιό σου

Το ρολόι που έσωσε χιλιάδες ζωές και κέρδισε 2 εκατομμύρια

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή