ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πως το χαρούπι έγινε από ζωοτροφή υπερτροφή;

Το χαρούπι χρησιμοποιούνταν παλιά ως τροφή για γουρούνια και άλογα, όμως σήμερα είναι μια υπερτροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Πως το χαρούπι έγινε από ζωοτροφή υπερτροφή;

Το χαρούπι κάποτε ήταν η ταπεινή τροφή των ζώων. Γουρούνια, άλογα και κατσίκες το έτρωγαν ως φτηνή, θρεπτική πηγή ενέργειας, ειδικά σε περιόδους φτώχειας και έλλειψης τροφής. Οι αγρότες το μάζευαν από τα χαρουπόδεντρα, το άλεθαν και το έριχναν στις ταΐστρες, χωρίς να φαντάζονται πως αυτή η τροφή θα γινόταν κάποτε περιζήτητη στις αγορές υγιεινής διατροφής. Η γλυκιά του γεύση έκανε τα ζώα να το καταναλώνουν εύκολα, ενώ οι υψηλές του φυτικές ίνες βοηθούσαν την πέψη τους. Όμως, για τους ανθρώπους, το χαρούπι ήταν σχεδόν άγνωστο ως τροφή, εκτός αν υπήρχε έλλειψη αλεύρου ή ζάχαρης, οπότε και γινόταν αναγκαστικό υποκατάστατο.

Σήμερα, το χαρούπι έχει μεταμορφωθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές. Χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες και την απουσία γλουτένης και καφεΐνης, έχει γίνει αγαπημένο συστατικό στη βιομηχανία της υγιεινής διατροφής. Το αλεύρι χαρουπιού χρησιμοποιείται ως εναλλακτική στο κακάο, ενώ το σιρόπι του προσφέρει φυσική γλυκύτητα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη. Έρευνες δείχνουν πως το χαρούπι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Πλέον, το συναντάμε σε μπάρες δημητριακών, σοκολάτες, ροφήματα και ψωμιά, ενώ η γεύση του, που θυμίζει ελαφρώς καραμέλα και κακάο, το καθιστά δημοφιλές σε vegan και gluten-free διατροφές.

Η επιστροφή του χαρουπιού στην ανθρώπινη διατροφή δεν ήταν τυχαία. Η αναζήτηση φυσικών, ακατέργαστων τροφών και η στροφή προς πιο υγιεινές επιλογές το έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Το χαρουπόμελο χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό, ενώ η σκόνη χαρουπιού αποτελεί συστατικό για υγιεινές σοκολάτες. Η διατροφική του αξία αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς, και από μια τροφή που κάποτε έδιναν στα ζώα, το χαρούπι έγινε σύμβολο της υγιεινής διατροφής και ένα από τα πιο πολύτιμα superfoods της εποχής μας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή