ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο μοσχάρι, πόσο χοιρινό, πόσο κοτόπουλο και πόσο ψάρι πρέπει να τρώω κάθε εβδομάδα;

Ποια είναι η σωστή ποσότητα μοσχαριού, χοιρινού, κοτόπουλου και ψαριού που πρέπει να τρως κάθε εβδομάδα;
Πόσο μοσχάρι, πόσο χοιρινό, πόσο κοτόπουλο και πόσο ψάρι πρέπει να τρώω κάθε εβδομάδα;

Η ισορροπημένη διατροφή απαιτεί ποικιλία, και η κατανάλωση διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης, όπως μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι, είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία. Κάθε είδος κρέατος προσφέρει μοναδικά θρεπτικά συστατικά, αλλά η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Μοσχάρι

Το μοσχάρι είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνιστάται να καταναλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα σε ποσότητες 100-150 γραμμαρίων ανά μερίδα. Προτίμησε άπαχα κομμάτια για να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά.

Χοιρινό

Το χοιρινό, αν και συχνά θεωρείται λιπαρό, μπορεί να είναι υγιεινό όταν επιλέγονται άπαχα μέρη, όπως το ψαρονέφρι. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θειαμίνης. Κατανάλωσέ το έως 1 φορά την εβδομάδα, διατηρώντας την ποσότητα στα 120-150 γραμμάρια.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, ιδιαίτερα το στήθος, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μπορεί να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα σε μερίδες των 150 γραμμαρίων. Απέφυγε τηγανητές ή επεξεργασμένες μορφές.

Ψάρι

Το ψάρι είναι ίσως η πιο σημαντική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καλό είναι να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία πρόσληψη ψαριού μπορεί να φτάνει τα 300-400 γραμμάρια.

Συμβουλές για ισορροπία

Για μια υγιεινή διατροφή:

  • Ποικιλία: Εναλλάσσεται τις πηγές πρωτεΐνης για να εξασφαλίσεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Προσοχή στο λίπος: Επιλέγεις άπαχα κομμάτια και μαγειρεύεις με υγιεινούς τρόπους, όπως ψήσιμο ή βράσιμο.
  • Μέτρο: Απέφυγε την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτίμησε το ψάρι και το κοτόπουλο.

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή
Διατροφή: Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η μάχη για την καρμπονάρα

Διατροφή