ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα χαρούπια θέλουν προσοχή, δεν είναι όλα τα χαρούπια βρώσιμα κάποια έχουν τοξίνες

Τα χαρούπια θεωρούνται υγιεινή τροφή, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι δεν είναι όλα ασφαλή για κατανάλωση.
Τα χαρούπια θέλουν προσοχή, δεν είναι όλα τα χαρούπια βρώσιμα κάποια έχουν τοξίνες

Τα χαρούπια είναι γνωστά εδώ και αιώνες ως μια φυσική, θρεπτική τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει τη σοκολάτα και να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και αλεύρι. Προέρχονται από το δέντρο της χαρουπιάς, το Ceratonia siliqua, το οποίο φύεται κυρίως στη Μεσόγειο. Ωστόσο, πολλοί αγνοούν ότι δεν είναι όλα τα χαρούπια ασφαλή προς κατανάλωση. Ορισμένα είδη, ανήκοντας σε διαφορετικά φυτά της ίδιας οικογένειας, μπορεί να περιέχουν τοξίνες και να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Το χαρούπι της χαρουπιάς Ceratonia siliqua είναι το πιο γνωστό και βρώσιμο είδος. Ο καρπός του χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλεύρου χαρουπιού, σιροπιού, ακόμη και ως ζωοτροφή. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεν περιέχει καφεΐνη, γι’ αυτό και συχνά προτείνεται ως εναλλακτική της σοκολάτας. Παρόλα αυτά, άλλα είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Fabaceae μπορεί να παράγουν λοβούς που μοιάζουν με χαρούπια αλλά περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.

Ένα παράδειγμα είναι ορισμένα είδη της οικογένειας Caesalpinioideae, που παράγουν παρόμοιους καρπούς με τα χαρούπια αλλά περιέχουν αλκαλοειδή ή άλλες φυσικές τοξίνες. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές ή άλλες αντιδράσεις σε ανθρώπους και ζώα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τοξίνες αυτές είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν δημιουργούν άμεσα προβλήματα, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η ρύπανση και η μόλυνση των χαρουπιών στη φύση. Ακόμη και αν ένα χαρούπι προέρχεται από την ασφαλή ποικιλία Ceratonia siliqua, μπορεί να έχει απορροφήσει βαρέα μέταλλα ή φυτοφάρμακα από το περιβάλλον. Ιδιαίτερα σε περιοχές με βιομηχανική δραστηριότητα ή κοντά σε δρόμους, τα χαρούπια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες λόγω μόλυνσης του εδάφους και της ατμόσφαιρας.

Στην άγρια φύση, ορισμένα είδη λοβών από φυτά της ίδιας οικογένειας με τη χαρουπιά μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από μη ειδικούς. Οι λοβοί τους μοιάζουν με χαρούπια, αλλά ανήκουν σε φυτά που δεν είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Για αυτό, όσοι συλλέγουν χαρούπια από τη φύση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να γνωρίζουν αν το δέντρο είναι πράγματι Ceratonia siliqua. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος κατανάλωσης ενός άγνωστου φυτού με πιθανώς επιβλαβείς συνέπειες.

Εάν δεν είσαι σίγουρος αν ένα χαρούπι είναι ασφαλές, καλύτερα να το αποφεύγεις. Τα βιολογικά χαρούπια ή τα καλλιεργημένα και επεξεργασμένα προϊόντα είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Αντί να συλλέγεις άγνωστους καρπούς από τη φύση, είναι προτιμότερο να επιλέγεις πιστοποιημένα χαρούπια από καταστήματα. Η ασφαλής κατανάλωση τροφών είναι πάντα προτεραιότητα και τα χαρούπια, παρά τη θρεπτική τους αξία, δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι, το πρωινό που σε κρατάει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια όλη μέρα

Η ομελέτα με βρώμη και γιαούρτι είναι το πρωινό που συνδυάζει ενέργεια, γεύση και σωστή διατροφή Φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κρατάει χορτάτο για ώρες Ιδανική επιλογή πριν ή μετά την προπόνηση

Διατροφή
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή