ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αόρατος πόλεμος με drones στο Αιγαίο – Τι έχει συμβεί

Παραβιάσεις ρεκόρ από την Τουρκία στο Αιγαίο, με 2.289 φορές drones να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου!
Αόρατος πόλεμος με drones στο Αιγαίο – Τι έχει συμβεί

Δεν είχε που δεν είχε ηθικό φραγμό στο θέμα των παραβιάσεων η Τουρκία, από τότε που έχουν εφευρεθεί τα drones έχει… ξεσαλώσει. Ο αριθμός των παραβιάσεων τα τελευταία χρόνια προς τη χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η αντίδραση της Ελλάδας που στόχο έχει να βάλει τους Τούρκους στη… θέση τους.

Η μέχρι πρότινος ανεκτική στάση της Ελλάδας στο θέμα προκάλεσε 2.289 παραβιάσεις από τη γειτονική χώρα και αυτές μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο! Συγκεκριμένα 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου!

Έτσι όπως το πάει η χώρας μας σε λίγο θα δούμε τους Τούρκους να… πίνουν καφέ στην Ακρόπολη! Άλλωστε όπως διαβάσατε νωρίτερα στο Sportime η Τουρκία παρουσίασε πρώτη φορά σε χάρτη της και την Κρήτη.

Πάντως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δείξει κάποια αντανακλαστικά όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News.

Με εντολή του Αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου συγκροτήθηκε ειδική ομάδα η οποία ανέλαβε να καταγράψει και να αποκωδικοποιήσει πλήρως τα τουρκικά drones και εν συνεχεία να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Οι εισηγήσεις της ομάδας υπό τη συνεχή καθοδήγηση του αρχηγού απέδωσαν καρπούς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα. Υπο καθεστώς μυστικότητας μάλιστα καθώς εκείνοι που γνώριζαν για την ανάπτυξη της αντι-UAV ομπρέλας στο Αιγαίο, ήταν ελάχιστοι.

Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου το οποίο έχει απλωθεί σαν δίχτυ έγκαιρου εντοπισμού και κλειδώματος όλων των μην επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία ξεκινούν από την Τουρκία, πριν καν πετάξουν μάλιστα!

Το ΓΕΕΘΑ προχωρά γρήγορα στην υλοποιήση της τρίτης φάσης θωράκισης του Αιγαίου. Πώς; Μετά την προμήθεια των ΜQ-9 που πέρασε από τη Βουλή, την αναβάθμιση των SPERWER του στρατού ξηράς από τη γαλλική SAFRAN και την αγορά των Ισραηλινών HERON, που είναι με χρονομίσθωση έρχεται η αγορά UCAV, δηλαδή drones που φέρουν οπλισμό.

Και μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για την προμήθεια 2-3MQ-9 στην έκδοση Reaper, το επικρατέστερο σενάριο όμως είναι η αγορά της πολεμικής έκδοσης των HERON, τα οποία και πολύ φθηνότερα είναι και δοκιμασμένα στο πεδίο. Και το κυριότερο; πολύ ανώτερα των τουρκικών ΑΝΚΑ και Bayraktar.

Ολα τα παραπάνω έχουν κάνει τους Τούρκους να ανησυχούν και δικαίως αφού πλέον πάνω από τα δικά τους drones θα πετούν τα ελληνικά που θα τα παρακολουθούν, με δυνατότητα ακόμη και κατάρριψης.




Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

«Η εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω της Chevron συνιστά έμμεση επιβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη λογική της τουρκολιβυκής χάραξης».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι κινήσεις της Ελλάδας στην περιοχή «αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τουρκικά μέσα μιλούν για ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τον πατσά και την UNESCO, με τη συζήτηση να φουντώνει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις και προειδοποιεί για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά