ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Αυτά θέλει να πετύχει ο Ερντογάν με το γεωτρύπανο – Η αιγυπτιακή ΑΟΖ και τα κατεχόμενα

Ποια είναι τα δεδομένα ως τώρα - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στα Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αυτά θέλει να πετύχει ο Ερντογάν με το γεωτρύπανο – Η αιγυπτιακή ΑΟΖ και τα κατεχόμενα

To «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» παραμένει σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ζυγίσει τις διεθνείς αντιδράσεις, προτού κουνήσει το επόμενο πιόνι στα Ελληνοτουρκικά.

Η γειτονική χώρα έχει βρει πρόσφορο έδαφος, ελέω πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερα στη σκακιέρα της Μεσογείου και καραδοκεί για να εκμεταλλευθεί την παραμικρή κίνηση.

Ο Ερντογάν τα «άκουσε» από τους σκληροπυρηνικούς εντός των τειχών για τη ράθυμη ρότα που δόθηκε στο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το οποίο έκανε την πρώτη του στάση 29,69 μίλια νοτίως των ακτών της χώρας.

Το μεγάλο της στοίχημα είναι να οριοθετήσει εξ ημισείας με την Αίγυπτο από τον 32ο έως τον 28ο μεσημβρινό, παραγκωνίζοντας όσα η Κύπρος δικαιούται.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αμφισβητεί τμήματα των αδειοδοτηθέντων θαλασσοτεμαχίων στην οριοθετημένη περιοχή νοτιοδυτικά (ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου).

Νοτιοανατολικά υπάρχει η επίσης οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα με Ισραήλ και Λίβανο (που δεν έχει επικυρώσει), για την οποία η Τουρκία επικαλείται την παράνομη άδεια της τουρκοκυπριακής οντότητας (ανυπόστατη κατά το διεθνές δίκαιο).

Τέλος, η οριοθετημένη ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ μάλλον δεν συγκαταλέγεται, διότι στην αντίστοιχη παράνομη τουρκολιβυκή, η Άγκυρα δεν έχει σεισμικά δεδομένα.

Σε αυτά τα τρία σημεία η γειτονική χώρα έχει ολοκληρώσει την έρευνα και είναι υποψήφια προς γεώτρηση.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, γεώτρηση σε οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, μη οριοθετημένες είναι:

  • η περιοχή βορείως των Κατεχόμενων, η οποία δεν παράγει νόμιμο αποτέλεσμα βάσει της άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με την ανυπόστατη τουρκοκυπριακή οντότητα
  • η περιοχή βορειοδυτικώς της Κύπρου από 32ο έως 30ό μεσημβρινό
  • η περιοχή διαφιλονικούμενων διεκδικήσεων από 28ο έως 30ό μεσημβρινό, όπου εξερευνούσε το «Oruç Reis» το 2020

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει γεώτρηση σε αιγιαλίτιδα ζώνη στις εγγύς περιοχές Καρπασίας και Αμμοχώστου, θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου.

Εν ολίγοις, η Άγκυρα επιχειρεί μάταια να ακυρώσει την κυπριακή ΑΟΖ, διότι δεν μπορεί να παρακάμψει την νομική πραγματικότητα.

Πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει την υπόλοιπη περιοχή ως τον 28ο μεσημβρινό, κάτι που ήταν και ο αρχικός της στόχος.

Έπειτα, θέλει να κινηθεί δυτικότερα στη σύναψη της παράνομης τουρκολιβυκής οριοθέτησης.

Ελληνοτουρκικά – Όλες οι ειδήσεις

Ελληνοτουρκικά: Αυτές τις παγίδες στήνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο

Ελλάδα – Τουρκία:Στο ποδόσφαιρο είναι αλλιώς – Ο Λάζαρος Λάμπρου είναι ένας ακόμα Έλληνας που πάει Τουρκία!

Διαβάστε επίσης

Ο Κορμπεράν έκανε το σωστό με Βρουσάι – Τι παίζει με Κούτρη, Καμαρά και Γκάρι;

Στο μεταξύ ο Ερντογάν ρίχνει κι άλλο λάδι στα Ελληνοτουρκικά 

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα συζητάει με το Ισραήλ για τους πυραύλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα συζητάει με το Ισραήλ για τους πυραύλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία

Οι LORA έχουν δυνατότητα μεταφορά σε εμπορευματοκιβώτια, κάνοντας αδύνατη για την Τουρκία την αντιμετώπισή τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να μην μπουν τα ελληνικά PULS στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να μην μπουν τα ελληνικά PULS στο Αιγαίο

Η θέση της Αθήνας είναι πως η ενίσχυση της ελληνικής Άμυνας δεν στρέφεται εναντίον κάποιου αλλά αποσκοπεί στη σταθερότητα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Ήταν η πρώτη... δικαίωση των Rafale σε μάχη, με τα διεθνή φώτα επάνω τους και η απόλυτη δικαίωση για τους Γάλλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

«Η Ελλάδα, με τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ, προετοιμάζεται γρήγορα για τις απειλές του μέλλοντος», λένε.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Όλα τα προηγμένα ελληνικά μαχητικά σε κάποια χρόνια, θα διαθέτουν και τους Meteor, ανάγοντας τους γαλλικούς υπερπυραύλους σε κάτι σαν... εθνικούς πυραύλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Νομοτελειακά η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία των Ινδών, αφού η εξέλιξη προχωρά ήδη προς το Rafale F4 και μελλοντικά προς το Rafale F5.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Μάλιστα ο Τουράν Ογούζ υπογραμμίζει πως πλέον η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και από το μέτωπο της Λιβύης άρα η Αθήνα έχει πολλαπλάσιο θαλάσσιο χώρο να προστατεύσει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα παίρνει και SPYDER και David’s Sling και Barak MX από το Ισραήλ – Που θα τα βάλει

Η Ελλάδα παίρνει και SPYDER και David’s Sling και Barak MX από το Ισραήλ – Που θα τα βάλει

Σε πλήρη ανάπτυξη η ελληνική Ασπίδα, σε βάθος 10ετίας, θα παρέχει αεράμυνα τεσσάρων επιπέδων.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν διαθέτει το βασικό στοιχείο που κερδίζει τους πολέμους αλλά ούτε και αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις

Η Ελλάδα δεν διαθέτει το βασικό στοιχείο που κερδίζει τους πολέμους αλλά ούτε και αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις

Οι σύγχρονοι πόλεμοι ανέδειξαν νέες μεθόδους μάχης και πληγμάτων οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μίας πολεμικής σύρραξης.

Ελληνοτουρκικά