ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Το γαλλικό Paseo XLR που διαλύει τα drone των Χούτι – Και ναυτικούς στόχους

Το σύστημα εξοπλίζει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.
Φρεγάτες: Το γαλλικό Paseo XLR που διαλύει τα drone των Χούτι – Και ναυτικούς στόχους

Στις 9 Δεκεμβρίου 2023, η γαλλική φρεγάτα Languedoc (D643), σε αποστολή στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, χρησιμοποίησε τα όπλα της για πρώτη φορά για να αναχαιτίσει εναέρια drones που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι.

Αυτή ήταν η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του αντιαεροπορικού πυραύλου Aster, η οποία κατέληξε με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Γρήγορα όμως, στα κοινωνικά δίκτυα ξέσπασε μια διαμάχη. Πράγματι, ο πύραυλος Aster 15 κοστίζει σημαντικά περισσότερο από τα dron που χρησιμοποιούν οι Χούτι.

Επιπλέον, με μόνο 16 πυραύλους σε θέση βολής, το Languedoc θα μπορούσε γρήγορα να βρεθεί χωρίς πυρομαχικά σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού που εξαπολυόταν εναντίον του ή σε περίπτωση συνοδείας των πλοίων, γράφει το meta-defense.fr.

Στη συνέχεια, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό δικαιολόγησε τη χρήση του πυραύλου, εξηγώντας ότι ήταν απαραίτητο να συγκριθεί όχι η τιμή του πυραύλου, αλλά αυτή του προστατευόμενου στόχου, με την τιμή του drone.

«Το Γαλλικό Ναυτικό δεν έμεινε αδρανές σε αυτό το θέμα. Πράγματι, η φρεγάτα Alsace, επίσης FREMM, αλλά ειδικευμένη στην αεράμυνα, που άλλαξε το Languedoc στην Ερυθρά Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες, έφτασε στην περιοχή με νέο εξοπλισμό σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει αυτήν την αναδυόμενη απειλή, το σύστημα ηλεκτρο-οπτικής ανίχνευσης Paseo XLR από τη γαλλική εταιρεία Safran», τονίζεται.

Η γαλλική φρεγάτα αεράμυνας κατέστρεψε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι χρησιμοποιώντας το πυροβόλο των 76 χλστ. Paseo XLR, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ανίχνευσης που σχεδιάστηκε αρχικά για χερσαίες μάχες, με εμβέλεια έως 8 χλμ.

«Το νέο ηλεκτροοπτικό σύστημα Paseo XLR για Extra Long Range έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, την αναγνώριση και την εμπλοκή πολλαπλών εναέριων και ναυτικών στόχων ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας κανάλια υπέρυθρων και βίντεο υψηλής ακρίβειας», σημειώνεται.

Το σύστημα εξοπλίζει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ακριβώς για να συμπληρώνει τη γκάμα των επιλογών της γαλλικής ναυαρχίδας.

Επιπλέον, οι δύο γαλλικές φρεγάτες αεράμυνας FDA Forbin και Chevalier Paul, της κλάσης Horizon και οι έξι φρεγάτες FREMM της κλάσης Aquitaine, θα εξοπλιστούν επίσης με αυτά τα συστήματα, θα διαθέτουν το PASEO XLR καθώς η ενσωμάτωση του Paseo σε αυτά τα πλοία είναι ιδιαίτερα εύκολη.

«Γρήγορο, φθηνό και ανταποκρινόμενο πολύ αποτελεσματικά σε μια αναγνωρισμένη απειλή, είναι, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, το PASE χαρακτηρίζεται από τους Γάλλους Quickwin», καταλήγει το δημοσίευμα.

Μήπως να άνοιγε η κουβέντα και για τις αντίστοιχες δυνατότητες των ελληνικών πολεμικών πλοίων και αν χρειάζεται μία λύση όπως αυτή των Γάλλων;

Διαβάστε περισσότερα για την άμυνα στο geostratigika.gr

Διαβάστε επίσης:

Διπλός Θόλος Iron Dome και Drone Dome σε Θράκη και Αιγαίο

Συμφωνία των Πρεσπών: Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν για την υπογραφή της όμως οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να την ακυρώσουν

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά