ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: «Έρχονται» οι φρεγάτες από τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να φτάσουν οι φρεγάτες από τις ΗΠΑ.
Πολεμικό Ναυτικό: «Έρχονται» οι φρεγάτες από τις ΗΠΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να φτάσουν οι φρεγάτες από τις ΗΠΑ.

Πολεμικό Ναυτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγο καιρό επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο Eisenhower στη ναυτική βάση της Σούδας.

Παραμονές της επίσκεψης αυτή έφυγε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού η LOR (Letter of Request – Επιστολή Ενδιαφέροντος) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανοίγοντας τον δρόμο στις ΗΠΑ για την εισδοχή στην κούρσα διεκδίκησης του μεγαλύτερου προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού από 1989.

Στο εύλογο ερώτημα του «γιατί έπρεπε να σταλεί επιστολή στις ΗΠΑ» η απάντηση έχει να κάνει με την αμερικανική νομοθεσία, αφού μόνο έτσι μπορεί το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (US NAVY) και το Πεντάγωνο να κινηθούν ανάλογα, κομίζοντας την πρότασή τους, συνοδευόμενη από κάποια οικονομική προσφορά για διακρατική συμφωνία. Και εδώ είναι και η ειδοποιός διαφορά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, αφού βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να συνάψουν διακρατική συμφωνία μεταξύ τους παρά μόνο απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Οι ΗΠΑ έρχονται με την πρόταση των φρεγατών MMSC, στις οποίες ενσωματώνουν οπλικά συστήματα που θα προσδώσουν επιπλέον δυνατότητες στην φαρέτρα του Πολεμικού Ναυτικού.

Περίπου στα τέλη Μαΐου αναμένεται να φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η LOA (Letter of Agreement – Επιστολή Συμφωνίας) με την τελική πρόταση των ΗΠΑ. Αυτή θα περιλαμβάνει την τελική τιμή προσφοράς με οπλικά συστήματα των 4ων φρεγατών, πρόταση για ναυπήγηση τριών εξ αυτών στην Ελλάδα σε ναυπηγείο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση, την πρόταση για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ αλλά – κι αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι – η πρόταση για τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προϊδεάσει για την τελική προσφορά των Αμερικανών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, πλην του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, που σε σχετική ενημέρωση συντακτών,  ανέφερε ότι «θα έρθει προσφορά που θα είναι ακαταμάχητη».

Σε ότι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο διακαής πόθος είναι τα Arleigh Burke, τα οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη η αμερικανική πλευρά να διαθέσει. Ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορά τουλάχιστον ενός θηριώδους καταδρομικού Ticonderoga με όλα του τα οπλικά συστήματα. Κι από εκεί και πέρα τα σενάρια παίζουν. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορά LCS, άλλες για ελικοπτεροφόρο Wasp κι άλλες για αποβατικό LSD κλάσης ‘Whidbey Island’. Ίσως να υπάρξει συνδυασμός πλοίων, όμως τίποτα δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, αφού οι υπόλοιπες χώρες που διεκδικούν το πρόγραμμα των 5 δις. δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και αναμένεται να κάνουν εντυπωσιακές κινήσεις.

Θεσσαλονίκη: Aντιεξουσιαστές έριξαν Μπογιές και τρικάκια στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο

Ολυμπιακός: Ούτε στο δίτερμα ο Ντρέγκερ!

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά Barracuda δεν είναι απλώς νέα υποβρύχια αλλά πολλαπλασιαστές ισχύος για την ελληνική αποτροπή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τα ισραηλινά όπλα που αποκτά η Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στα νησιά και αντιδρά.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Τουρκικά μέσα παρουσιάζουν σύγκριση φρεγατών Istanbul και Belharra με σαφή στόχο την επικοινωνιακή υπεροχή και όχι την επιχειρησιακή ανάλυση.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Ο τουρκικός Τύπος μιλά για αποτυχία του ελληνικού σχεδίου στον Κάθετο Διάδρομο μετά τις χαμηλές δεσμεύσεις δυναμικότητας.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Δοκιμή με σμήνος KARGU σε επιχειρησιακό σενάριο και πραγματικά πυρά καταγράφεται ως πρώτη φορά στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Η Αθήνα και το Ριάντ συζητούν τον εκσυγχρονισμό συστήματος Patriot που επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία από το 2021.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκοελληνική προσέγγιση ή καθυστερημένη ένταση

Τουρκοελληνική προσέγγιση ή καθυστερημένη ένταση

Η ύφεση δύο ετών δείχνει πραγματική στο πεδίο όμως το υπόβαθρο μένει άθικτο και μπορεί να ξαναφουντώσει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το Ναυτικό παίρνει Spike από το Ισραήλ και αλλάζει ισορροπίες

Το Ναυτικό παίρνει Spike από το Ισραήλ και αλλάζει ισορροπίες

Οι πρώτες παραλαβές Spike φέρνουν στο Ναυτικό δυνατότητες για χτυπήματα ακριβείας πέρα από τον ορίζοντα και ανεβάζουν τις ελληνικές δυνατότητες αποτροπής στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Kızılelma: Το κόλπο των τουρκικών σμηνών αλλάζει την αερομαχία

Kızılelma: Το κόλπο των τουρκικών σμηνών αλλάζει την αερομαχία

Η ιδέα είναι απλή και τρομακτική για όποιον την αντιμετωπίζει. Ένα drone πέφτει στο στόχαστρο και ένα άλλο κρατά τον πύραυλο ζωντανό.

Ελληνοτουρκικά