ΑΤΖΕΝΤΑ

13 Ιουνίου: Ο Πύργος των Αθηνών

Με την ονομασία «ο Πύργος των Αθηνών» είναι γνωστό το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας κι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης την εποχή της αποπεράτωσής του το 1971. Βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Μεσογείων 2-4 και είναι μετά την Ακρόπολη το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο της πρωτεύουσας. Θα μπορούσαμε να πούμε με υπερβολική δόση αυθαιρεσίας...
13 Ιουνίου: Ο Πύργος των Αθηνών

Με την ονομασία «ο Πύργος των Αθηνών» είναι γνωστό το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας κι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης την εποχή της αποπεράτωσής του το 1971. Βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Μεσογείων 2-4 και είναι μετά την Ακρόπολη το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο της πρωτεύουσας. Θα μπορούσαμε να πούμε με υπερβολική δόση αυθαιρεσίας ότι είναι η απάντηση της σύγχρονης Ελλάδας στους αρχαίους προγόνους της. Έχει ύψος 103 μέτρα και αποτελείται από 28 ορόφους, ενώ δίπλα του υπάρχει ένα χαμηλότερο κτίριο ύψους 65 μέτρων. Όλο αυτό το κτιριακό συγκρότημα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα.

Ο Πύργος των Αθηνών είναι ένα από τα λίγα υψηλά κτίρια της πρωτεύουσας, σε μία πόλη που πάσχει ανεξήγητα από πολεοδομική υψοφοβία. Οι λόγοι πολλοί: η καταλυτική παρουσία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, η σεισμικότητα του Αττικού εδάφους, η μη διατάραξη του Αττικού τοπίου, αλλά και ιδεολογικο-κοινωνικές παράμετροι.

Η ιστορία του κτιρίου ταυτίζεται με την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τη δεκαετία του ’60. Ο οικοδομικός τομέας δια της αντιπαροχής έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο και το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ήταν το πιο περιζήτητο. Η τυπική οικοδομή της εποχής ήταν η πολυκατοικία των έξι ορόφων και το υψηλότερο κτίριο της Αθήνας το δεκατεσσάρων ορόφων ξενοδοχείο «Χίλτον», που αποπερατώθηκε το 1963.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομερό: Αγόρασε το βιτριόλι 4,5 ευρώ από το ίντερνετ!

Όλα αυτά βάλθηκε να τα ξεπεράσει η οικοδομική εταιρεία «Αλβέρτης – Δημόπουλος Α.Ε.», μία από τις μεγαλύτερες της εποχής εκείνης, με σημαντικά έργα στην Ελλάδα (Αμερικανική και Βρετανική Πρεσβεία, Ευγενίδειο Πλανητάριο κ.ά.) και τη Μέση Ανατολή. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας θέλησαν να κατασκευάσουν έναν ουρανοξύστη στην Αθήνα για να αποτυπώσουν το στίγμα της επιτυχημένης πορείας τους.

Τους βοήθησε σε αυτό και ο αναπτυξιακός νόμος της χούντας (ΑΝ 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως»), που προέβλεπε την ανέγερση υψηλών κτηρίων σε πανταχόθεν ελεύθερο χώρο. Μέχρι τότε το μέγιστο ύψος των κτιρίων ήταν τα 35 μέτρα (σήμερα 27 μέτρα). Σίγουρα, η μεγαλομανία των απριλιανών έπαιξε το ρόλο της, αλλά είχαν και στόχο την ανάδειξη της Αθήνας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Ως χώρος για την ανέγερση του πρώτου ελληνικού ουρανοξύστη επελέγη ένα οικόπεδο, που βρισκόταν στη διασταύρωση των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων, που για εκείνη την εποχή ήταν το όριο της Αθήνας του κέντρου και των προαστίων. Τα σχέδια ανατέθηκαν σ’ ένα νεαρό και ανερχόμενο αρχιτέκτονα, τον Ιωάννη Βικέλα. Αυτός επέλεξε να δημιουργήσει ένα μινιμαλιστικό φουτουριστικό κτίριο (ουσιαστικά ένα κουτί) με υαλοπετάσματα, που θα γίνει ο κανόνας για κτίρια εμπορικών χρήσεων στην Αθήνα («γυάλινα κτίρια»).

Έκπληκτοι οι περαστικοί είδαν ένα πρωί στα τέλη του 1967 μία ταμπέλα στο οικόπεδο της Μεσογείων 2-4 με την επιγραφή:
ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ
ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΛΒΕΡΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Το έργο θεμελιώθηκε στις 13 Ιουνίου 1968 κι ένα χρόνο αργότερα ολοκληρώθηκε ο σκελετός. Το κτίριο περατώθηκε και δόθηκε προς χρήση το 1971. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο ειδικών και μη, που το χαρακτηρίζουν κακόγουστο. Πάντως, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό στους σεισμούς του 1981 και 1999 και δεν ακούστηκε το παραμικρό, σε αντίθεση με άλλα χαμηλότερα κτήρια, που είτε κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η εταιρεία κατασκευής του, «Αλβέρτης – Δημόπουλος ΑΕ» διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Πηγή: SanSimera.gr

Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ο Όσιος Ξενοφών με τη Μαρία και τα παιδιά τους ξεχωρίζει, μαζί με Συμεών, Αμμωνά και Θεόδωρο Στουδίτη, στη σημερινή μνήμη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 25 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 25 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και η Αγία Μαργαρίτα η Νέα, μαζί με οσίους και ιερομάρτυρες της παράδοσης παντού στην Ορθοδοξία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 24 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 24 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σημερινό εορτολόγιο με τιμή σε αγίους και οσίες, μορφές πίστης και άσκησης που φωτίζουν την παράδοση και εμπνέουν πνευματικά μέχρι σήμερα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 23 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άγιοι Κλήμης - Αγαθάγγελος, Διονύσιος και οι Όσιοι της ημέρας φωτίζουν με μαρτυρία, άσκηση και ταπεινότητα την πίστη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Απόστολο Τιμόθεο και πλήθος μαρτύρων, προβάλλοντας πίστη, με μήνυμα ταπεινότητας στην καθημερινότητα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 21 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Μάξιμο τον Ομολογητή και πλήθος μαρτύρων, θυμίζοντας πίστη και πνευματική συνέπεια.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται άγιοι της άσκησης και του μαρτυρίου με μήνυμα ταπείνωσης, μετάνοιας και πίστης που αντέχει στον χρόνο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τους Οσίους Μακαρίους, τον Άγιο Μάρκο Ευγενικό, τον Άγιο Αρσένιο και ιερές μνήμες μεγάλων Πατέρων.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 18 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 18 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα Αθανάσιο και Κύριλλο Αλεξανδρείας, την Αγία Θεοδούλη, την Αγία Ξένη και οσίους που άφησαν παρακαταθήκη πίστης.

Ατζέντα