EXTRATIME

Γιατί αλλού το λένε Ποπάρα και εμείς το λέμε Παπάρα;

Η παπάρα δεν είναι μόνο ελληνική συνήθεια. Από τη Σερβία μέχρι την Ιταλία, το μουλιασμένο ψωμί έχει πολλά ονόματα
Γιατί αλλού το λένε Ποπάρα και εμείς το λέμε Παπάρα;

Η παπάρα είναι ένα από τα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Είναι το φτωχικό γεύμα που όλοι έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους – ένα κομμάτι ψωμί, βουτηγμένο σε ζωμό, γάλα, σάλτσα ή λάδι. Για άλλους, είναι μια ανάμνηση παιδικών χρόνων. Για άλλους, μια λύση ανάγκης όταν το φαγητό ήταν λίγο και έπρεπε να χορτάσουν με ό,τι υπήρχε. Και όμως, η ίδια αυτή συνήθεια υπάρχει και σε άλλες χώρες, με διαφορετικό όνομα.

Στην Ιταλία, τη λένε “popara” ή “zuppa di pane”. Στη Σερβία και τη Βουλγαρία, είναι γνωστή ως “попара” (popara) και αποτελεί βασικό πρωινό, ειδικά για τα παιδιά. Στην Ισπανία, υπάρχει η “sopa de pan”, ενώ στη Γαλλία, κάτι παρόμοιο γίνεται με το “panade”, έναν παχύρρευστο χυλό από ψωμί και ζωμό.

Αλλά γιατί στην Ελλάδα τη λέμε “παπάρα” και όχι “ποπάρα”, όπως συμβαίνει σε γειτονικές χώρες;

Η απάντηση κρύβεται στην ετυμολογία. Ο όρος “popara” προέρχεται από τις σλαβικές γλώσσες και σημαίνει “μουλιασμένο ψωμί”. Οι Σλάβοι χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη για να περιγράψουν το απλό φαγητό που έφτιαχναν όταν είχαν λίγο ξερό ψωμί και ζεστό υγρό – είτε ήταν γάλα, είτε τσάι, είτε ζωμός. Όταν η λέξη πέρασε στην ελληνική γλώσσα, υπέστη μια μικρή αλλά σημαντική αλλαγή: το “ο” έγινε “α”, πιθανώς λόγω του τρόπου που οι Έλληνες πρόφεραν τη λέξη ή απλά για να μοιάζει πιο φυσική στη δική μας γλωσσική δομή.

Ωστόσο, η λέξη “παπάρα” στα ελληνικά απέκτησε και μια δεύτερη, πιο… ελεύθερη σημασία, που όλοι γνωρίζουμε. Στην αργκό, χρησιμοποιείται για να περιγράψει χαζομάρες, ανοησίες ή ακόμα και ειρωνικές ατάκες. Το πώς και γιατί η λέξη πήρε αυτή τη δεύτερη σημασία δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά πιθανώς προήλθε από την ιδέα ότι κάτι που μουλιάζει και χάνει τη στέρεη μορφή του μπορεί να θεωρηθεί “άχρηστο” ή “χωρίς αξία”.

Παρά τις διαφορετικές εκδοχές και τα ονόματα, η ουσία παραμένει η ίδια: η παπάρα είναι ένα φαγητό επιβίωσης, μια πανάρχαια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να μην πάει χαμένο ούτε το τελευταίο κομμάτι ψωμί. Είτε είναι ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και ντομάτα, είτε σε μια ζεστή σούπα, η γεύση της κουβαλάει μέσα της ιστορία, μνήμες και μια απλή αλλά βαθιά ικανοποίηση.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία
ExtraTime: Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

(PHOTOS) Πορτρέτα Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

ExtraTime
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
ExtraTime: Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Το διαστρικό αντικείμενο 3I ATLAS φτάνει στο πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη και παρακολουθείται στενά.

ExtraTime