Γιατί το Wagyu μπορεί να είναι A5, C1, B3 και τέλος πάντων τι είναι το Wagyu και γιατί είναι τόσο ακριβό;
Το Wagyu δεν είναι απλώς κρέας – είναι εμπειρία. Μάθε γιατί το ιαπωνικό μοσχάρι είναι τόσο ακριβό, τι σημαίνουν οι κατηγορίες A5, C1, B3
Το Wagyu είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος. Είναι ένα σύμβολο πολυτέλειας, μια εμπειρία γεύσης που προκαλεί δέος ακόμα και στους πιο έμπειρους γευσιγνώστες. Αλλά τι σημαίνουν οι κωδικοί A5, C1, B3 που συνοδεύουν το όνομά του και γιατί αυτό το κρέας κοστίζει μια περιουσία;
Το Wagyu προέρχεται από τέσσερις συγκεκριμένες ιαπωνικές ράτσες βοοειδών, οι οποίες εκτρέφονται με αυστηρούς κανονισμούς που διασφαλίζουν το μοναδικό τους προφίλ. Ο όρος σημαίνει κυριολεκτικά “Ιαπωνικό Βόδι”, αλλά η αξία του δεν βρίσκεται απλώς στην καταγωγή του. Το Wagyu είναι διάσημο για την εξαιρετική του μαρμαρότητα, δηλαδή τις λεπτές φλέβες λίπους που διατρέχουν το κρέας, προσφέροντας αξεπέραστη τρυφερότητα και γεύση.
Η κατηγοριοποίηση του Wagyu βασίζεται σε ένα διψήφιο σύστημα αξιολόγησης. Το πρώτο γράμμα (A, B ή C) αναφέρεται στην απόδοση του κρέατος από το ζώο – δηλαδή πόσο κρέας μπορεί να εξαχθεί από το σφάγιο. Το A είναι το υψηλότερο επίπεδο, που σημαίνει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Το δεύτερο νούμερο (1 έως 5) αφορά την ποιότητα του κρέατος, η οποία κρίνεται από τη μαρμαρότητα, το χρώμα, τη σύσταση και τη συνοχή του λίπους. Το A5 είναι η υψηλότερη κατηγορία, με το κρέας να λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.
Η εξαιρετική τιμή του Wagyu οφείλεται στη σχολαστική εκτροφή του. Τα βοοειδή μεγαλώνουν με ειδικές δίαιτες που περιλαμβάνουν καλαμπόκι, σιτάρι και ακόμα και σάκε, ενώ ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με χαμηλό στρες για να διατηρούν τη μαρμαρότητά τους. Κάποιοι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι κάνουν ακόμα και μασάζ στα ζώα ή τους παίζουν μουσική, ενισχύοντας έτσι την ποιότητα του κρέατος.
Η διαφορά στην τιμή μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών του Wagyu μπορεί να είναι τεράστια. Ένα A5 Wagyu από την περιοχή Kobe μπορεί να πωλείται για εκατοντάδες ευρώ το κιλό, ενώ ένα C1, που έχει χαμηλότερη απόδοση και ποιότητα, είναι σημαντικά φθηνότερο.
Αυτό που κάνει το Wagyu τόσο ιδιαίτερο δεν είναι απλώς η τιμή του, αλλά η μοναδική εμπειρία που προσφέρει. Κάθε μπουκιά είναι μια γευστική αποκάλυψη, ένας συνδυασμός τρυφερότητας και πλούσιας, βουτυράτης γεύσης που δεν συναντάται σε κανένα άλλο κρέας στον κόσμο.