EXTRATIME

Οι Beatles ήθελαν να γυρίσουν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Τζον ως Γκόλουμ. Και παραλίγο να το κάνουν.

Ο Τόλκιν αρνήθηκε. Αλλιώς, θα είχαμε τον Τζον ως Γκόλουμ, τον Ρίνγκο ως Σαμ και τον Πολ ως Φρόντο. Οι Beatles παραλίγο να γυρίσουν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Οι Beatles ήθελαν να γυρίσουν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Τζον ως Γκόλουμ. Και παραλίγο να το κάνουν.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι Beatles είχαν ήδη κατακτήσει τον κόσμο της μουσικής. Δεν ήταν απλώς συγκρότημα – ήταν παγκόσμιο φαινόμενο. Και όταν έψαχναν το επόμενο δημιουργικό τους βήμα, δεν ήθελαν κάτι συνηθισμένο. Ήθελαν κάτι μυθικό. Κυριολεκτικά. Ήθελαν να γυρίσουν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Με τους ίδιους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Τζον Λένον. Ήταν παθιασμένος με το βιβλίο. Ήθελε να παίξει τον Γκόλουμ. Το πρότεινε στα υπόλοιπα μέλη, και γρήγορα στήθηκε μια τρελή διανομή:
Πολ ΜακΚάρτνεϊ ως Φρόντο,
Ρίνγκο Σταρ ως Σαμ,
και Τζορτζ Χάρισον ως Γκάνταλφ.

Δεν έμειναν εκεί. Οι Beatles πλησίασαν τον Stanley Kubrick για να σκηνοθετήσει. Ναι, τον ίδιο που αργότερα θα έκανε το 2001: A Space Odyssey και το Clockwork Orange. Ο Κιούμπρικ, αν και αρχικά θετικός, φοβόταν ότι το έργο ήταν πολύ μεγάλο και χαοτικό για να μεταφερθεί σε ταινία εκείνη την εποχή. Όμως, το βασικότερο εμπόδιο δεν ήταν εκεί.

Ο ίδιος ο J.R.R. Tolkien, που ήταν ακόμα εν ζωή, αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραχωρήσει τα δικαιώματα. Δεν του άρεσαν καθόλου οι Beatles. Θεωρούσε τη μουσική τους «θόρυβο» και τους χαρακτήρισε ανάρμοστους για το σύμπαν της Μέσης Γης. Και επειδή διατηρούσε πλήρη έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων, έκοψε το σχέδιο πριν προχωρήσει καν στην προπαραγωγή.

Κι έτσι, ο κόσμος έχασε την ευκαιρία να δει ένα ψυχεδελικό, βρετανικό Lord of the Rings με τέσσερις ροκ σταρ στα βουνά της Μόρντορ. Ή να ακούσει τη Σύνθια Λένον ως ξωτικό. Ή να δει τον Τζον να μουρμουράει “my precious” με λονδρέζικη ειρωνεία.

Το σχέδιο θάφτηκε, αλλά έμεινε ως μύθος για τους φαν και τους σινεφίλ. Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Πίτερ Τζάκσον γύρισε τη δική του τριλογία, αποκάλυψε ότι είχε ακούσει την ιστορία και την επιβεβαίωσε μέσα από πηγές της Apple Corps. Κι ακόμα και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ έχει μιλήσει γι’ αυτό σε συνεντεύξεις. Ναι, ήταν αληθινό. Και ναι, έφτασε πολύ κοντά.

Αν ο Τόλκιν έλεγε το “ναι”, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ίσως να ήταν ένα ροκ μιούζικαλ του 1967, γεμάτο acid χρώματα, τραγούδια στο Σάιρον και χορευτικούς Ορκ.

Αλλά τελικά, η Μέση Γη περίμενε άλλα 35 χρόνια για να ζωντανέψει στον κινηματογράφο. Χωρίς τη Λίβερπουλ, χωρίς ηλεκτρικές κιθάρες. Αλλά με τη σκιά εκείνης της ερώτησης: “τι θα γινόταν αν…”

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία