EXTRATIME

Η συμφωνία που έκανε η μαφία με τον παραγωγό του Νονού. Ποιες λέξεις δεν ακούστηκαν ποτέ στην ταινία και γιατί.

Η λέξη «μαφία» δεν ειπώθηκε ποτέ στον «Νονό». Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική μαφία είχε συμφωνήσει με τον παραγωγό να λείπει εντελώς από το σενάριο. Από φόβο και στρατηγική.
Η συμφωνία που έκανε η μαφία με τον παραγωγό του Νονού. Ποιες λέξεις δεν ακούστηκαν ποτέ στην ταινία και γιατί.

Το 1972, ο κόσμος του κινηματογράφου ετοιμαζόταν να δει κάτι μεγάλο. Ο «Νονός», βασισμένος στο μυθιστόρημα του Mario Puzo, θα έβαζε για πρώτη φορά την αμερικανική μαφία στο κέντρο του θεάματος — με τον Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του Δον Κορλεόνε. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: η μαφία δεν ήθελε να λέγεται μαφία στην ταινία.

Ο παραγωγός της ταινίας, Άλμπερτ Ράντι (Albert S. Ruddy), βρέθηκε υπό πίεση πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Η Italian-American Civil Rights League, με επικεφαλής τον Τζο Κολόμπο, άσκησε τεράστια πίεση για να σταματήσει η παραγωγή. Το επιχείρημά τους ήταν ότι η ταινία θα ενίσχυε το στερεότυπο ότι όλοι οι Ιταλοί είναι γκάνγκστερ. Στην πραγματικότητα, πίσω από τις αντιδράσεις ήταν ο ίδιος ο κόσμος της μαφίας, που δεν ήθελε να ακούγονται συγκεκριμένες λέξεις στην οθόνη.

Ο Ράντι έκανε προσωπικές διαπραγματεύσεις με ανθρώπους που δεν ήταν απλώς σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων. Η συμφωνία ήταν σαφής:

Η λέξη “mafia” δεν θα αναφερόταν στην ταινία.

Η φράση “la Cosa Nostra” επίσης δεν θα ακουγόταν.

Αν τηρηθεί αυτό, τότε η μαφία θα αποσύρει την αντίδραση και θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση της παραγωγής.

Και έτσι έγινε. Στον «Νονό», μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών, δεν ακούγεται ούτε μία φορά η λέξη “mafia”. Αντί για αυτό, οι χαρακτήρες μιλούν για «την οικογένεια», «το πράγμα μας», «τη δουλειά», «τη συμφωνία», χωρίς ποτέ να κατονομάζουν τον πραγματικό μηχανισμό πίσω από τη βία, τα εγκλήματα και τις συμφωνίες αίματος.

Η συμφωνία ανάμεσα στον παραγωγό και τον κόσμο της νύχτας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά είχε βαθιές συνέπειες. Ο «Νονός» κατάφερε να περιγράψει τη μαφία χωρίς να τη λέει ποτέ με το όνομά της. Και αυτό δεν ήταν στιλιστική επιλογή. Ήταν πραγματικός φόβος.

Το παράδοξο; Η μαφία όχι μόνο δεν κατέστρεψε την ταινία, αλλά τη λάτρεψε. Πολλά μέλη του οργανωμένου εγκλήματος μιμούνταν ατάκες του Βίτο Κορλεόνε, υιοθέτησαν χειρονομίες, φωνή και ύφος. Ο «Νονός» τους έδωσε μυθολογία. Και όλα αυτά… χωρίς να πει ποτέ τη λέξη “μαφία”.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία