EXTRATIME

Είπαν τον γορίλα γορίλα από αρχαία ελληνική λέξη για μια φυλή άγριων, τριχωτών γυναικών

Η λέξη "γορίλας" προέρχεται από τις "Γόριλλαι", μυθικές τριχωτές γυναίκες που συνάντησε ο Αννών το 500 π.Χ. Το όνομα δόθηκε αργότερα στο ζώο που γνωρίζουμε σήμερα.
Είπαν τον γορίλα γορίλα από αρχαία ελληνική λέξη για μια φυλή άγριων, τριχωτών γυναικών

Στον 5ο αιώνα π.Χ., ο Καρχηδόνιος θαλασσοπόρος Αννών περιέπλευσε τις ακτές της δυτικής Αφρικής και κατέγραψε το ταξίδι του σε ένα κείμενο που διασώθηκε στα ελληνικά με τίτλο Περίπλους Αννώνως. Σε ένα σημείο του ταξιδιού, αναφέρει ένα παράξενο νησί γεμάτο από αλλόκοτα πλάσματα. Δεν βρήκε άνδρες, μόνο γυναίκες. Ήταν βίαιες, δύσκολες να αιχμαλωτιστούν και γεμάτες τρίχες. Οι ντόπιοι τις αποκαλούσαν «Γόριλλαι».

Ο όρος δεν είχε καμία σχέση με ζώα εκείνη την εποχή. Ήταν μια λέξη που περιέγραφε αυτό το μυστηριώδες θηλυκό πλάσμα – μισή γυναίκα, μισό θηρίο. Ο Αννών και οι άνδρες του προσπάθησαν να πιάσουν μερικές, αλλά οι περισσότερες δραπέτευσαν ή πέθαναν στην προσπάθεια. Τα δέρματά τους μεταφέρθηκαν πίσω στην Καρχηδόνα, σαν εξωτικά τρόπαια. Κανείς δεν μπορούσε να πει αν επρόκειτο για μύθο ή αληθινή συνάντηση με έναν άγνωστο κόσμο.

Περισσότερο από 2.000 χρόνια αργότερα, Ευρωπαίοι εξερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα τρομακτικά δυνατό πλάσμα στα δάση της Δυτικής Αφρικής. Έναν πρωτεύοντα με μυώδες σώμα, πυκνή τρίχα και έντονα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Δεν είχαν όνομα γι’ αυτό. Θυμήθηκαν όμως τις «Γόριλλαι» του Αννών. Και το όνομα κόλλησε.

Έτσι, το 1847, όταν ο Αμερικανός ιεραπόστολος και φυσιοδίφης Τόμας Σάβιτζ και ο φυσιολόγος Τζεφρόι Σεν-Ιλέρ ονόμασαν επίσημα το ζώο, διάλεξαν το αρχαιοελληνικό: Gorilla gorilla. Το επιστημονικό του όνομα έμεινε για πάντα συνδεδεμένο με μια παρεξήγηση και μια περιγραφή γυναικών που μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ.

Η ειρωνεία είναι ξεκάθαρη. Ένα από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη, με δύναμη θρύλου και βλέμμα που θυμίζει άνθρωπο, ονομάστηκε έτσι επειδή κάποτε κάποιοι είδαν τριχωτές, άγριες γυναίκες σε ένα νησί που ίσως δεν υπήρξε ποτέ. Ή που υπήρξε — αλλά δεν είχαμε τις λέξεις να το εξηγήσουμε.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ψυχοσάββατο: Μια γέφυρα ελέους και αγάπης μεταξύ ζώντων και κεκοιμημένων

Ψυχοσάββατο: Μια γέφυρα ελέους και αγάπης μεταξύ ζώντων και κεκοιμημένων

Εκατομμύρια τιμητικά στεφάνια και κοσμικές εκδηλώσεις μνήμης δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε ένα ψίχουλο από αυτό που προσφέρει ένα και μόνο Ψυχοσάββατο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Όλα για τη «βιτρίνα» - Κλιμάκια απολύμαναν τα τρακτέρ των Αγροτών πριν καταφθάσουν στην Αθήνα - Έχει... πρόβατα η πλατεία Συντάγματος;

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

«Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που δεν φοβάται - Ο διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γίνεται άλλοθι στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης