Κάπα Research: Οι μισοί Έλληνες νιώθουν ότι απειλούνται επαγγελματικά από το AI – Το σούπερ μάρκετ η χειρότερη «πληγή» της ακρίβειας
Σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες δεν νιώθει άνετα με την «έκρηξη» της τεχνολογίας - Το 82% ζητά να φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη συνοπτική δημοσκόπηση της Κάπα Research, που κάθε χρόνο είθισται να παρουσιάζει τα 10 σημαντικότερα ευρήματα των ερευνών που πραγματοποίησε στην Ελλάδα.
Στο πιο «καυτό» πρόβλημα ολόκληρου του 2025 που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, οι πολίτες απαντούν ότι η αιχμή αυτής της οικονομικής μάστιγας φανερώνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι που «πονάει» περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών, δηλαδή η εξασφάλιση των βασικών προϊόντων για τα προς το ζην. Ειδικότερα το 82% απάντησε ότι εντοπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα και τα είδη σούπερ μάρκετ, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται δεύτερο με 27% και τρίτο το κόστος στέγασης με 19%.
Σχετικά με το στεγαστικό, οι πολίτες με τις απαντήσεις τους διακρίνουν ότι η στεγαστική κρίση πλήττει πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές και όχι τόσο τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δηλώνουν ότι τα ακίνητά τους έλαβαν αξία τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας την οικονομική ύφεση της μνημονιακής εποχής. Εδώ για άλλη μια φορά παρατηρείται ότι η Ελλάδα γίνεται εντελώς ασύμφορη για τους πολλούς και πεδίο ανάπτυξης μόνο για όσους επενδύουν στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Η «ανάπτυξη» στο στεγαστικό αφορά μόνο ένα ράλι ακρίβειας που έχει παρασύρει τα ενοίκια σε ακατάλληλα επίπεδα για τα ελληνικά μισθολογικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα το σύνολο του λαού δεν ευημερεί, αλλά χωρίζεται ταξικά σε ένα στεγαστικό δύο ταχυτήτων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία. Τουλάχιστον οι μισοί από τους Έλληνες πολίτες, δεν δείχνουν να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης να ενσωματώσει την ΤΝ σε όλο και περισσότερους τομείς. Συγκεκριμένα το 52% των πολιτών αισθάνεται «πολύ» ή «αρκετά» να απειλείται εργασιακά από τα συστήματα ΤΝ, πράγμα που τους κάνει να ανησυχούν για το μέλλον τους.
Αναιρώντας την πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση όπου όλοι πρέπει να παίζουν την τεχνολογία στα… δάχτυλα, το 31% δηλώνει «δεν είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας», το 28% «δεν αισθάνομαι άνετα με τη χρήση της τεχνολογίας», το 26% «αισθάνομαι ότι χάνω τον έλεγχο με τη χρήση της τεχνολογίας» και το 20% θεωρεί ότι «η τεχνολογία δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μου».
Εδώ βλέπουμε ότι σχεδόν 1 στους 3 πολίτες δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει την ψηφιοποίηση των πάντων που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που δυστυχώς δεν λαμβάνεται δημοκρατικά υπόψιν, αν λάβουμε ως παράδειγμα την απόφαση για ξαφνικό «θάνατο» εκατοντάδων καταστημάτων των ΕΛΤΑ, με τη δικαιολογία ότι θα καλυφθούν από ψηφιοποιημένες υπηρεσίες.
Τέλος, ένα συντριπτικό ποσοστό των πολιτών καταλογίζει στις τράπεζες ιδιοτέλεια, ολιγοπωλιακές πρακτικές και αδιαφορία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το 82% να ζητά από το κράτος να υποχρεώσει τις τράπεζες σε χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, και το 82% να ζητά την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών. Βέβαια το πώς θα μπορέσει να λάβει τέτοια ριζοσπαστικά μέτρα ένα κόμμα (ΝΔ) που χρωστάει πάνω από μισό δισ. (και) σε τράπεζες, είναι ένα ρητορικό ερώτημα για το οποίο ο καθένας έχει αυτονόητη απάντηση…
