ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τύχη ζούμε σε αυτήν τη χώρα: Ακόμα και όρθιους στοιβάζουν στα ΚΤΕΛ, και με ένα τρακάρισμα θα έχουμε νέα «Τέμπη»

Αντί να βάλουν περισσότερα δρομολόγια, τα ΚΤΕΛ στοιβάζουν τους επιβάτες σαν σαρδέλες - Τρομακτικά κενά ασφαλείας στα πούλμαν
Από τύχη ζούμε σε αυτήν τη χώρα: Ακόμα και όρθιους στοιβάζουν στα ΚΤΕΛ, και με ένα τρακάρισμα θα έχουμε νέα «Τέμπη»

ΚΤΕΛ: Με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και ενόσω η κυβέρνηση καλεί τους πολυαγαπημένους τουρίστες του πρωθυπουργού να «ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα», οι Έλληνες που ζουν μόνιμα σε αυτή τη χώρα καθημερινά συνειδητοποιούν πως ζουν κατά τύχη.

Η τριτοκοσμική κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς είναι γενικευμένη, δεν αφορά μόνο τον σιδηρόδρομο ο οποίος έγινε σιδερένιος τάφος για δεκάδες ζωές στα Τέμπη, άλλα σοβαρά κενά ασφαλείας εντοπίζονται παντού: στον ΗΣΑΠ, στο Τραμ, στο Μετρό, σε λεωφορεία και αεροδρόμια της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έως τώρα ακολουθούσε ευλαβικά το νεοφιλελεύθερο «δόγμα» πως όπου μπαίνουν ιδιώτες, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι… εξαιρετικές. Διαπιστώσαμε το πόσο «εξαιρετικές» είναι με τον πλέον τραγικό τρόπο στα Τέμπη, το διαπιστώνουμε τώρα και στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, που ουσιαστικά είναι Α.Ε., άλλα λειτουργούν με νοοτροπία… δημοσίου.

Όπως αναδείχθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του OPEN, σε δρομολόγια του ΚΤΕΛ παραβιάζονται βασικοί κανονισμοί ασφαλείας και προκειμένου να μπουν περισσότεροι επιβάτες με το μικρότερο δυνατό κόστος από τις εταιρείες, τα δρομολόγια γίνονται υπεράριθμα, οι θέσεις των καθήμενων γεμίζουν και αρκετοί είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν καθισμένοι στα σκαλιά ή ακόμα και όρθιοι, στεκούμενοι στον διάδρομο του πούλμαν.

Στις προδιαγραφές αυτών των οχημάτων δεν προβλέπονται όρθιοι επιβάτες και επομένως δεν υπάρχουν χειρολαβές (όπως έχουν τα αστικά λεωφορεία), και έτσι μπορεί να φανταστεί κανείς τι μακελειό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης ή ανατροπής του οχήματος.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα πλάνα σχετικού ρεπορτάζ του OPEN, οι επιβάτες της γραμμής Αγρίνιο – Πάτρα μεταφέρονται συνωστισμένοι σαν σαρδέλες, κυριολεκτικά κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Το περασμένο Σάββατο, στο απογευματινό δρομολόγιο της γραμμής Αγρίνιο – Πάτρα του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας το λεωφορείο ήταν γεμάτο, ενώ πολλοί επιβάτες παρέμεναν όρθιοι στον διάδρομο.

Αντί το ΚΤΕΛ να βάλει περισσότερα δρομολόγια προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, προτιμά να βάζει σε ένα πούλμαν όσο περισσότερους επιβάτες γίνεται, χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος. Και μιλάμε για ένα μεγάλο δρομολόγιο διάρκειας 2-2,5 ωρών που περνά από χωριά για να επιβιβάσει κόσμο.

«Αυτή η κατάσταση είναι κάθε εβδομάδα. Καταρχάς έχουν γίνει καταγγελίες και από φοιτητικούς συλλόγους, αφού πολλοί φοιτητές ταξιδεύουν καθήμενοι στα σκαλιά. Κάθε εβδομάδα τσακώνεται ο κόσμος με τους οδηγούς, που δεν φταίνε οι άνθρωποι. Για φανταστείτε να γίνει ένα απότομο φρενάρισμα στη γέφυρα, όπου περνούν και νταλίκες και να πέσουν οι άνθρωποι πάνω στον οδηγό. Θα εγκλωβιστεί και ο οδηγός. Η κατάσταση είναι τραγική. Και για να το συνδέσω και με ό,τι έγινε στα Τέμπη, τα ΚΤΕΛ παίρνουν κόσμο από το Αιτωλικό, από το Αντίρριο. Αριθμούνται αυτές οι θέσεις; Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που επιβιβάζονται;», είπε επιβάτης του συγκεκριμένου ΚΤΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα… συγκρουστεί με το «βαθύ κράτος», σαν να κυβερνούσε κάποιος άλλος αυτόν τον τόπο εδώ και 4 χρόνια, και σαν να περιορίζεται το πρόβλημα στις μετακινήσεις πολιτών, μόνο στον σιδηρόδρομο. Ενώ βλέπουμε πως η ασυδοσία και η απουσία ελέγχων σε μέσα μεταφοράς είναι γενικό φαινόμενο που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ταξιδεύουν κάθε μέρα και – είτε το υποψιάζονται, είτε όχι – παίζουν τις ζωές τους κορώνα – γράμματα. Ούτε καν ο χαμός τουλάχιστον 57 νεκρών στα Τέμπη, δεν στάθηκε αρκετός για να λειτουργήσει αυτό το κράτος έτσι όπως πρέπει.

Θα γίνει τίποτα για να διορθωθούν όλες αυτές οι παθογένειες στις μεταφορές επιβατών ή θα στέκει και πάλι απαθής η κυβέρνηση μέχρι την επόμενη «θυσία» (δηλαδή προδιαγεγραμμένο έγκλημα), για να μας πουν για άλλη μια φορά «ποτέ ξανά»;

 

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Επεισόδιο βίας με δεκάδες εφήβους στην οδό Μακρυγιάννη. Καταγγελίες για έλλειψη αστυνόμευσης δίπλα σε σχολεία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τους αγρότες αλλάζοντας στρατηγική μετά το μπλόκο των Ευζώνων, με επιλεκτικές προσκλήσεις και όχι μαζικές συναντήσεις.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Από τα μπλόκα των τρακτέρ στους επαρχιακούς δρόμους μέχρι τις πλατείες και τα διοικητικά κέντρα της Ευρώπης, η γη μιλά ξανά μέσα από αυτούς που τη δουλεύουν.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία