ΚΟΙΝΩΝΙΑ

GOV.GR WALLET: Όχι μόνο ηλεκτρονική ταυτότητα και δίπλωμα – Μπαίνουν κι αυτά τα έγγραφα στο ψηφιακό πορτοφόλι

Αυτά είναι τα νέα έγγραφα που έρχονται στο κινητό μας τηλέφωνο, μετά την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.
GOV.GR WALLET: Όχι μόνο ηλεκτρονική ταυτότητα και δίπλωμα – Μπαίνουν κι αυτά τα έγγραφα στο ψηφιακό πορτοφόλι

Τι και αν δεν έχεις να πληρώσεις καύσιμα, ρεύμα και διατροφή; Έχεις πλέον ψηφιακή ταυτότητα και όχι μόνο! Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά τα αντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για νέα έγγραφα και νέες υπηρεσίες, μέσω του Gov.gr Wallet.

Την ώρα λοιπόν που μέχρι και κινητά πολιτικών αρχηγών παρακολουθούνται, το κράτος μας… σώνει από την… κούραση να κουβαλάμε δημόσια έγγραφα!

Έτσι, στη λίστα αναμένεται να ενταχθούν στοιχεία για:

  • τα οχήματα των πολιτών (άδεια κυκλοφορίας κ.λπ.),
  • τη δημοτολογική και ληξιαρχική κατάσταση
  • έγγραφα όπως κάρτα ανεργίας
  • απολυτήρια λυκείου
  • πτυχία πανεπιστημίων

Ακόμα, θα προστεθεί σύντομα η υπηρεσία των ειδοποιήσεων για προθεσμίες που αφορούν τον πολίτη. Η αρχή, σύμφωνα με πηγές, θα γίνει με την επόμενη ημερομηνία ελέγχου από ΚΤΕΟ για τα οχήματα των πολιτών και σταδιακά θα προστεθούν και άλλες τέτοιες χρήσιμες και κρίσιμες ενημερώσεις για τον χρήστη.

Τέλος τα χαρτιά – Όλα στο κινητό τηλέφωνο

Η κεντρική ιδέα και ο βασικός άξονας είναι το κινητό και η ελληνική εφαρμογή να αντικαταστήσουν τον… γεμάτο έγγραφα «χαρτοφύλακα» που ο κάθε πολίτης χρειαζόταν να «κουβαλά» προκειμένου να πραγματοποιήσει συναλλαγές με το Δημόσιο ή και με τις τράπεζες.

Ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν εκδοθεί 650.000 ψηφιακά αντίγραφα αστυνομικών ταυτοτήτων και 500.000 ψηφιακά αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης στην εφαρμογή του Gov.gr Wallet και το επόμενο βήμα είναι η επέκταση στις τράπεζες και την κινητή τηλεφωνία.

Η γνησιότητα

Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στο ζήτημα της ασφάλειας και στο ζήτημα του ελέγχου. Τα ψηφιακά αντίγραφα δημοσίων εγγράφων στο Gov.gr Wallet όπως π.χ. το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, είναι πλέον επαληθεύσιμα και μπορεί – πάντα με την άδεια και τη συγκατάθεση του πολίτη – να γίνει έλεγχος γνησιότητας.

Σημαντικό είναι πως η απλή επίδειξη ενός εγγράφου στο wallet δεν αρκεί. Απαιτείται επιπλέον σε όλες τις περιπτώσεις το σκανάρισμα του QR ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η εγκυρότητα του εγγράφου.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Δίπλωμα: Έτσι κάνετε την έκδοση

Στο Sportime σας έχουμε ενημερώσει ακριβώς για το ποιο είναι το πρόβλημα με την παλιά άδεια οδήγησης και τι πρέπει να προσέξετε στο Gov.gr Wallet.

Για τη διαδικασία έκδοσης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

-Κατεβάστε την εφαρμογή Gov.gr Wallet στα κινητά σας (είναι διαθέσιμη στα app stores τόσο για android όσο και για iOS συστήματα.

-Ακολουθήστε τη διαδικασία αυθεντικοποίησης των στοιχείων σας με την είσοδο στην εφαρμογή μέσω Taxisnet. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχετε είτε καταχωρήσει τον αριθμό του κινητού σας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας είτε να να έχετε βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή σας μέσω του gov.gr

-Δώστε άδεια για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την εφαρμογή

-Δημιουργήστε και αποθηκεύστε αντίγραφα της ταυτότητάς σας και του διπλώματός σας. Αρχικά επιλέγετε ποιο έγγραφο θέλετε να εκδωθεί και στη συνέχεια μέσω SMS με έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγεται στην εφαρμογή δημιουργείτε το έγγραφο.

Όλες οι ειδήσεις: 

Ρεύμα: Αυτό είναι το νέο κρυφό χαράτσι στους λογαριασμούς

Σούπερ Μάρκετ: «Τέλος» οι προσφορές – Νέες αυξήσεις φωτιά σε αυτά τα προϊόντα

Μάσκες τέλος στα σχολεία – Παίρνουν πίσω τα μέτρα μετά την κατακραυγή!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «GOV.GR WALLET: Όχι μόνο ηλεκτρονική ταυτότητα και δίπλωμα – Μπαίνουν κι αυτά τα έγγραφα στο ψηφιακό πορτοφόλι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.