ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος γενικού black – out: Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ παραδέχεται κενά ασφάλειας στις ΑΠΕ – Ενεργειακή πολιτική «πάμε κι όπου βγει» από Μητσοτάκη

O CEO του ΑΔΜΗΕ αποκάλυψε ότι δίνεται «καθημερινή μάχη» για την ευστάθεια του συστήματος και ζήτησε επιπλέον μέτρα εξασφάλισης του δικτύου
Κίνδυνος γενικού black – out: Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ παραδέχεται κενά ασφάλειας στις ΑΠΕ – Ενεργειακή πολιτική «πάμε κι όπου βγει» από Μητσοτάκη

Σε μια πραγματικότητα ενεργειακής αστάθειας και αβεβαιότητας οδήγησαν τον ελληνικό λαό, οι κυβερνήσεις που «εξόρισαν» τον λιγνίτη χάρη των ενεργειακών καρτέλ που γέμισαν την ελληνική επικράτεια με ΑΠΕ.

Εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφημίζει την «καθαρή ενέργεια» των ΑΠΕ, με το αφήγημα ότι η Ελλάδα θα γινόταν ενεργειακά ανεξάρτητη και ισχυρή. Στην πραγματικότητα όμως, οι Έλληνες πολίτες δεν είδαν καμία ωφέλεια στην τσέπη τους, αλλά και η πράσινη πολιτική αποδείχθηκε μια τυχοδιωκτική επένδυση που «μπάζει» τεχνολογικά, όπως αποδείχθηκε περίτρανα από το μαζικό μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες εξαπατήθηκαν με κούφιες υποσχέσεις και έτσι η Ελλάδα απώλεσε την ενεργειακή σταθερότητα που εξασφαλίζουν διαχρονικά οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Ενώ ο – δέσμιος των ενεργειακών συμφερόντων – Κυριάκος Μητσοτάκης, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό με τον ισχυρισμό ότι «ο λιγνίτης είναι εξαιρετικά ακριβό καύσιμο», ο ίδιος ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο  50 OT FORUM με θέμα «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία», παραδέχθηκε τους κινδύνους και τα τεχνολογικά κενά που έχει το σύστημα των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι οι ΑΠΕ απαιτούν «μια αθέατη μάχη που δίνεται καθημερινά προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα σε ευστάθεια και η ηλεκτροδότηση ασφαλής». Περιγράφοντας την ανεξέλεγκτη «απόβαση» που έχουν οι ΑΠΕ σε αγορές όπως η Ελληνική, σχολίασε ότι οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που μέχρι το software να ολοκληρώσει μία μελέτη  έχουμε ένα άλλο σύστημα: «Η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανουσάκης παραδέχθηκε ότι οι ΑΠΕ είναι πολύ ευαίσθητες στις διαταραχές τάσης και συχνότητας, για αυτό και ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε και τελικά πέρασε τη σχετική ρύθμιση, η οποίο έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να αποφευχθούν αντίστοιχα συμβάντα με αυτά της Ιβηρικής, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν και επιπλέον μέτρα για να εξασφαλιστεί – κατά το δυνατόν – η ευστάθεια του δικτύου.

Η τραγική κατάληξη της ενεργειακής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σήμερα να έχουν καταληφθεί από ΑΠΕ ατελείωτα στρέμματα παραγωγικής γης, μόνο και μόνο για να στήνονται μπίζνες εκατομμυρίων στο χρηματιστήριο ενέργειας, με εξαγωγές φθηνού ρεύματος σε ξένα κράτη που επανεισαγάγεται σε ακριβότερες τιμές στη χώρα μας.

Και την ίδια στιγμή ούτε τα νοικοκυριά δεν βλέπουν κάποια ανακούφιση στον λογαριασμό ρεύματος, ούτε το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένο από το χάος που μπορεί να αποφέρει ένα πιθανό «κρασάρισμα». Ένα νέο και μη δοκιμασμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας, βασίζεται σε παλαιωμένα δίκτυα που σχεδιάστηκαν 50-60 χρόνια πίσω με βάση άλλα συστήματα παραγωγής ρεύματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκέστηκε στο μοίρασμα των… επενδύσεων και προώθησε την εγκατάσταση των ΑΠΕ χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, αφού η χώρα δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης και διασύνδεσης που να εξασφαλίζουν σταθερότητα στο σύστημα. Και έτσι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να γίνουμε… Ισπανία.

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις το 2020 για να μη φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βορίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

«Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

Viral έγινε το σόου του «Φραπέ» με τις πλάτες της ΝΔ - Οι Έλληνες το ρίχνουν στο χιούμορ για να μην τρελαθούν με αυτά που ακούνε

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Με την κάλυψη της ΝΔ ο Ξυλούρης ή «Φραπές» ή... «Τζίτζης» εξευτέλισε πλήρως τον θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής

Κοινωνία
Κοινωνία: Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μίνιμουμ 186 ευρώ χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα - Απλησίαστες οι τιμές για κρέας και τυροκομικά

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» που θα έφερνε… στοιχεία, επικαλέστηκε δικαίωμα στη σιωπή – «Άλλος μιλούσε με το κινητό μου»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» που θα έφερνε… στοιχεία, επικαλέστηκε δικαίωμα στη σιωπή – «Άλλος μιλούσε με το κινητό μου»

«Γαλάζια» κοροϊδία στο πανελλήνιο - Ο Ξυλούρης που έλεγε ότι θα φέρει ντοσιέ με... φορτωτή, τελικά δεν απαντά σε τίποτα!

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Δούρειος ίππος τα social media - Η Αυστραλία φέρνει την ψηφιακή ταυτοποίηση από την πίσω πόρτα - Οι ΗΠΑ απαιτούν το ιστορικό 5 χρόνων από τους τουρίστες!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κινητοποιήσεις αγροτών: Εξοργιστικό σκηνικό στο Ρίο – Αστυνομική βία, χημικά και κλούβες να μπλοκάρουν ακόμα και ασθενοφόρα!

Κινητοποιήσεις αγροτών: Εξοργιστικό σκηνικό στο Ρίο – Αστυνομική βία, χημικά και κλούβες να μπλοκάρουν ακόμα και ασθενοφόρα!

Ξεφεύγει η άγρια καταστολή - Αδιανόητο περιστατικό στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου με τις κλούβες να διακινδυνεύουν ακόμα και ζωές ασθενών

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεία Λειτουργία υπέρ των αθλητών, προπονητών και παραγόντων των ολυμπιακών αθλημάτων

Θεία Λειτουργία υπέρ των αθλητών, προπονητών και παραγόντων των ολυμπιακών αθλημάτων

Κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την κατ’ έτος τέλεση της Θείας Λειτουργίας υπέρ των αθλητών, των προπονητών και των αθλητικών παραγόντων όλων των ολυμπιακών αθλημάτων.

Κοινωνία