ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπόρευμα η Υγεία – Κάνουμε χειρουργεία επί πληρωμή «γιατί ούτως ή άλλως θα πλήρωναν σε ιδιώτες»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί... δεδομένο πως όλοι οι πολίτες διαθέτουν τα χρήματα για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές δομές Υγείας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπόρευμα η Υγεία – Κάνουμε χειρουργεία επί πληρωμή «γιατί ούτως ή άλλως θα πλήρωναν σε ιδιώτες»!

Μια εντελώς ανάλγητη λογική σχετικά με την πρόνοια υγείας για τον πολίτη, ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη του στο συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

Παρά το ότι η μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την ανάγκη του να διαμορφωθεί ένα κραταιό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα παρέχει ίση πρόσβαση στην υγεία για όλους, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με πάθος την καταστροφή του χαρακτήρα της δωρεάν Υγείας με την καθιέρωση υπηρεσιών επί πληρωμή.

Οι πολίτες πληρώνουν μια ζωή φόρους για να τους παρέχει το κράτος δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, και όμως η κυβέρνηση βρίσκει «λογική» στο να τους ζητά επιπλέον χρήματα το ΕΣΥ για να τους παρέχει άμεση εξυπηρέτηση. Και ποια ήταν η δικαιολογία του πρωθυπουργού για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών; Απλά πως στο δημόσιο θα είναι… φτηνότερα από την ιδιωτική δομή!

«Αντιμετωπίζετε πολλές επικρίσεις ότι ως κυβέρνηση ρίχνετε βάρος στον ιδιωτικό τομέα και η πρόθεση σας – σύμφωνα με όσα λέει η αντιπολίτευση – είναι να ιδιωτικοποιήσετε μονάδες. Τι απαντάτε σε αυτό;», ρώτησε ο δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος τον πρωθυπουργό.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών υγείας, άλλα και αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράδειγμα, τα απογευματινά χειρουργεία. Γιατί όχι; Να μας εξηγήσουν που εδράζονται ακριβώς στην κριτική αυτή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Και ο δημοσιογράφος αντέτεινε υποθετικά: «Επιβαρύνεται ο πολίτης. Γιατί ιδιωτικοποιούμε μια δομή του εθνικού συστήματος…».

Για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης με μια… καταπληκτική λογική: «Μα θα πληρώνει λιγότερο για ένα χειρουργείο που θα έκανε ούτως ή άλλως στον ιδιωτικό τομέα και τα χρήματα θα επιστρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αλήθεια, με ποιο ακριβώς σκεπτικό θεωρεί ως δεδομένο ο πρωθυπουργός, πως όλοι οι πολίτες διαθέτουν τα χρήματα για να χειρουργηθούν σε ιδιωτική δομή; Μήπως οι Έλληνες έχουν κάποιου είδους… βίτσιο να χρυσοπληρώνουν ιδιώτες για θέματα υγείας; Τους φτωχούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις επεμβάσεις και τα νοσήλια, σε ποια μοίρα τους κατατάσσει ο κ. Μητσοτάκης; Στο να καταδικάζονται σε ατελείωτες λίστες αναμονής και να θεωρούνται ασθενείς «β’ κατηγορίας» από το ιατρικό προσωπικό, μόνο και μόνο επειδή δεν πληρώνουν;

Τι ισοπεδωτική και ανάλγητη λογική είναι το «καταργούμε τον δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, άλλα θα είμαστε φθηνότεροι από τους ιδιώτες»; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναλογιστεί πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα που λειτουργεί με όρους αγοράς και ανταγωνισμού, άλλα κοινωνικό αγαθό που δικαιούνται όλοι, χωρίς διακρίσεις.

Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με φτωχά στρώματα που πασχίζουν να καταβάλλουν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξασφάλιση της υγείας τους, η λογική της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων Υγείας, τους στέλνει στο περιθώριο της περίθαλψης.

Αντί να υπάρχει ενίσχυση του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμων γιατρών που θα αμείβονται επαρκώς, η κυβέρνηση διαλέγει τον δρόμο της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, και προχωρά σε μια ανάλγητη λογική «παζαριού» της Υγείας, με ένα απλό… «γιατί όχι».

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «απίθανη» την επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη και είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο «ισλαμικός φανατισμός»

Κοινωνία
Κοινωνία: TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

Μισό κιλό χοιρινές μπριζόλες με 3,19 ευρώ - Οργή προκαλούν οι ακραίες διαφορές τιμών με την πανάκριβη Ελλάδα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Κατά 80% οι πολίτες αποδοκιμάζουν το έργο της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι δεν κατανοεί τις ανάγκες του λαού

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Έρευνα - σοκ ενός συντηρητικού οργανισμού στις ΗΠΑ εντόπισε 326 σειρές να επιχειρούν πλύση εγκεφάλου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Συνελήφθη η 16χρονη - Το τραύμα του θύματος ευτυχώς ήταν επιφανειακό - Φρίκη προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά με ανήλικες δράστριες

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Το ξεσκέπασμα των σκανδάλων και οι λαϊκές κινητοποιήσεις απασχολούν περισσότερο τον κόσμο - Στα «αζήτητα» η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroυp

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις το 2020 για να μη φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βορίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

«Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

Viral έγινε το σόου του «Φραπέ» με τις πλάτες της ΝΔ - Οι Έλληνες το ρίχνουν στο χιούμορ για να μην τρελαθούν με αυτά που ακούνε

Κοινωνία