Κορονοϊός - Αντισώματα: Τι δείχνει έρευνα για όσους νόσησαν

Νέα έρευνα φέρνει καλά νέα σε όσους έχουν νοσήσει από Κορονοϊό. Η ανοσία τους κρατάει περισότερο από ότι αρχικά υπολογιζόταν!

Σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη, το 80% από όσους νόσησαν πριν από ένα χρόνο με Κορονοϊό έχει ακόμη αντισώματα κατά του ιού!

Πολύ καλά νέα για την επίτευξη του πολυπόθητου τοίχους ανοσίας έφεραν τα αποτελέσματα της έρευνας. Η συγκεκριμένη μελέτη στηρίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 2.000 εργαζομένους στο νοσοκομείο Danderyds στη Στοκχόλμη.

Η έρευνα έδειξε ότι σε το 80% των ατόμων που έχει χτυπήσει ο Κορονοϊός, τα αντισώματα παραμένουν στον οργανισμό τους για έναν χρόνο μετά την μόλυνση! «Είδαμε από νωρίς ότι πολλοί από αυτούς που αρρώστησαν είχαν απώλεια όσφρησης και γεύσης και ότι το 10% αυτών που είχαν μολυνθεί δεν είχαν κανένα απολύτως σύμπτωμα» αναφέρει ο διδακτορικός φοιτητής Sebastian Havervall.

Τα αντισώματα φαίνεται να παρέχουν καλή προστασία τόσο για τη βρετανική παραλλαγή « Άλφα», όσο και για την παραλλαγή Δέλτα η οποία πλέον γίνεται η κυρίαρχη παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την προστασία κατά των μεταλλάξεων «Βήτα» και «Γάμα». «Τα επίπεδα προστασίας έναντι των στελεχών Βήτα και Γάμα είναι 30% έως 40% χαμηλότερα» υποστηρίζει ο Sebastian Havervall.

Τι αναφέρθηκε για τα εμβόλια

Η ομάδα των επιστημόνων στο νοσοκομείο Danderyd διερεύνησε επίσης πόσες δόσεις εμβολίου χρειάζονται για όσους έχουν ήδη μολυνθεί. Προηγουμένως, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια εφάπαξ δόση του εμβολίου Pfizer είναι αρκετή. Ωστόσο, τώρα η ομάδα πιστεύει ότι ισχύει το ίδιο και για μία δόση με AstraZeneca.
«Η μόλυνση λειτουργεί ως πρώτη δόση και στη συνέχεια η δεύτερη δρα ως αναμνηστική. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε πως έλαβαν τόσο καλή ή ακόμη και ελαφρώς καλύτερη προστασία από όσους δεν νόσησαν και έλαβαν δύο δόσεις με το σκεύασμα της Pfizer» εξηγεί περαιτέρω ο διδακτορικός φοιτητής.

 

Διαβάστε Επίσης:

Κορονοϊός: «Σε 15 μέρες δεν θα μπορούμε να μαζέψουν τον αριθμό των κρουσμάτων» – Βόμβα απο Παγώνη