ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λούκα Κουρτανίτζε: Το θαύμα της μετάνοιας – Ο θηριώδης παλαιστής που ήταν φόβητρο, έγινε ο πράος πατέρας Λουκάς

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε»
Λούκα Κουρτανίτζε: Το θαύμα της μετάνοιας – Ο θηριώδης παλαιστής που ήταν φόβητρο, έγινε ο πράος πατέρας Λουκάς

Μπορεί ένας αθλητής που για πολλά χρόνια ήταν φόβητρο στα ταπί να μεταμορφωθεί σε έναν καλοσυνάτο «αθλητή» του πνεύματος και μάλιστα να γίνει και ιερέας; Βεβαίως και μπορεί, ακόμα και αν είναι ένας σκληροτράχηλος παλαιστής με ταραχώδη ζωή και βαρύ παρελθόν. Η μετάνοια είναι εκείνη που μεταμορφώνει ανθρώπους, τους αναβαπτίζει σε μια νέα πραγματικότητα και τους κάνει αγνώριστους.

Ο λόγος για τον Γεωργιανό, Λούκα Έλνταρ Κουρτανίτζε, έναν από τους καλύτερους αθλητές ελευθέρας πάλης που πρωταγωνίστησε σε διεθνές επίπεδο και είχε μια καταξιωμένη πορεία γεμάτη μετάλλια και διακρίσεις. Πασίγνωστος για τους αθλητές πάλης, που τον θεωρούν πρότυπο. Δύο φορές χάλκινος Ολυμπιονίκης της ελευθέρας (Ατλάντα και Σίδνεϊ). Έχει επίσης κατακτήσει πέντε μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (2 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο) και 10 σε ευρωπαϊκά (5 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα).

Θηριώδης σε σωματική διάπλαση, εκρηκτικός σε χαρακτήρα, οξύθυμος και παρορμητικός στη ζωή του, ο Λούκα ακολουθούσε έναν δρόμο χωρίς πνευματικά «φρένα», όπου θεωρούσε πως πρέπει να επιβαλλόμαστε με τον «νόμο» του ισχυρού.

Όταν αποσύρθηκε από τα ταπί, ο Κουρτανίτζε αναμείχθηκε στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας από το 2011, και εν συνεχεία έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης της Γεωργίας και Επικεφαλής Φυσικής Αγωγής στη Γεωργιανή Αστυνομική Ακαδημία. Η εμπλοκή του σε κάποια βίαια αντικυβερνητικά επεισόδια, και το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για άσκηση σωματικής βίας κατά αντιπάλων του στην Ομοσπονδία Πάλης, αμαύρωσαν την εικόνα του και έφεραν τη ζωή του σε τέλμα.

Αυτή ήταν η ζωή του Λούκα, προ… Χριστού. Μετά άλλαξαν όλα. Σε κάποιους αγώνες πάλης που γίνονταν στη Γεωργία πρόσφατα, η κάμερα «συνέλαβε» έναν πράο και γλυκύτατο ιερέα, να κάθεται στις κερκίδες και να παρακολουθεί ήσυχα και ταπεινά τους αθλητές. Το πρόσωπο φωτεινό, το χαμόγελο ουράνιο, η φυσιογνωμία θύμιζε πράους γέροντες της Ορθοδοξίας. Μόνο ο όγκος του σώματος και τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου, σε υποψίαζαν για το ποιος είναι. Ήταν ο πατέρας Λουκάς, αναγεννημένος μέσα από τη μετάνοια.

Από τον παλιό του εαυτό, κράτησε μόνο την αγάπη για τον αθλητισμό και την αγαπημένη του πάλη, που υπηρέτησε άξια για τόσα χρόνια.

Μειλίχιος, σεμνός, συνειδητοποιημένος, αλλαγμένος για πάντα, γιατί βρήκε τον Χριστό πάνω στην πιο σκοτεινή ώρα της ζωής του.  Και έτσι το «θηρίο» έγινε… αρνάκι. Μια ζωντανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν ριζικά, διότι αν η καρδιά αλλοιωθεί από την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης, μπορεί να εξαγιαστεί ο κάθε χαρακτήρας, όσο ακραίος και αν ήταν πριν. Και τα μεγαλύτερα θαύματα δεν είναι τα θεατά που συμβαίνουν στις θεραπείες των σωμάτων, αλλά εκείνα τα αθέατα που συμβαίνουν μέσα στις ψυχές και τις ανασταίνουν.

Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του, ο πατέρας Λουκάς έγραψε αυτό το συγκινητικό μήνυμα που νομίζουμε πως τα λέει όλα:

«Πολλοί λένε… Ο Λουκ έγινε πατέρας… Είμαι απλά ο Λούκα Έλνταρι Κουρτανίτζε, ένας αμαρτωλός Γεωργιανός που έζησε για την πατρίδα του τη Γεωργία, μέσα από λάθη, σκαμπανεβάσματα, αλλά μόνο για αυτήν! Γι’ αυτό είμαι έτσι και με δάκρυα στα μάτια ευχαριστώ τον Κύριο για το μονοπάτι που με οδήγησε μέχρι σήμερα!».

Δείτε τον Λούκα Κουρτανίτζε στο «πριν» και στο εντυπωσιακό «μετά»:

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε».

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε».

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε».

 

@atonedartistry Eldar Kurtanidze was a Georgian wrestler who competed in the 90kg freestyle category at the 1996 Summer Olympics, winning the bronze medal. He then moved up a category to win the bronze medal in the heavyweight category at the 2000 Summer Olympics. Kurtanidze was also double world champion in 2002 and 2003 ☦️🇬🇪 #orthodoxchristian #orthodox #☦️ #georgia🇬🇪 #christian #orthodoxy ♬ original sound – Atoned Artistry

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε».

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε».

Λούκα Κουρτανίτζε: Το θαύμα της μετάνοιας

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Θέλουμε έναν πολίτη που ελέγχει την τεχνολογία ή μια τεχνολογία που ελέγχει τον πολίτη;

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Απίστευτες δηλώσεις - Ο Βασίλης Κικίλιας κάνει τη... χάρη στους αγρότες να διαδηλώσουν αλλά τους λέει να κάνουν στην... άκρη για να μην ενοχλούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία