ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία – αφιέρωμα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής με ελεύθερη είσοδο. Φυσικά, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία – αφιέρωμα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής με ελεύθερη είσοδο. Φυσικά, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με ένα ταξίδι, την Τρίτη 20 Ιουλίου (ώρα: 9.00 μ.μ.), στον μουσικό γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από κορυφαία ορχηστρικά του έργα, τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα γενέθλια του σπουδαίου συνθέτη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής. Σε αυτή την εορταστική συναυλία-αφιέρωμα που παρουσιάζεται στον Κήπο σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων«Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων καθώς και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα. Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

H συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Λίγα λόγια για τα έργα

Οιδίπους Τύραννος

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.

Έρως και Θανάτος

Τα τραγούδια του κύκλου Έρως και Θάνατος γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη Λήθη και το Έρως και Θάνατος σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο: Έρως και Θάνατος.

Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων

Το έργο αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του συνθέτη και μάλιστα ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως κύκνειο άσμα του (2013;). Το έργα είναι σε ποίηση Διονύση Καρατζά και είναι αφιερωμένο στον γερμανό φίλο του Peter Hanser-Strecker [Πέτερ Χάνσερ-Στρέκερ] ως ένα είδος φόρου τιμής του συνθέτη στη χώρα που ο ίδιος αποκαλεί «πατρίδα του συμφωνικού του έργου».

Raven

Το έργο γράφτηκε το 1970, ενώ βρισκόταν στις φυλακές του Ωρωπού, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Κάτω από αυτή τη συναισθηματική πίεση συνέθεσε ένα έργο που θα του επέτρεπε να επικοινωνήσει με τον συνθέτη, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του. Αυτό επετεύχθη μελοποιώντας το Raven του Γιώργου Σεφέρη.

Πληροφορίες

210 72 82 333

www.megaron.gr

www.facebook.com/megaron.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Παναθηναϊκός: Όλο το πρόγραμμα ο Κουρμπέλης

Survivor: Επισκέψεις έκπληξη στο μαγαζί του Σάκη Κατσούλη

Κορονοϊός Νυχτερινή διασκέδαση: Όλες οι αλλαγές – Μόνο καθήμενοι, «γροθιά» στα bar!

 

 

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Επεισόδιο βίας με δεκάδες εφήβους στην οδό Μακρυγιάννη. Καταγγελίες για έλλειψη αστυνόμευσης δίπλα σε σχολεία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τους αγρότες αλλάζοντας στρατηγική μετά το μπλόκο των Ευζώνων, με επιλεκτικές προσκλήσεις και όχι μαζικές συναντήσεις.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Από τα μπλόκα των τρακτέρ στους επαρχιακούς δρόμους μέχρι τις πλατείες και τα διοικητικά κέντρα της Ευρώπης, η γη μιλά ξανά μέσα από αυτούς που τη δουλεύουν.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία