ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ώρα μηδέν για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το σκιώδες σκάνδαλο Pfizergate – Θα έρθουν στο φως τα SMS με τον Μπουρλά;

Το δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει αν πρέπει να δημοσιοποιηθoύν τα μηνύματα διαπραγμάτευσης δισεκατομμυρίων με τη Pfizer για αγορά εμβολίων
Ώρα μηδέν για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το σκιώδες σκάνδαλο Pfizergate – Θα έρθουν στο φως τα SMS με τον Μπουρλά;

Το περιβόητο σκάνδαλο Pfizergate που εδώ και 3 χρόνια ρίχνει βαριά σκιά στην ευρωπαϊκή «αυτοκρατορία» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περνά σε μια κρίσιμη φάση που ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.

Να θυμίσουμε ότι το PfizerGate αφορά τις μυστικές συμφωνίες της Προέδρου της Κομισιόν με τον CEO της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά, για την αγορά των πειραματικών σκευασμάτων για τον κορωνοΐό.

Οι λεπτομέρειες τη σύμβασης παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστες και το PfizerGate εξακολουθεί να «στοιχειώνει» το βιογραφικό της Φον ντερ Λάιεν και να απειλεί το πολιτικό της μέλλον με ένα διαφαινόμενο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά άμεσα την αυταρχική υγειονομική πολιτική της Κομισιόν στον καιρό της πανδημίας.

Την προσεχή Τετάρτη το δικαστήριο της ΕΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση σχετικά με τα «απόρρητα» μηνύματα που αντάλλαξε η Φον ντερ Λάιεν με τον Άλμπερτ Μπουρλά, τα οποία ουσιαστικά αφορούσαν το «deal» της EE για τα σκευάσματα αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Ένα μυθικό ποσό που ουσιαστικά επιβάρυνε τους ευρωπαίους πολίτες, ενώ είχε διαμορφωθεί για τα σκευάσματα μια αβάσιμη εικόνα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που στη συνέχεια κατέρρευσε παταγωδώς.

Το νήμα του σκανδάλου Pfizergate ξεκίνησε να ξηλώνεται όταν στις αρχές του 2023 οι New York Times προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι έχει τη νομική υποχρέωση να δημοσιεύσει τα επίμαχα SMS σχετικά με την αγορά από την ΕΕ 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, στα τέλη του 2020.

Η προσφυγή των New York Times ήρθε σε συνέχεια της έρευνας που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιοίκηση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα, μετά από αίτημα δημόσιας πρόσβασης που είχε καταθέσει δημοσιογράφος. Η Ο’Ράιλι είχε κρίνει ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το γραφείο της φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα SMS.

Τώρα το δικαστήριο της ΕΕ καλείται να κρίνει αν παραβιάστηκαν οι κανόνες διαφάνειας με την άρνηση της Φον ντερ Λάιεν να δημοσιοποιήσει τη διαπραγμάτευση που έγινε με τη Pfizer. Το κρίσιμο σημείο αφορά το αν τα SMS θεωρηθούν επίσημα έγγραφα που θα πρέπει να δημοσιευτούν. Ακόμα ένα σκοτεινό σημείο της υπόθεσης είναι ότι για συμβάσεις άλλων εμβολίων οι διαπραγματεύσεις γίνονταν ανοιχτά με εκπροσώπους από κράτη-μέλη, ενώ για τo μέγα-deal με τη Pfizer τα πάντα έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς πρακτικά, χωρίς ίχνη και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Οι επικριτές της Προέδρου της Κομισιόν κάνουν λόγο για ύποπτη συμφωνία που συνδέεται ενδεχομένως με διασπάθιση χρήματος τόσο για την υψηλή τιμή, όσο και για την υπερβολική ποσότητα των σκευασμάτων.

Ο αέρας συγκάλυψης που συντηρεί με τη μυστικοπαθή στάση της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει γιγαντώσει το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπό της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το «φαινόμενο Τραμπ» θα πλήξει και τη «σιδηρά κυρία» της ΕΕ, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στις ηγεσίες.

Σε περίπτωση που αποκαλυφθεί το Pfizergate, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την Φον ντερ Λάιεν αλλά και γενικότερα για το status των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ. Οι πιέσεις που θα δεχθεί η Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι σφοδρές, κάτι που αναπόφευκτα θα την οδηγήσει σε παραίτηση. Αλλά και αν ακόμα η υπόθεση παραμείνει στις σκιές της συγκάλυψης χωρίς να δοθούν πειστικές απαντήσεις, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιεν θα πάρει εξίσου σημαντική τροπή.

Μπρος… γκρεμός και πίσω ρέμα για την εκλεκτή φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα ζήτημα τεραστίων διαστάσεων που αφορά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που εξωθήθηκαν να δεχτούν τα πειραματικά σκευάσματα. Ένα ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας, οικονομικής διαφάνειας και πάνω απ’ όλα ευρωπαϊκής δημοκρατίας…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Όλα για τη «βιτρίνα» - Κλιμάκια απολύμαναν τα τρακτέρ των Αγροτών πριν καταφθάσουν στην Αθήνα - Έχει... πρόβατα η πλατεία Συντάγματος;

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

«Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που δεν φοβάται - Ο διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γίνεται άλλοθι στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν»

Κοινωνία
Κοινωνία: ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

Πρώτος σε δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» με 968 ψήφους και τέσσερις έδρες.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης