ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή για την απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λιγνάδης – Μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Δικαιοσύνης

Ξέσπασμα αγανάκτησης από τον κόσμο - Η φυλακή τελικά κρατάει μόνο τους άσημους και όσοι έχουν «εκτόπισμα» την βγάζουν «καθαρή»;
Οργή για την απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λιγνάδης – Μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Δικαιοσύνης

Βγήκε από τη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης: Γενικευμένη οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του κατηγορούμενου για βιασμούς, Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι το Εφετείο.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 4-3, καθώς μειοψήφησαν δύο ένορκοι και μία σύνεδρος, που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιβλήθηκαν όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και εμφάνιση 3 φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής που μένει.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση-πρόκληση, αφού το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δυο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε και του επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία.

Ενώ η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την ενοχή του κατηγορούμενου, ουσιαστικά δεν επιβλήθηκε ποινή χάριν ενός χρηματικού ποσού! Καμία δικαίωση για τα θύματα και της οικογένειες τους, κανένα αίσθημα ευθύνης ώστε να νοιώσουν οι πολίτες πως ζουν σε έναν πιο ασφαλή κόσμο όπου ο ένοχος πραγματικά πληρώνει τις συνέπειες των πράξεων του.

Όπως φάνηκε και από τον σχετικό σάλο που δημιουργήθηκε στο twitter, ο τρόπος που χειρίστηκε η δικαιοσύνη την υπόθεση Λιγνάδη, προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, γιατί υπενθυμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις κοινωνικές αδικίες και τις ανισότητες που υφίστανται.

Φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε λίγο κρέας, πιάνονται να κλέβουν και κινητοποιείται ολόκληρος μηχανισμός, ενώ άνθρωποι που βρίσκονται ένοχοι μέχρι και για παιδεραστία αποφασίζεται πως είναι ασφαλές να κυκλοφορούν ελεύθεροι, εφόσον διαθέτουν το κατάλληλο «εκτόπισμα»!

Τι μήνυμα περνάει άραγε η δικαιοσύνη για όσους εμπλέκονται σε τέτοιες την ειδεχθείς πράξεις; Πως με τους κατάλληλους δικηγόρους και με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, μπορούν να την βγάλουν «καθαρή» σα να μην έγινε τίποτα; Είναι δυνατόν να μη δίνεται η πρέπουσα σημασία στο κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης;

Το κίνημα #metoo ξεκίνησε υποτίθεται σαν μια προσπάθεια να ταραχτούν επιτέλους τα λιμνάζοντα νερά της ανομίας και της ανηθικότητας στον χώρο των ηθοποιών. Μάλιστα πολλά σημαίνοντα πρόσωπα των εξουσιών, «παρέλασαν» από κανάλια και ιστοσελίδες για να το στηρίξουν. Και σήμερα η Δικαιοσύνη δίνει την εικόνα πως η κτηνωδία μπορεί να πάρει αναστολή και η δικαίωση να πάρει… αναβολή!

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ψυχοσάββατο: Μια γέφυρα ελέους και αγάπης μεταξύ ζώντων και κεκοιμημένων

Ψυχοσάββατο: Μια γέφυρα ελέους και αγάπης μεταξύ ζώντων και κεκοιμημένων

Εκατομμύρια τιμητικά στεφάνια και κοσμικές εκδηλώσεις μνήμης δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε ένα ψίχουλο από αυτό που προσφέρει ένα και μόνο Ψυχοσάββατο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Όλα για τη «βιτρίνα» - Κλιμάκια απολύμαναν τα τρακτέρ των Αγροτών πριν καταφθάσουν στην Αθήνα - Έχει... πρόβατα η πλατεία Συντάγματος;

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

«Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που δεν φοβάται - Ο διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γίνεται άλλοθι στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν»

Κοινωνία
Κοινωνία: ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

Πρώτος σε δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» με 968 ψήφους και τέσσερις έδρες.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία