ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ούτε στο… Ιράν τέτοια ποιότητα ενημέρωσης: Η ΕΡΤ έδειξε επεισόδια από συναυλία του ΛΕΞ ως βίντεο συμπλοκών στην Τεχεράνη

Σάλος με τα fake επεισόδια που πρόβαλε η ΕΡΤ - Δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι μια τέτοια παραπληροφόρηση δεν την πρόσεξε κανείς στο κανάλι
Ούτε στο… Ιράν τέτοια ποιότητα ενημέρωσης: Η ΕΡΤ έδειξε επεισόδια από συναυλία του ΛΕΞ ως βίντεο συμπλοκών στην Τεχεράνη

Γκάφα ή στρατευμένη προπαγάνδα για την καλλιέργεια εντυπώσεων; Ότι και απ’ τα δύο να οδήγησε την ΕΡΤ στο να μπερδέψει άσχετα πλάνα από την Ελλάδα με τις αναταραχές που έγιναν στο Ιράν, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για την ποιότητα της ενημέρωσης από την κρατική τηλεόραση.

Το «κοφτερό» μάτι των τηλεθεατών έφτανε για να εντοπίσει αμέσως το προϊόν παραπληροφόρησης. Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ όπου παρουσιάζονταν τα επεισόδια στην Τεχεράνη, ξεκίνησε να προβάλλεται ένα βίντεο με επεισόδια σε κάποια πόλη. Μόνο που αυτή η πόλη δεν ήταν η Τεχεράνη αλλά η… Θεσσαλονίκη. Και οι ρίψεις μολότοφ που φαίνονται στο πλάνο, είναι από τα επεισόδια που έγιναν στις 2 Νοεμβρίου 2025 μετά από τη συναυλία του… ΛΕΞ.

Στο… θεσσαλονικιώτικο ρεπορτάζ περί Τεχεράνης, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ χρησιμοποιούσαν πομπώδεις εκφράσεις περί «μη αποκλιμάκωσης», εκατοντάδων νεκρών και «γεμάτων νοσοκομείων» από διαδηλωτές, περιγράφοντας μια δραματική εικόνα εθνικής εξέγερσης. Παράλληλα, τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης έπαιζαν σε επαναλαμβανόμενη «λούπα» μαζί με κάποια πραγματικά πλάνα από την Τεχεράνη, με τα ελληνικά πλάνα πάντως να κερδίζουν τον αγώνα των εντυπώσεων.

Αναμφισβήτητα μοιάζει δύσκολο ένα βίντεο με άσχετα ελληνικά επεισόδια να πέρασε απαρατήρητο από το όλο επιτελείο της ΕΡΤ, δηλαδή από τον ρεπόρτερ, τον υπεύθυνο του μοντάζ, τον αρχισυντάκτη, τον σκηνοθέτη του δελτίου κ.λπ. Αυτή η αδιανόητη «γκάφα» δημιουργεί εύλογες υποψίες για σκόπιμη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, δηλαδή για επιτηδευμένη παραπληροφόρηση. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το… Ιρανικό καθεστώς.

Περίεργα… λάθη όπως αυτό της ΕΡΤ, επιβεβαιώνουν γιατί η ποιότητα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας βρίσκεται στα τάρταρα και γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη της ενημέρωσής του από την τηλεόραση και έχει στραφεί μαζικά σε ανεξάρτητες πηγές του διαδικτύου. Ειδικά σε μια εποχή έντονης αστάθειας και γεωπολιτικών ανακατατάξεων όπως είναι η σημερινή, η ροή της προπαγάνδας δείχνει να οργιάζει…

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Τα πλάνα από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη:

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Τραγικό σόου με ψεκασμό των τρακτέρ που πήγαιναν Σύνταγμα την ώρα που η ευλογιά έχει «θερίσει» όλη τη χώρα!

Όλα για τη «βιτρίνα» - Κλιμάκια απολύμαναν τα τρακτέρ των Αγροτών πριν καταφθάσουν στην Αθήνα - Έχει... πρόβατα η πλατεία Συντάγματος;

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

«Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που δεν φοβάται - Ο διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γίνεται άλλοθι στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν»

Κοινωνία
Κοινωνία: ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

Πρώτος σε δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» με 968 ψήφους και τέσσερις έδρες.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης