ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολυαμορία – Polyamory: Έρχεται και η θεσμοποίηση του Γονέα 1, Γονέα 2 και Γονέα 3 – Γονεϊκότητα τριών και πλέον προσώπων ανεξαρτήτως φύλου;

Τα μέλη της Polyamory κοινότητας στην Ελλάδα και τι λένε.
Πολυαμορία – Polyamory: Έρχεται και η θεσμοποίηση του Γονέα 1, Γονέα 2 και Γονέα 3 – Γονεϊκότητα τριών και πλέον προσώπων ανεξαρτήτως φύλου;

Η πολυαμορία προέρχεται από το ελληνικό «πολλοί» και το λατινικό amor που σημαίνει αγάπη.

Πρόκειται για σχέσεις με περισσότερους από έναν συντρόφους ταυτόχρονα, με την συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων

Ήδη πολυμόροι, δηλαδή πολυγαμικοί, συμμετέχουν εδώ και χρόνια στα Pride παγκοσμίως και σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Kinsey υπήρχαν πάνω από 500.000 πολυγαμικές οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009.

Το 1998, δικαστήριο του Τενεσί χορήγησε την κηδεμονία ενός παιδιού στη γιαγιά και τον θετό παππού του, αφού η μητέρα του παιδιού, ήθελε να συνεχίσει να διατηρεί την κηδεμονία του με τους polyamory συντρόφους της.

Το 2017, τρεις άνδρες έγιναν η πρώτη polyamory οικογένεια στην πολιτεία της Καλιφόρνια με τρία ονόματα πατεράδων στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους.

Το Ιούνιο του 2018, δικαστήριο του Καναδά αναγνώρισε τρεις ανύπαντρους ενήλικες άντρες ως νόμιμους γονείς ενός παιδιού που γεννήθηκε στην polyamory οικογένεια τους.

Τον Απρίλιο του, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανικής Κολομβίας αναγνώρισε γυναίκα ως τον τρίτο νόμιμο γονέα στην πολυαδελφική «τριάδα».

Πολυαμορία – Polyamory: Έρχεται και η θεσμοποίηση του Γονέα 1, Γονέα 2 και Γονέα 3

Στην Ελλάδα το 1ο OPeN LOVe COMMUNITY FeSTIVAL, των ατόμων υπέρ της πολυσυντροφικότητας έγινε στα Χανιά ενώ η polyamory κοινότητα στην Ελλάδα διαθέτει σελίδα στο Facebook με πάνω από 3.000 μέλη.

Σύνθημα δε της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «Ομάδα πολυσυντροφικού ακτιβισμού» είναι το «Παλεύουμε ενάντια στην πολυφοβία και το σεξισμό».

Σε μία από τις τελευταίες δημοσιεύσεις στην ομάδα αυτή φιλοξενούνται δηλώσεις γυναίκας, η οποία τονίζει την ευτυχία της παρέα με τους δύο άντρες της και τα παιδιά τους. Μάλιστα η ίδια δηλώνει πως είναι χριστιανή και μέλος μίας προοδευτικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που παραμένει κοντά στην Εκκλησία.

Σε άλλο μήνυμά της η ίδια ομάδα πολυγαμικών ατόμων αναφέρει: «Στηρίζουμε κάθε μορφή σχέσης μεταξύ ενήλικων ατόμων εφόσον βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη συναίνεση. Π.χ. αν τρεις γυναίκες επιλέξουν να παντρευτούν τον ίδιο άντρα, αυτό είναι δικαίωμά τους – δεν θα τους κουνήσουμε το δάχτυλο ούτε θα τους πούμε εμείς πώς να ζήσουν τη ζωή τους».

Τα μέλη της polyamory κοινότητας στην Ελλάδα θυμίζουν σε άλλο μήνυμά τους στην επίσημη σελίδα τους πως «μία από τις μικρές νίκες» που γιορτάσανε πρόσφατα «αφορούσε στην πόλη Σόμερσβιλ, κοντά στην Βοστόνη, η οποία ενέκρινε μια διάταξη που περιλαμβάνει τις πολυσυντροφικές σχέσεις στην ενδοοικογενειακή συμβίωση».

«Με αυτή την αφορμή, να θυμηθούμε ότι σε τουλάχιστον 12 πολιτείες της Αμερικής τα δικαστήρια έχουν αποδεχτεί ότι οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι αναγκαστικά δύο – μπορεί να είναι τρεις ή και περισσότεροι. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των πολυσυντροφικών οικογενειών, οι οποίες συχνά υφίστανται διακρίσεις και στιγματισμό», τονίζουν.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι οι οπαδοί του δικαιωματισμού να επιδιώξουν μετά τον γάμο των ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες που θα ακολουθήσουν αναγκαστικά λόγω ευρωπαϊκού δικαίου, να διεκδικήσουν και αυτοί να μπορούν να φτιάξουν την δική τους οικογένεια, όπως οι ίδιοι την ορίζουν.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Interview: Πάνδημη υποστήριξη στους αγρότες – Σχεδόν οι 8 στους 10 συμφωνούν με τα αιτήματά τους – Η πλειοψηφία συμφωνεί και με τα μπλόκα

Δημοσκόπηση Interview: Πάνδημη υποστήριξη στους αγρότες – Σχεδόν οι 8 στους 10 συμφωνούν με τα αιτήματά τους – Η πλειοψηφία συμφωνεί και με τα μπλόκα

To 76% των Ελλήνων απαντούν ότι οι αγρότες έχουν δίκιο - Ακόμα και για το ευαίσθητο θέμα των μπλόκων το 53% τα στηρίζει

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Η φύση δεν εκδικείται αλλά ενίοτε μας θυμίζει με τραγικούς τρόπους ότι δεν χωρά στα καλούπια της υποκειμενικής «φιλοζωίας» μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Γεώργιος Αποστολάκης – Το αγροτικό ζήτημα σήμερα: Η Ελλάδα μπροστά σε μια ιστορική σύγκρουση

Γεώργιος Αποστολάκης – Το αγροτικό ζήτημα σήμερα: Η Ελλάδα μπροστά σε μια ιστορική σύγκρουση

Ο κ. Γεώργιος Αποστολάκης γράφει για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών. Το αγροτικό ζήτημα σήμερα: Η Ελλάδα μπροστά σε μια ιστορική σύγκρουση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Καραμανλής – Σαμαράς: Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για το αγροτικό – «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα!»

Καραμανλής – Σαμαράς: Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για το αγροτικό – «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα!»

Σαμαράς: «Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το μέλλον των παιδιών τους» - Καραμανλής: «Μείζονα εθνική απειλή η ερήμωση της υπαίθρου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «διαίρει και βασίλευε» προσπαθεί να στρέψει τον λαό κατά των αγροτών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «διαίρει και βασίλευε» προσπαθεί να στρέψει τον λαό κατά των αγροτών

Χαρακτήρισε «ακραίες» και «τυφλές» τις κινητοποιήσεις, ενώ έφτασε ακόμα και να υπενθυμίσει στον λαό ότι έρχονται... Χριστούγεννα

Κοινωνία
Τεχνολογία: Ο Αόρατος Ψηφιακός Πόλεμος του 21ου Αιώνα: Πώς οι Κυβερνοεπιθέσεις Απειλούν την Οικονομική Αντοχή  και Αποδεκατίζουν τις Επιχειρήσεις

Ο Αόρατος Ψηφιακός Πόλεμος του 21ου Αιώνα: Πώς οι Κυβερνοεπιθέσεις Απειλούν την Οικονομική Αντοχή  και Αποδεκατίζουν τις Επιχειρήσεις

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα έχει γίνει η νέα κανονικότητα, η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (business resilience) δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά βασική προϋπόθεση επιβίωσης.

Τεχνολογία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Θέλουμε έναν πολίτη που ελέγχει την τεχνολογία ή μια τεχνολογία που ελέγχει τον πολίτη;

Κοινωνία