ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΣΥ καταστρέφεται και γίνεται «μαγαζάκι» – Πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία

Η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε πως ξεκινούν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία έναντι αμοιβής - Το ΕΣΥ μετατρέπεται σε «ιδιωτική» επιχείρηση
Το ΕΣΥ καταστρέφεται και γίνεται «μαγαζάκι» – Πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία

Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση το σχέδιο καταστροφής της Δημόσιας Υγείας από το δίδυμο Πλεύρη – Γκάγκα, αποφασίζοντας και εφαρμόζοντας νομοσχέδια που εκφυλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και το οδηγούν σε λογικές ιδιωτικοποίησης.

Ενώ η μεγάλη δοκιμασία που έφερε η πανδημία στα κρατικά συστήματα Υγείας της Ευρώπης, υπενθύμισε στους ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη να στραφούν προς ένα κραταιό δημόσιο σύστημα Υγείας για τις χώρες τους, στην μπανανία των Βαλκανίων (την Ελλάδα) η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί πιστά, μια εντελώς αντίθετη ρότα. Αυτή του ξεπουλήματος, της ανισότητας, της καταστροφής κάθε έννοιας ενός κράτους πρόνοιας.

Την περασμένη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, γνωστοποίησε σε… πανηγυρικό κλίμα πως ξεκινούν να λειτουργούν σε πιλοτική μορφή τα απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, για τα οποία οι γιατροί θα ζητούν αμοιβή από τους ασθενείς.

Η Μίνα Γκάγκα μάλιστα έχει υπερασπιστεί το εν λόγω μέτρο, λέγοντας πως θα δημιουργήσει «ελκυστικό περιβάλλον» για τους εργαζόμενους. Μόνο που το περιβάλλον της Δημόσιας Υγείας δεν θα είναι καθόλου «ελκυστικό» για τους ίδιους τους πολίτες, που πληρώνουν μια ζωή φόρους για να βλέπουν σήμερα το Σύστημα Υγείας να εμπορεύεται τα χειρουργεία και την κυβέρνηση να νομιμοποιεί την λογική που είχε το «φακελάκι». Λειτουργώντας με ιδιωτικούς όρους το ΕΣΥ, ο σκοπός γίνεται πλέον το κέρδος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Σίγουρα δεν θα είναι καθόλου «ελκυστικό» για τους φτωχούς συνανθρώπους μας, να αναγκάζονται να μπαίνουν στο δίλλημα να πληρώσουν για την υγεία τους ή να εγκλωβιστούν σε ατελείωτες ουρές αναμονής για να χειρουργηθούν.

Ακόμη, η Μίνα Γκάγκα ανερυθρίαστα δήλωσε πως οι λίστες των τακτικών χειρουργείων είναι απόλυτα… ελεγχόμενες, ενώ βοά ο κόσμος της Υγείας για της τρομακτικές ελλείψεις των δημόσιων δομών από γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στην συμπρωτεύουσα και την επαρχία. Ενδεικτικό της «μαύρης τρύπας» που έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΥ είναι πως το υπουργείο Υγείας κάνει συνεχώς μετακινήσεις γιατρών  (και όχι προσλήψεις) και πως λείπουν 440 αναισθησιολόγοι από το δυναμικό του συστήματος.

Αντιμετωπίζοντας το απόλυτο μπάχαλο στην υγεία, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν αγανακτήσει με την πολιτική του υπουργείου Υγείας και το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει το δικαίωμα παράλληλης απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ με εργασία μερικής απασχόλησης.

Στη δημόσια διαβούλευση τα σχόλια που ασκούν σκληρή κριτική στο νέο νομοσχέδιο, αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση:

«Με το άρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου και τις αλλαγές που φέρνει, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση και νόμιμη διασύνδεση των δημόσιων δόμων Υγείας με τις ιδιωτικές δομές και τη μετατροπή των εργαζομένων του Δημοσίου σε εμπορικά συναλλασσόμενους με τον ιδιωτικό τομέα, κανονικά και με τον νόμο…» έγραψε γιατρός σε σχόλιο, ενώ άλλος πρόσθεσε «πάλι καινούργιο μπάλωμα για να αυγατίσει ο μισθός πείνας. Να επιτρέψουμε την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος στους γιατρούς του ΕΣΥ».

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Θέλουμε έναν πολίτη που ελέγχει την τεχνολογία ή μια τεχνολογία που ελέγχει τον πολίτη;

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Απίστευτες δηλώσεις - Ο Βασίλης Κικίλιας κάνει τη... χάρη στους αγρότες να διαδηλώσουν αλλά τους λέει να κάνουν στην... άκρη για να μην ενοχλούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία