ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κάθειρξη 22,5 ετών στον αστυνομικό που ενεπλάκη στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Φινάλε στην υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
ΗΠΑ: Κάθειρξη 22,5 ετών στον αστυνομικό που ενεπλάκη στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Φινάλε στην υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ  με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ο οποίος προήλθε μετά από βίαιη ενέργεια του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Συγκεκριμένα ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν που με το πάτημα του γονάτου του οδήγησε στον θάνατο τον Αφροαμερικανό κακοποιό Τζόρτζ Φλόιντ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών.

Θυμίζουμε ότι περίπου δύο μήνες πριν ο Σόβιν είχε κριθεί ένοχος για δολοφονία και πλέον αναμενόταν η απόφαση, η οποία έγινε γνωστή τώρα.

Ο συνήγορος της οικογένειας Φλόιντ, ο Μπεν Κραμπ, χαιρέτισε αμέσως μια «ιστορική» απόφαση που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτρέπει στους οικείους του 40χρονου μαύρου και στις Ηνωμένες Πολιτείες «να κάνουν ένα βήμα παραπάνω προς τη συμφιλίωση», έπειτα από 13 πολυτάραχους μήνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη της αφροαμερικανικής κοινότητας, χαιρέτισε μια καταδίκη που του «φαίνεται δίκαιη».

Είναι επίσης σπάνια. Πριν από τον Ντέρεκ Σόβιν, μόνο μια δεκαριά Αμερικανοί αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί με ποινή εγκλεισμού για φόνους που διέπραξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης, διαδηλωτές με μεγάφωνα και συνοδευόμενοι από μοτοσικλέτες εξέφρασαν τη χαρά τους στο κέντο της Μινεάπολης κατά την ώρα αιχμής χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί γύρω από τα δικαστήρια για να περιμένουν την απόφαση.

Οι οικείοι του εκλιπόντος, όπως και στρατευμένοι αντιρατσιστές, υπογράμμισαν πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια ετυμηγορία για να υπάρξουν αλλαγές σε βάθος στη χώρα. «Θέλω να υψώσετε το ανάστημά σας και να δώσετε μάχη» για περισσότερη ισότητα, είπε ο αδελφός του, ο Φιλονίζ Φλόιντ.

Αν και η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ υπογράμμισε πως δεν βάσισε την απόφασή του «στο συναίσθημα» ούτε «στην κοινή γνώμη». «Δεν επιδιώκω να στείλω κάποιο μήνυμα», διαβεβαίωσε σε σύντομη ομιλία του.

Σε ένα έγγραφο 22 σελίδων, αιτιολογεί την αυστηρότητά του επικαλούμενος διάφορους παράγοντες: ο Ντέρεκ Σόβιν «καταχράσθηκε τη θέση εμπιστοσύνης και εξουσίας που είχε», ενήργησε «με μεγάλη βαναυσότητα» και παρουσία παιδιών και με τη βοήθεια συναδέλφων, γράφει.

Για πρώτη φορά μετά το δράμα, ο 45χρονος αστυνομικός, ο οποίος κρατείται εδώ και δύο μήνες σε φυλακή υψηλής ασφαλείας, πήρε δημόσια το λόγο χθες, Παρασκευή, στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ακροαματικής συνεδρίασης.

«Εξαιτίας νομικών ζητημάτων που εκκρεμούν, δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση στο στάδιο αυτό, όμως εν συντομία θέλω να υποβάλω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ», δήλωσε χωρίς να ζητήσει συγγνώμη ούτε να εκφράσει μεταμέλεια.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές για την ολική ανάπλαση της περιοχής (vid)

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά – Αποκάλυψη Daily Mail: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος» έγραφε σε κρυφό ημερολόγιο η Καρολάιν!

Survivor trailer 27/6: «Βόμβα» στους Amigos – Έκαναν στην άκρη τον Ηλία! (vid)

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος