ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στοκάρουν κονσέρβες και ζυμαρικά οι Ευρωπαίοι – Φόβος για γενικευμένες επιθέσεις

Αδειάζουν τα ράφια οι Ευρωπαίοι από τρόφιμα μακράς διαρκείας αλλά και εξοπλισμό επιβίωσης υπό το φόβο αποσταθεροποίησης.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στοκάρουν κονσέρβες και ζυμαρικά οι Ευρωπαίοι – Φόβος για γενικευμένες επιθέσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιες επιπτώσεις και εκτός της χώρας της Ουκρανίας, με το τέλος του πολέμου να μοιάζει ακόμη μακριά. Την ώρα που η Ευρώπη περνάει ήδη μία μεγάλη ενεργειακή κρίση με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο να έχουν εκτινάξει τις τιμές τους, η εισβολή στην Ουκρανία έχει δυσχεράνει κι άλλο την οικονομία της ηπείρου.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και επέκταση των συγκρούσεων και σε άλλες χώρες. Έτσι, τα ράφια σε σουπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη αρχίζουν να παρουσιάζουν ελλείψεις σε τρόφιμα που έχουν μακρά διάρκεια ή δε λήγουν αλλά και εξοπλισμό επιβίωσης.

Κονσέρβες, ζυμαρικά, αποξηραμένα φρούτα αλλά και υπνόσακοι, μπαταρίες, φακοί, εξοπλισμός κατασκήνωσης και ηλιακοί φορτιστές κινητών έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα όσων αφορά τη ζήτησή τους.

Η Σουηδική αλυσίδα καταστημάτων υλικού Clas Ohlsson, ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις σε προϊόντα όπως τα παραπάνω έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από την άλλη η επίσης Σουηδική, Ica Gruppen αναφέρει αύξηση 20% σε πωλήσεις σε κονσέρβες, ζυμαρικά και δημητριακά.

Στην Ολλανδία, το Dumpstore Amsterdam το οποίο ειδικεύεται σε είδη εξωτερικού χώρου αναφέρει επίσης τεράστια αύξηση στις πωλήσεις με κουβέρτες έκτακτης ανάγκης αλλά και ραδιόφωνα και σόμπες να έχουν αυξημένη ζήτηση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ελλείψεις στα παραπάνω τρόφιμα και είδη φυσικά δεν έρχονται μόνο λόγω του φόβου των Ευρωπαίων αλλά και λόγω της ανθρωπιστικής βοήθεια που δίνεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Στη Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι στιγμής, η εταιρία Zabka σημείωσε τεράστια αύξηση στις πωλήσεις βασικών αγαθών τα οποία δίνονται στους πρόσφυγες. Ακόμη η αλυσίδα φαρμακείων στη χώρα, Rossman, δείχνει ότι προϊόντα υγιεινής όπως υγρά μαντηλάκια, τζελ, σαπούνια και οδοντόκρεμες, αδειάζουν από τα ράφια.

Στη Γερμανία που έχει επίσης δεχθεί μεγάλο μέρος του προσφυγικού κύματος οι πωλήσεις σε προϊόντα κατασκήνωσης, υπνόσακους και υποστρώματα έχουν επίσης εκτιναχθεί.

Η metro στη Γερμανία μάλιστα, έχει θέσει προσωρινά ανώτατο όριο για τη ποσότητα την οποία μπορούν να αγοράσουν καταναλωτές σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως το λάδι και το αλεύρι.

 

Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος