ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πότε και πως θα τελειώσει – Τι λένε κορυφαίοι διεθνολόγοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σήμερα για 23η ημέρα με τις διαπραγματεύσεις να προσπαθούν να βρουν τη λύση για τη κατάπαυση του πυρός.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πότε και πως θα τελειώσει – Τι λένε κορυφαίοι διεθνολόγοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουν περάσει 23 μέρες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία προκαλώντας «σεισμό» σε όλο τον πλανήτη με τις συνέπειες να φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έκτοτε έχουν υπάρξει επαφές και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό σημείο που θα εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός.

Οι διαρροές από την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών την Τρίτη (15/3) μιλάνε για πιο εποικοδομητικές συνομιλίες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε συμφωνία. Οι απαιτήσεις τις Ρωσίας φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστικές πλέον ενώ υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων.

Ο Ζελένσκι από την άλλη επιμένει πως μόνο μέσω συνάντησης τετ-α-τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Η Τουρκία προτίθεται να είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει αυτή τη συνάντηση.

Τι ισχύει όμως με τις συνομιλίες και πως μπορεί πράγματι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι λένε διεθνολόγοι για το τέλος του πολέμου

Δέκα διεθνολόγοι αναλύουν την τρέχουσα κατάσταση, τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμή και παρουσιάζουν ποιο είναι το πρόσκαιρο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να πατήσουν αυτές ώστε να οδηγηθούμε σε συμφωνία.

  • Ο Πρώην Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, σημειώνει πως είναι θετικό ότι ακούστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας πως οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται κάποιο ήρεμο μέρος για να εργαστούν. Επίσης τόνισε πως όποια συμφωνία μεταξύ των 2 χωρών για εδάφη δε σημαίνει και αναγνώριση από τις ΗΠΑ.
  • Ο Michal Baranowski, Διευθυντής Γραφείου Βαρσοβίας, German Marshall Fund από την άλλη παρουσιάζεται απαισιόδοξος ότι οι τρέχουσες συνομιλίες θα τερματίσουν τον πόλεμο. Ο ίδιος πιστεύει πως η κατάσταση θα χειροτερέψει και πως όλα είναι ένα κόλπο της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο και να δώσει ψεύτικες ελπίδες στη δύση για συμφωνία
  • Ο David Rivera, Επίκουρος Καθηγητής Κυβέρνησης, τονίζει πως μόνο μία υπόσχεση του Ζελένσκι προς τη Ρωσία ότι δε θα γίνει ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί. Θεωρεί ότι οι φιλοδοξίες της Ρωσίας υπερβαίνουν την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Για τον ίδιο μόνο η ήττα στο πεδίο μάχης ή η απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία θα φέρει το τέλος στις εχθροπραξίες.
  • Ο Andrew Latham, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (Macalester College) πιστεύει ότι καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη για συμφωνία και αυτή θα έρθει μόνο έπειτα από την εξάντληση ενός στρατοπέδου.
  • Ο Clifford Brown, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (Union College), αμφισβητεί ότι οι συνομιλίες είναι πράγματι σε καλό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ίδιος ο πόλεμος θα καθορίσει τις θέσεις των διαπραγματεύσεων. Πάντως σημειώνει πως ο Πούτιν το πιο πιθανό είναι πως αναγνωρίζει ότι απέτυχε το σχέδιο Α ωστόσο δε μπορεί να τελειώσει τις εχθροπραξίες χωρίς να έχει κάτι κερδισμένο να επιδείξει.
  • Ο Douglas Page,  Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών (Κολλέγιο Gettysburg), κρίνει πως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει θετική έκβαση από διαπραγματεύσεις.
  • Ο William Muck, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (North Central College), θωρεί πως η Ουκρανία είναι απίθανο να παραχωρήσει μεγάλα κομμάτια της επικράτειάς της. Ο ίδιος επίσης πιστεύει πως η εξέλιξη στο πεδίο μάχης θα καθορίσει τη συνέχεια των συνομιλιών.
  • Ο Peter Rutland, Καθηγητής Ρωσικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Σπουδών, τονίζει πως μέρος της συμφωνίας θα είναι σίγουρα και η αποτροπή στην Ουκρανία να δημιουργηθούν ξένες στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη της.
  • Ο Ian Johnson, Επίκουρος Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας, σχολιάζει πως η Ουκρανία πιθανώς να οδηγηθεί σε «Φινλανδοποίηση», αποκτώντας μία θέση σα της Φινλανδίας στο Ψυχρό πόλεμο. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια καθώς το αρχικό σχέδιο του Πούτιν μιλούσε για «αποναζισμό» της Ουκρανίας.
  • Η Katie Laatikainen, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, σημειώνει πως είναι δύσκολο να οδηγηθούμε σε κάποια εποικοδομητική διαπραγμάτευση την ώρα που συνεχίζεται κανονικά ο πόλεμος. Το γεγονός ότι οι Ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας δεν υποστηρίζουν την εισβολή αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τα θέλω του Πούτιν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πόλεμος στην Ουκρανία: Πότε και πως θα τελειώσει – Τι λένε κορυφαίοι διεθνολόγοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις