EXTRATIME

Τι διαφορετικό έχουν οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης και πώς έφεραν τη συνταγή από τη Μικρά Ασία

Από τη Μικρά Ασία στη Νέα Καρβάλη, ο κουραμπιές έγινε σύμβολο παράδοσης και μνήμης. Μια γεύση που ενώνει γενιές
Τι διαφορετικό έχουν οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης και πώς έφεραν τη συνταγή από τη Μικρά Ασία

Στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας κάθε Δεκέμβρη ο αέρας γεμίζει άρωμα βουτύρου και καβουρδισμένου αμυγδάλου. Οι κάτοικοι δεν φτιάχνουν απλώς γλυκά, αναβιώνουν ιστορίες. Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης είναι το αγαπημένο γλύκισμα της περιοχής. Ο κουραμπιές της Νέας Καρβάλης δεν είναι επιδόρπιο, είναι μνήμη, είναι συνέχεια, είναι ένας μικρός τρόπος να θυμούνται τη γη που άφησαν πίσω.

Οι πρόγονοι ήρθαν από την Καππαδοκία κουβαλώντας εικόνες, λέξεις και συνταγές. Ανάμεσα τους και εκείνη του κουραμπιέ, ενός γλυκού που στη Μικρά Ασία σήμαινε χαρά και φιλοξενία. Στη νέα τους πατρίδα ξανάπλασαν τη συνταγή με τα λίγα υλικά που είχαν, κρατώντας πιστά τον τρόπο που έμαθαν στις αυλές της παλιάς Καρβάλης.

Το μυστικό αρχίζει πάντα από το βούτυρο. Χρησιμοποιούν καθαρό αιγοπρόβειο ή μείγμα με αγελαδινό, το αφρατεύουν ώσπου να ασπρίσει και να γίνει κρέμα. Αυτή είναι η βάση που δίνει εκείνη τη μοναδική υφή που λιώνει στο στόμα. Αν το βούτυρο δεν χτυπηθεί σωστά, ο κουραμπιές δεν ζει.

Η ζύμη πλάθεται απαλά. Προστίθεται η άχνη, η βανίλια, λίγες σταγόνες ανθόνερο ή ροδόνερο. Ύστερα το αλεύρι, σιγά και προσεκτικά, μέχρι να σταματήσει να κολλά στα χέρια. Το αμύγδαλο έρχεται τελευταίο, καβουρδισμένο ελαφρά, για να κρατήσει το άρωμά του και την τραγανή ψυχή του.

Το σχήμα τους έχει κάτι το χαρακτηριστικό. Πολλοί τους πλάθουν σε μισοφέγγαρο, άλλοι στρογγυλούς με μικρή εσοχή στη μέση. Δεν είναι μόνο αισθητική επιλογή, είναι κατάλοιπο μιας παράδοσης που ήρθε από τα μικρασιατικά σπίτια, όπου κάθε μορφή είχε συμβολισμό.

Το ψήσιμο που κάνει τη διαφορά

Το ψήσιμο είναι ιεροτελεστία. Θερμοκρασία μέτρια, περίπου εκατόν εξήντα με εκατόν εβδομήντα βαθμοί. Ο κουραμπιές δεν πρέπει να ροδίσει. Αν πάρει χρώμα, χάνει την ψίχα του. Μένει λευκός, σχεδόν άγγιχτος, σαν σύμβολο καθαρότητας. Όταν κρυώσει λίγο, έρχεται το άχνισμα, και εκεί κρύβεται η ψυχή του γλυκού.

Η πρώτη στρώση άχνης μπαίνει όσο είναι ακόμη χλιαρός για να κολλήσει. Η δεύτερη στρώση αργότερα, άφθονη, σαν χιόνι που τον σκεπάζει. Πολλοί ψεκάζουν με ανθόνερο ανάμεσα στα δύο άχνισματα για επιπλέον άρωμα. Έτσι δημιουργείται αυτό το μοναδικό παιχνίδι ανάμεσα στη βουτυρένια γεύση και την καθαρή γλυκύτητα της άχνης.

Κάθε οικογένεια έχει το δικό της μέτρο. Άλλοι τους κάνουν μικρούς και αφράτους, άλλοι πιο πλατείς με περισσότερο αμύγδαλο. Όμως όλοι μοιράζονται την ίδια αρχή. Ότι ο κουραμπιές θέλει υπομονή και σεβασμό. Δεν είναι συνταγή, είναι τελετή.

Σήμερα, οι φούρνοι της Νέας Καρβάλης στέλνουν κουραμπιέδες σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε κουτί γράφεται η ίδια φράση. «Παραδοσιακή συνταγή Νέας Καρβάλης». Όμως εκείνο που δεν γράφεται είναι η ψυχή πίσω από τη συνταγή, η αίσθηση πως μέσα σε κάθε μπουκιά υπάρχει κομμάτι ιστορίας.

Η γεύση τους δεν είναι τυχαία. Είναι η γεύση της μνήμης, του μόχθου, της νοικοκυράς που ανακάτευε βούτυρο με άχνη για να φτιάξει κάτι γλυκό σε δύσκολους καιρούς. Αυτή είναι η διαφορά. Ο κουραμπιές της Νέας Καρβάλης δεν φτιάχνεται μόνο για να φαγωθεί. Φτιάχνεται για να θυμηθεί.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Απίστευτες δηλώσεις - Ο Βασίλης Κικίλιας κάνει τη... χάρη στους αγρότες να διαδηλώσουν αλλά τους λέει να κάνουν στην... άκρη για να μην ενοχλούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση - Σε επίπεδο δηλώσεων επιλέγουν την μετριοπάθεια, αλλά στο πεδίο επιβάλλεται άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ

Κοινωνία