EXTRATIME

Νόμιζαν ότι τα πουλιά πάνε στη Σελήνη. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι πέφτουν σε λίμνες και μεταμορφώνονται

Τον πυροβόλησαν νομίζοντας πως ήταν απλός πελαργός. Δεν ήξεραν ότι στο σώμα του κουβαλούσε τη λύση ενός μυστηρίου αιώνων.
Νόμιζαν ότι τα πουλιά πάνε στη Σελήνη. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι πέφτουν σε λίμνες και μεταμορφώνονται

Κάθε φθινόπωρο, τα χελιδόνια, οι πελαργοί και οι γερανοί εξαφανίζονταν από τον ευρωπαϊκό ουρανό. Καμία εξήγηση. Καμία απόδειξη. Μόνο ερωτήματα. Και υποθέσεις. Ο Αριστοτέλης, που παρατηρούσε τη φύση με βλέμμα ποιητή και λογική φιλοσόφου, πίστευε ότι κάποια πουλιά έπεφταν σε λίμνες και έπεφταν σε χειμερία νάρκη στον πάτο. Άλλα, έλεγε, ίσως μεταμορφώνονταν σε διαφορετικά είδη για να αντέξουν τον χειμώνα.

Η επιστήμη δεν είχε ακόμη χάρτες ουρανού, τηλεμετρία, δορυφόρους. Είχε μόνο φαντασία. Έναν αιώνα μετά τον Αριστοτέλη, στις βροχερές γωνιές της Βρετανίας του 17ου αιώνα, ο φυσιοδίφης Charles Morton υποστήριζε ότι τα πουλιά μεταναστεύουν όχι προς νότο, αλλά… στη Σελήνη. Υπολόγισε πως το ταξίδι τους διαρκούσε περίπου δύο μήνες και ότι εκεί περνούσαν τον χειμώνα, πριν επιστρέψουν στη Γη την άνοιξη.

Η άγνοια δεν ήταν αμάθεια. Ήταν απλώς αποτέλεσμα της εποχής. Κανείς δεν είχε παρακολουθήσει πουλιά τόσο μακριά. Τα ζώα εξαφανίζονταν από τα λιβάδια και τα δάση, και κανείς δεν ήξερε γιατί. Ώσπου ήρθε το καλοκαίρι του 1822 και ένας πυροβολισμός στη βόρεια Γερμανία άλλαξε την ιστορία.

Ο κυνηγός που σήκωσε το όπλο του και στόχευσε έναν πελαργό, δεν είχε ιδέα τι επρόκειτο να ανακαλύψει. Το πουλί έπεσε στο έδαφος νεκρό. Αλλά πάνω του κουβαλούσε μια πληγή που δεν είχε προκληθεί από γερμανικά όπλα. Ήταν ήδη χτυπημένο. Είχε ένα μακρύ, λεπτό δόρυ καρφωμένο στον ώμο του. Όχι ευρωπαϊκό. Αφρικανικό.

Το πουλί είχε ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα με το δόρυ μέσα στο σώμα του. Από την Αφρική ως τη Γερμανία, με μια λόγχη να το διαπερνά. Οι επιστήμονες έμειναν άφωνοι. Το ονόμασαν Pfeilstorch, δηλαδή «πελαργός-βέλος». Και ήταν η πρώτη αληθινή απόδειξη ότι τα πουλιά μεταναστεύουν προς την Αφρική.

Ο Johannes Thienemann, ορνιθολόγος με όραμα, ξεκίνησε να δένει στους πελαργούς δαχτυλίδια αλουμινίου με σημεία αναγνώρισης. Αν κάποιος τους έπιανε ή τους έβρισκε, θα έστελνε τα στοιχεία πίσω. Τα γράμματα άρχισαν να έρχονται. Και μέσα σε λίγα χρόνια, ολόκληροι χάρτες χαράχτηκαν. Οι πελαργοί πετούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα, με ακρίβεια πυραύλου, αψηφώντας σύνορα, εποχές και ανθρώπινες θεωρίες.

Το πιο συγκλονιστικό δεν ήταν ότι ένας πελαργός άντεξε ένα αφρικανικό δόρυ και έφτασε ζωντανός. Ήταν ότι, χωρίς να το ξέρει, κουβαλούσε μαζί του την απάντηση σε ένα μυστήριο αιώνων. Το δόρυ εκείνο δεν τον σκότωσε. Τον έκανε ήρωα. Και έκανε την επιστήμη να σταθεί ξανά στα πόδια της, αυτή τη φορά με λιγότερη φαντασία και περισσότερη παρατήρηση.

Σήμερα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 Pfeilstorchs. Κάθε ένας από αυτούς, ένας πτητικός φάρος αλήθειας μέσα στην ομίχλη των μύθων. Και κάθε φορά που σηκώνουμε το βλέμμα στον ουρανό και βλέπουμε τα πουλιά να φεύγουν, ξέρουμε πια: δεν πάνε στο φεγγάρι. Αλλά πάνε μακριά. Και βρίσκουν τον δρόμο. Με ακρίβεια που ξεπερνά κι εμάς τους ίδιους.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία