EXTRATIME

Ο λόφος που έγινε το πιο διάσημο παράθυρο στον κόσμο

Η φωτογραφία ενός καταπράσινου λόφου έγινε το πιο αναγνωρίσιμο φόντο υπολογιστή στην ιστορία. Δες πώς έφτασε στα χέρια της Microsoft και γιατί κανένα courier δεν τολμούσε να τη μεταφέρει.
Ο λόφος που έγινε το πιο διάσημο παράθυρο στον κόσμο

Στις αρχές του 2000, η Microsoft ετοιμαζόταν να λανσάρει τα Windows XP. Ήθελε ένα φόντο που να αποπνέει ηρεμία, αισιοδοξία και φρεσκάδα. Έτσι διάλεξε μια φωτογραφία που απεικόνιζε έναν καταπράσινο λόφο κάτω από έναν καθαρό γαλανό ουρανό. Ήταν τόσο απλό, σχεδόν αθώο, που έμελλε όμως να το δουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Ο φωτογράφος λεγόταν Τσαρλς Ο’Ρίαρ. Ζούσε στην Καλιφόρνια και μια μέρα, οδηγώντας μέσα από τους αμπελώνες της Νάπα Βάλεϊ, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου. Μπροστά του απλωνόταν ένας λόφος σκεπασμένος με πράσινο μετά από βροχή, χωρίς ούτε ένα δέντρο. Σήκωσε τη φωτογραφική του μηχανή, πάτησε το κουμπί και αποτύπωσε μια στιγμή που φαινόταν καθημερινή. Δεν είχε ιδέα ότι αυτή η εικόνα θα γινόταν το πιο αναγνωρίσιμο φόντο υπολογιστών στην ιστορία.

Όταν η Microsoft αποφάσισε να αγοράσει τα δικαιώματα, προέκυψε ένα αναπάντεχο πρόβλημα. Οι ταχυμεταφορές αρνήθηκαν να μεταφέρουν το πρωτότυπο αρνητικό της φωτογραφίας. Η αξία του ήταν τεράστια και καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν κάλυπτε πιθανή απώλεια ή ζημιά. Ήταν σαν να ζητούσες από μια courier να μεταφέρει έργο του Πικάσο σε χάρτινο φάκελο.

Η λύση ήταν ασυνήθιστη. Η Microsoft κανόνισε να ταξιδέψει ο ίδιος ο Ο’Ρίαρ με αεροπλάνο, κρατώντας το αρνητικό στο χέρι, σαν πολύτιμο θησαυρό. Έτσι, η φωτογραφία έφτασε με ασφάλεια στα κεντρικά γραφεία, έτοιμη να περάσει στην ιστορία.

Η εικόνα αυτή έγινε το φόντο που άνοιγε κάθε φορά που κάποιος άναβε τον υπολογιστή του. Για μαθητές, για εργαζόμενους σε γραφεία, για ανθρώπους σε καφετέριες και πανεπιστήμια. Έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής: της αισιοδοξίας της τεχνολογίας πριν τα social media, όταν ο κόσμος έβλεπε ακόμα τα Windows σαν πύλη προς το μέλλον.

Γρηγόρης Κεντητός

Γιατί η ουρά των κομητών δείχνει πάντα μακριά από τον Ήλιο

Ο Καλός Άνθρωπος του Άουσβιτς, που αθωώθηκε στις δίκες

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους Μονόποδες, τα πλάσματα με το ένα πόδι που ζούσαν στην Ινδία

Πώς το ράδιο έγινε μόδα και σκότωσε χιλιάδες εργάτριες

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Ανείπωτος θρήνος – Πέντε γυναίκες νεκρές στο νυχτοκάματο ενός εργοστασίου σε μια χώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
ExtraTime: Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Εφεξής τα Σαββατοκύριακα ξέρουμε που θα ανταμώνουμε, που θα γέρνουμε όταν αναλογιζόμαστε «τις κακές συνήθεις» και όταν θέλουμε, σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας το «Αγύριστο κεφάλι».

ExtraTime
ExtraTime: Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Το τεχνικό τζάκετ που φορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Καλάβρυτα δεν είναι απλό μπουφάν σκι και η τιμή του το επιβεβαιώνει

ExtraTime
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία