EXTRATIME

Ο πατέρας της ήταν υπουργός, η μητέρα της πέθανε από την πείνα, ενώ εκείνη την έσωσε ο Ερυθρός Σταυρός από λιμοκτονία

Η Λιλίκα Νάκου μεγάλωσε σε πολιτική οικογένεια, αλλά βίωσε τη φτώχεια και την προσφυγιά.
Ο πατέρας της ήταν υπουργός, η μητέρα της πέθανε από την πείνα, ενώ εκείνη την έσωσε ο Ερυθρός Σταυρός από λιμοκτονία

Η Λιλίκα Νάκου έζησε μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις. Κόρη πολιτικού, αλλά θύμα της πείνας, γεννήθηκε σε μια εύπορη οικογένεια, όμως η μοίρα της επιφύλασσε μια παιδική ηλικία γεμάτη δυσκολίες, φτώχεια και τραγικές απώλειες. Σώθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, έζησε την προσφυγιά, αλλά κατάφερε να γίνει μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες συγγραφείς της γενιάς της.

Ο πατέρας της, Μιλτιάδης Νάκος, ήταν γνωστός πολιτικός και διετέλεσε υπουργός στην ελληνική κυβέρνηση. Παρά την κοινωνική του θέση, η ζωή της Λιλίκας άλλαξε δραματικά όταν η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη μετά την καταστροφή του 1922. Η μητέρα της, ανίκανη να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της προσφυγιάς, πέθανε από την πείνα, ενώ η ίδια έφτασε ένα βήμα πριν τη λιμοκτονία. Ήταν η παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού που της έσωσε τη ζωή, δίνοντάς της τροφή και φροντίδα την ώρα που η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά την Καταστροφή της Σμύρνης.

Παρά τις τραυματικές της εμπειρίες, η Λιλίκα Νάκου βρήκε τη δύναμη να μετατρέψει τον πόνο της σε δημιουργία. Μελέτησε και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, γράφοντας βιβλία που αποτύπωναν τις εμπειρίες της προσφυγιάς, της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας. Τα έργα της, όπως το “Μαργαρίτα Παυλίδου”, αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που πέρασε, αλλά και την ανθρωπιά που συνάντησε μέσα στη συμφορά.

Η ζωή της ήταν γεμάτη προκλήσεις, αλλά δεν έπαψε ποτέ να παλεύει και να γράφει για τους αδικημένους. Από παιδί που επέζησε χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια, μετατράπηκε σε μια συγγραφέα που έδωσε φωνή στους ξεριζωμένους και τους κατατρεγμένους της εποχής της.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία