EXTRATIME

Πήγε να παντρευτεί, αλλά ο βασιλιάς πατέρας του φοβόταν ότι θα παντρευτεί την κόρη του

Ο βασιλιάς αρνήθηκε τον γάμο του γιου του από φόβο μήπως παντρευτεί την ίδια του την κόρη.
Πήγε να παντρευτεί, αλλά ο βασιλιάς πατέρας του φοβόταν ότι θα παντρευτεί την κόρη του

Ήταν ο Πρίγκιπας Γουλιέλμος, διάδοχος του ολλανδικού θρόνου, ευγενής, ερωτευμένος και αποφασισμένος να παντρευτεί. Όμως πριν τελεστεί ο γάμος, ο πατέρας του απαίτησε να μάθει ποια ήταν η νύφη. Κι εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης: η μητέρα της κοπέλας ήταν παλιά ερωμένη του Βασιλιά Γουλιέλμου Γ΄. Τόσες πολλές είχε στη ζωή του, που δεν ήξερε καν αν ήταν και παιδί του. Και η υποψήφια νύφη; Πιθανότατα κόρη του.

Ο Γουλιέλμος ο Γ΄ δεν ήταν απλώς ακραίος στις πολιτικές του. Ήταν διαβόητος. Ψηλός, θηριώδης και βίαιος, ονομάστηκε “Βασιλιάς Γορίλας”. Είχε δεκάδες εξώγαμα παιδιά, εραστές και ερωμένες σε όλη την Ολλανδία. Όταν ο γιος του θέλησε να παντρευτεί, ο Βασιλιάς ταράχτηκε. Τόσο ώστε να απαγορεύσει τον γάμο με την υποψία αιμομιξίας να αιωρείται σαν κατάρα.

Ο νεαρός πρίγκιπας ακύρωσε τον γάμο. Δεν ξαναγύρισε ποτέ στη ζωή που είχε. Έφυγε στο Παρίσι, κλείστηκε σε έναν κόσμο μέθης, ηδονής και απελπισίας. Έζησε με χρήματα του πατέρα του, πέθανε χωρίς απογόνους σε ηλικία μόλις 38 ετών. Όπως και ο μικρότερος αδερφός του: ούτε κι εκείνος απέκτησε ποτέ παιδιά.

Ο Βασιλιάς έμεινε χωρίς διάδοχο. Για να σώσει τη δυναστεία, άλλαξε τον νόμο ώστε να μπορεί να ανέβει στον θρόνο και μια γυναίκα. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία μια Γερμανίδα πριγκίπισσα – καθώς καμία Ολλανδή δεν τον ήθελε – και απέκτησε μαζί της ένα κοριτσάκι: τη Βιλελμίνα.

Η μικρή Βιλελμίνα έγινε βασίλισσα μόλις στα πέντε της χρόνια, όταν πέθανε ο βασιλιάς πατέρας της. Ο ίδιος είχε ζήσει μια ζωή γεμάτη σκάνδαλα, βία και απερισκεψίες. Είχε αφήσει πίσω του έναν θρόνο με κληρονόμους νεκρούς, νόμους αλλαγμένους και ένα βασίλειο που κρεμόταν από μια τρίχα — και από μια κόρη.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία